Brzoskwinia to jeden z najpopularniejszych owoców sezonowych w naszym kraju. Słodkie, soczyste, o pięknym kolorze kuszą swoim smakiem i zapachem. Co więcej, są także niezwykle zdrowe. Brzoskwinia w czasach starożytnego Rzymu nazywana była perskim jabłkiem.
Brzoskwinie mają mnóstwo witamin, przede wszystkim witaminy C, B3, A i E. Oprócz tego zawierają sporo miedzi i potasu. W mniejszych ilościach posiadają także inne witaminy z grupy B (B1, B2, B5, B6), witaminę K, magnez, cynk, fosfor, bor, jod, sód i mangan. Jadane regularnie oczyszczają organizm z toksyn i szkodliwych produktów przemiany materii. Mają właściwości tonizujące i odświeżające. Owoce brzoskwiń, z uwagi na działanie zasadotwórcze i moczopędne, stosowane są przy chorobach reumatycznych oraz schorzeniach układu moczowego. Pobudzają żołądek do wydzielania soku trawiennego, co aktywuje procesy trawienne. Dodatkowo są lekkostrawne (nawet skórka) i niskokaloryczne. Brzoskwinie zawierają duże ilości błonnika, który przyspiesza perystaltykę jelit oraz pomaga w walce z zaparciami. Owoce brzoskwiń dzięki zawartości beta-karotenu przeciwdziałają nowotworom poprzez niszczenie wolnych rodników. Beta-karoten ma też korzystny wpływ na wygląd skóry, paznokci oraz włosów. Owoce te polecane są kobietom w ciąży. Dzięki zawartości potasu, pomagają w zwalczaniu zmęczenia, skurczy oraz zawrotów głowy. Brzoskwinie wpływają pozytywnie nie tylko na zdrowie matki, lecz także na prawidłowy rozwój dziecka. Ponadto pomagają się uspokoić, odstresowują, poprawiają odporność, dodają energii, bowiem są źródłem niacyny, czyli substancji potrzebnej do produkcji serotoniny, czyli jednego z hormonów szczęścia. I są… po prostu pyszne!
Owoce te mogą stanowić smaczny składnik sałatek owocowych. Mogą być spożywane na surowo i traktować je można jako zdrową przekąskę w ciągu dnia. Owoce brzoskwini można dodawać do śniadania w postaci zdrowego musli lub owsianki. Brzoskwinia może stanowić dodatek do wielu deserów np. lodów czy ciast. Można dodawać je do słodkich wypieków – ciast, ciasteczek, drożdżówek, galaretek, musów, lodów czy kisieli. Z brzoskwiń wytwarzane są różnego rodzaju przetwory w tym np. dżemy, marmolady, jogurty, soki, kompoty, koktajle.
Można je zapiekać – np. z kruszonką lub wypełnione marcepanowym czy twarogowym nadzieniem. Idealnie komponują się z produktami mlecznymi, miodem i bakaliami. Owoc ten może również być jednym ze składników dań na ciepło. Brzoskwinia dobrze komponuje się z mięsem drobiowym. Stanowić może również składnik sosów do dań z mięsem wieprzowym. Brzoskwinie pasują do różnych dań obiadowych. Wykorzystuje się je np. jako element farszu lub sosów, dodaje się do sałatek z warzyw, słonych serów czy ryżu. Brzoskwinie pasują, tak naprawdę, do każdej niemal potrawy.
Bruschetta z brzoskwini i sera
Składniki:
– 8 kromek włoskiego chleba lub bułki, opieczone
– kozi ser
– 8 plasterków świeżej brzoskwini
– świeże liście bazylii
– 1-2 łyżki dobrej oliwy z oliwek
– szczypta soli i pieprzu
Przygotowanie:
Przygotować tosty (w opiekaczu, na patelni, w piekarniku lub na grillu). Na ciepłe tosty rozłożyć ser kozi, a na nim pokrojone kawałki świeżej brzoskwini. Posypać listkami bazylii i lekko skropić oliwą z oliwek. Przyprawić solą i pieprzem do smaku.
