Buni fascynacje Obento
Obsesyjnie oglądam w internecie zdjęcia i filmiki obrazujące japońskie Obento (nie wiem czy to jeszcze drugie śniadanie czy lunch). Jedno jest pewne – jest to po prostu śliczne Postanowiłam podjąć próby robienia różnych. (Sushi inaczej…)
Czas: 15 minut
Składniki:
1 woreczek białego ryżu (10 dag) ugotowanego (powinien to być ryż z tzw. kleistych)
kilka liści sałaty
1/2 plasterka sera do tostów
kilka plasterków salami
pokrojony drobno szczypior
kilka rzodkiewek
łuskane pestki dyni (zielone)
odrobina chrzanu Wasabi (lub cawiartu zielonego o smaku Wasabi)
odrobina czerwonego cawiartu lub czerwonego kawioru
mięso raków lub krewetek z zalewy
Odłożyć listki sałaty do dekoracji – resztę sparzyć gorącą wodą i natychmiast schłodzić. Osuszyć. Usunąć gruby nerw. Ułożyć jeden na drugim tworząc coś w rodzaju płatu wodorostu nori. 2/3 ryżu ugnieść w wałeczek. Obtoczyć w szczypiorku. Zawinąć ściśle w sałatę. Wałeczek przekroić na 4 części. Udekorować kładąc na środku czerwony cawiart lub kawior. Pozostały ryż wymieszać z odrobiną chrzanu Wasabi (by mu nadać chrzanowy smaczek).Uformować w 2 kulki. Obtoczyć w pestkach dyni. Udekorować mięsem raka lub krewetką. Z sera wyciąć (malutkimi stempelkami do ozdób, foremkami do ciasteczek – co tam kto ma) mini gwiazdki, serduszka czy inne ozdoby. Z rzodkiewek zrobić kwiatki. Salami zwijać w rożki, składać po kilka takich rożków razem i spiąć wykałaczką tworząc kwiatek.
Wszystko ułożyć w płaskich pojemniczkach tak by je całkowicie wypełniały. Udekorować.
Z woreczka ryżu wychodzą 2 takie porcje.
Dodatkowo można podać do maczania dip zrobiony z majonezu z odrobiną sosu sojowego i innymi dodatkami.