Grillowany kurczak z salsą brzoskwiniową
Składniki:
– 3 łyżki oliwy z oliwek – 2 łyżki wytrawnego białego wina
– 2 łyżki świeżego soku z limonki
– 1 łyżka białego sosu Worcestershire
– 1 i 1/2 łyżeczki suszonej bazylii
– 4 połówki piersi kurczaka bez kości
Salsa brzoskwiniowo-pieprzowa
– 2 duże i dojrzałe brzoskwinie
– 1 małe jabłko Granny Smith, obrane, pokrojone
– 1/2 szklanki posiekanej świeżej kolendry
– 3 i 1/2 łyżki miodu
– 2 łyżki świeżego soku z limonki
– 1/4 łyżeczki zielonego ziela angielskiego
– 1/4 łyżeczki zmielonego cynamonu
Przygotowanie:
Wymieszać pierwsze 5 składników w dużej misce. Dodać kurczaka i wymieszać. Przykryć i wstawić do lodówki na co najmniej 1 godz. Rozgrzać grill, usmażyć kurczaka wyjętego z marynaty (ok. 5 min. z każdej strony). Przełożyć na talerze. W średnim rondelu zagotować wodę, wrzucić brzoskwinie i gotować 30 sek. Za pomocą łyżki cedzakowej przenieść brzoskwinie do miski z zimną wodą. Odcedzić, obrać i pokroić. Wrzucić do miski, dodać pozostałe składniki salsy, wymieszać. Podawać z kurczakiem.
Przygotowanie:
Pokroić brzoskwinie na kliny. Owinąć każdy kawałek szynką prosciutto. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę stołową oliwy z oliwek, położyć owinięte brzoskwinie i smażyć ok. 1 min. z każdej strony, odwracając ostrożnie szczypcami. Prosciutto powinno być delikatnie chrupiące. Zdjąć z ognia i odstawić. W dużej misce posypać rukolę solą, pieprzem, dodać ok. 1 łyżkę stołową oliwy z oliwek i octu balsamicznego. Wymieszać. Dodać brzoskwinie, liście mięty, ser ricotta.
Przygotowanie:
Umieść orzeszki piniowe w małej patelni i podsmażyć na średnim ogniu na złocisto-brązowy kolor. Przenieść do małej miski i ostudzić. Ułożyć brzoskwinie i prosciutto na talerzu. Posypać burratą i bazylią, solą i pieprzem, a następnie skropić oliwą i octem. Posypać orzeszkami pinii i podawać.
Wieprzowina z brzoskwiniami
Składniki:
Wieprzowina w marynacie
– ½ szklanki dżemu brzoskwiniowego lub galaretki
– 2 łyżki stołowe bourbonu – 2 ząbki czosnku
– skórka i sok z 1 średniej cytryny lub limonki
– ¼ szklanki oliwy z oliwek
– gruboziarnista sól i zmielony czarny pieprz
– 1 i ½ kg polędwiczki wieprzowej
Salsa brzoskwiniowa
– 3 brzoskwinie, pokrojone w kostkę
– 1 jalapeno, drobno pokrojone w kostkę
– ½ średniej czerwonej cebuli, drobno pokrojonej w kostkę
– skórka i sok z 1 cytryny lub limonki
– 2 łyżeczki miodu
– ¼ kubeczka kolendry, posiekanej
– gruboziarnista sól i zmielony czarny pieprz
Przygotowanie:
Wymieszać dżem brzoskwiniowy, bourbon, sprasowany czosnek, skórkę cytrusową i sok cytrynowy. Dodać oliwę z oliwek i doprawić solą i pieprzem. Odjąć ¼ szklanki marynaty. Polędwiczkę wieprzową włożyć do dużej torebki, wlać marynatę i zamknąć. Umieścić w lodówce i pozostawić do marynowania przez co najmniej 2 do 24 godzin, obracając. Rozgrzać grill i piec mięso ok. 12-15 min., obracając i polewając odłożoną marynatą. Pozostawić na desce do krojenia na 10 min. i pokroić. Wymieszać brzoskwinie, jalapeno, czerwoną cebulę, skórkę cytrusową i sok, miód i kolendrę. Doprawić solą i czarnym pieprzem. Podawać plastry polędwiczki wieprzowej z brzoskwiniową salsą.
Sałatka Caprese z brzoskwini
Składniki:
– świeża mozzarella
– 1 dojrzała brzoskwinia
– 1 pomidor malinowy
– 12 liści świeżej bazylii
– oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia
– dobry ocet balsamiczny
– sól i pieprz
Przygotowanie:
Plasterki sera mozzarella poprzekładać plasterkami brzoskwini, pomidora i bazylią. Skropić oliwą z oliwek z pierwszego tłoczenia i octem balsamicznym, posypać solą i pieprzem, a następnie podawać.
Sałatka z brzoskwiniami i zieloną fasolką
Składniki: – 250 g zielonej fasolki
– 4 brzoskwinie
– 1 łyżka oliwy z oliwek
– 1 opakowanie sera owczego Halloumi
– 2 garści rukoli
– mięta liście
– 50 g blanszowanych orzechów laskowych
Dressing:
– 1 cytryna
– 2 małe szalotki, drobno posiekane
– angielska musztarda (ok. 1 łyżeczki)
– 2 łyżki octu winnego
– 1 łyżka oliwy z oliwek
– 2 łyżki dżemu brzoskwiniowego
Przygotowanie:
Ubić wszystkie składniki dressingu i przyprawić. Ugotować fasolkę w osolonej wodzie (ok. 3 min.). Odcedzić. Polać brzoskwinie odrobiną oliwy, a następnie usmażyć na patelni lub na grillu (ok. 1-2 min.). Przenieść na talerz sałatkowy. Pokroić ser w cienkie plasterki z postrzępionymi krawędziami. Pokropić pozostałym olejem i usmażyć jak brzoskwinie, aż będą ciemnobrązowe i chrupiące. Dodać ser na talerz z brzoskwiniami, fasolą, rukolą, liśćmi mięty. posypać orzechami laskowymi. Skropić dressingiem.
Rożki z czerwonej kapusty z ryżem i brzoskwiniami
Składniki:
– 1/2 czerwonej kapusty – 1 duży kawałek piersi z indyka (filet)
– 2 świeże brzoskwinie
– 200 g brązowego ryżu (ugotowany i schłodzony)
– 150 g kukurydzy z puszki
– 2 pomidory
– 1/2 ogórka
– pęczek świeżej kolendry
– oliwa z oliwek
– sos Tabasco lub Chipotle
– sól i pieprz
– przyprawa sumac
Przygotowanie:
Pokroić pierś indyka, brzoskwinie i posiekać kolendrę. Rozgrzać trochę oliwy z oliwek i usmażyć mięso indyka, dodać pokrojone w kostkę brzoskwinie i ugotowany brązowy ryż. Całość smażyć przez około 5 min. na średnim ogniu. Dodać posiekaną kolendrę. Pokroić ogórka i pomidory w małe kostki i włożyć do miski razem z kukurydzą. Pokropić oliwą z oliwek, przyprawić sumakiem i posiekaną kolendrą, dobrze wymieszać. Faszerować liście kapusty, zwinąć i spiąć wykałaczką.
Pierś z kurczaka z brzoskwiniami
Składniki:
– 1 łyżka oleju rzepakowego
– 3 piersi kurczaka
– 1 szalotka, pokrojona w cienkie plasterki
– 1 łyżeczkę świeżo startego imbiru
– 2 ząbki czosnku, bardzo drobno posiekane
– 12 liści bazylii drobno posiekanych
– 1 szklanka bulionu drobiowego
– 4 duże brzoskwinie, obrane i pokrojone
– gruba sól koszerna i świeżo zmielony czarny pieprz
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 200 st. C. Przyprawić kurczaka obustronnie solą i pieprzem. Rozgrzać olej na dużej patelni do pieczenia, położyć kurczaka i smażyć do momentu zrumienienia (ok. 2 min. na stronę). Wyjąć na talerz. Wrzucić szalotkę i smażyć do uzyskania półprzezroczystości, około 3 min. Dodać imbir i czosnek i smażyć 1 min. Dodać bazylię, bulion drobiowy i brzoskwinie. Ponownie położyć kurczaka. Przenieść do piekarnika. Piec ok. 15 min.
Przygotowanie:
Ułożyć plasterki cebuli, marynowanych buraków i brzoskwini. Wymieszać oliwę z oliwek z pierwszego tłoczenia, 2 łyżki zaprawy z buraków, sól i liście tymianku w małej misce. Skropić sałatkę carpaccio i udekorować kiełkami.
Ryba z brzoskwiniami i arbuzem
Składniki:
– 1 łyżeczka skórki z limonki – 1 łyżeczka chili w proszku
– 1 łyżeczka soli
– 4 szklanki pokrojonego w kostkę arbuza
– 2 brzoskwinie, pokrojone w cienkie plasterki
– 1/3 szklanki cienko pokrojonej czerwonej cebuli
– 1/4 szklanki posiekanej kolendry
– 3 łyżki soku z limonki
– 450 g filetów z ryby
– 1 jajko
– 1/2 szklanki mąki kukurydzianej
– 3 łyżki oleju rzepakowego
– kliny limonki
Przygotowanie:
Wymieszać skórkę z limonki, chili w proszku i ¼ łyżeczki soli. Wymieszać arbuzy, brzoskwinie, cebulę, kolendrę, sok z limonki i 1 łyżeczkę mieszanki chili. Wszystko razem wymieszać. Posypać rybę 3/4 łyżeczki soli i ½ łyżeczki mieszanki chili. Obtoczyć w jajku i mączce kukurydzianej. Rozgrzać 1 łyżkę oleju w dużej patelni i usmażyć rybę na złoty kolor (ok. 2 min. na stronę). Przenieść na talerz. Podawać z sałatką i limonką, posypane chili.
Przygotowanie:
Kuskus w dużej misce zalać wrzącą wodą. Przykryć i odstawić na 5 min. Wymieszać olej, ocet, miód, sól i pieprz w małej misce. Dodać szalotki i odstawić na 10 min. Dodać kurczaka, brzoskwinie, kolendrę, pestki dyni i fetę do kuskusu. Skropić olejowo-octowym dressingiem, wymieszać.
Sałatka brzoskwiniowa z miętowym vinaigrette
Składniki:
Miętowy vinaigrette
– ¼ szklanki posiekanej świeżej mięty – 3 łyżki soku z cytryny
– ⅓ filiżanka oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
– 2 łyżki octu z czerwonego wina
– 1 łyżeczka miodu
– ½ łyżeczki soli koszernej
Sałatka
– 12 filiżanek zielonych sałat (rukola, mizuna, rzeżucha)
– pół szklanki srebrnej mięty
– ¼ łyżeczki soli koszernej
– 6 dojrzałych brzoskwiń w plasterkach
– ⅓ filiżanki płatków migdałów
– ¾ kubka rozdrobnionej fety lub koziego sera
Przygotowanie:
Wymieszać posiekaną miętę i sok z cytryny, doprowadzić do wrzenia i zdjąć z ognia. Pozostawić na około 10 minut. Odcisnąć umyte sałaty, dodać olej, ocet, miód i ½ łyżeczki soli, wymieszać. Do miski z winegretem dodać miętę i posypać solą. Dodać brzoskwinie i migdały, delikatnie wymieszać. Podawać z fetą (lub serem kozim).
Steki z brzoskwiniami i szpinakiem
Składniki:
– 5 garści szpinaku baby – 12 plastrów steków z polędwicy
– 3 brzoskwinie w plasterkach
– 4 łyżki orzeszków pekan
– 4 łyżki niebieskiego sera pleśniowego
Winegret z czerwonego wina
– 1/4 szklanki octu z czerwonego wina
– 1 łyżka musztardy dijon
– 1 łyżeczka cukru
– sól i czarny pieprz do smaku
– 1/2 szklanki ekstra oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
– cykoria
Przygotowanie:
Ugrillować stek na patelni lub na grillu, aż osiągnie pożądaną miękkość. Odstawić na 10 min. Ugrillować brzoskwinie w plastrach. Pokroić mięso na drobniejsze plasterki. Zrobić sałatkę mieszając szpinak, steki, brzoskwinie, orzeszki pekan i niebieski ser. Wszystkie składniki winegretu wymieszać, delikatnie dolewać olej. Pokropić sałatkę.
Sałatka z kopru włoskiego z brzoskwiniami
Składniki:
– 1 duża główka kopru włoskiego
– 2 brzoskwinie cienko pokrojone
– 1/3 szklanki drobno posiekanej kolendry
– 1 łyżka soku z cytryny
– 1 łyżka oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
– ¾ łyżeczki soli koszernej
– ¼ łyżeczki świeżego mielonego czarnego pieprzu
Przygotowanie:
Bardzo drobno poszatkować koper włoski. Wymieszać sok z cytryny, oliwę z oliwek, sól i pieprz. Wymieszać z koprem, dodać brzoskwinie i kolendrę. Przykryć i wstawić do lodówki na około 1 godz.
Brzoskwinie przekroić na pół, usunąć pestkę. Grillować na ruszcie, skropić masłem i posypać cukrem trzcinowym, podawać z gałką lodów. Brzoskwinie można też zamiast grillować zapiec w piekarniku i również serwować z lodami lub bitą śmietaną.
Tarta z brzoskwiniami
-2 szklanki mąki pszennej
– szczypta soli
– 1/4 szklanki cukry brązowego
– 1/2 kostki zimnego masła 82 %
NADZIENIE
500 g serka mascarpone
200 ml śmietanki kremówki 30 %
1 łyżka cukru z wanilią
skórka otarta z 1 cytryny
5 dojrzałych brzoskwiń
3 łyżki miodu
1 łyżka soku z pomarańczy
Przygotowanie:
Mąkę wymieszać z solą, cukrem i skórką cytrynową, dodać zimne masło i całość posiekać nożem. Dodać dwie łyżki zimnej wody i zagnieść ciasto, uformować kulę zawinąć w folię umieścić w lodówce na 15-20 minut.
Serek, cukier, śmietanę kremówkę i cukier waniliowy zmiksować na puszystą masę, dodać skórkę cytrynową, wymieszać. Usunąć pestki z brzoskwini i przekroić na pół. Pokroić na plasterki. Miód wymieszać z sokiem z pomarańczy.
Ciasto wyłożyć na formę do pieczenia wysmarowanej masłem, nakłuć patyczkiem. Formę z ciastem wstaw do lodówki na 30 minut. Na podpieczony spód wyłóż masę serową, na wierzch ułóż plasterki brzoskwini, posmaruj je syropem z miodu, piec jeszcze około 15 minut do zrumienienia ciasta.