Zaspokoją głód nawet największego łakomczucha, który nieudolnie próbuje przejść na cukrowy detoks. Brownie warzywne są proste w wykonaniu, a przy tym również bardzo pożywne. Z powodzeniem możemy nimi wypełnić jeden posiłek dziennie – na przykład przekąskę. Jeśli już je piekłaś, to na pewno wiesz, że smakują obłędnie. Do ich wykonania nie użyjesz przetworzonych produktów, ale również nie wydasz majątku. Ze względu na różnorodność smaków, możemy tworzyć naprawdę szalone połączenia, które wszyscy pokochają. Możemy je również wykorzystać je jako zamiennik tortu. A ponieważ za oknem robi się coraz chłodniej, miło będzie usiąść z kubkiem gorącej herbaty i kawałkiem ciasta. W naszym artykule znajdziecie idealnie pasujące do tej scenerii przepisy.
Brownie z batatów
Składniki:
– 0,5 kg upieczonych batatów
– 200 g daktyli bez pestek
– 4 łyżki kakao
– 3 łyżki oleju kokosowego
– 4 łyżki mąki kokosowej
– 3 duże jajka
– łyżeczka sody oczyszczonej
– szczypta soli
– orzechy
Przygotowanie:
Bataty umyć dokładnie pod bieżącą wodą, osuszyć ręcznikiem papierowym i piec 20 min. w piekarniku rozgrzanym do 200 st. C. Upieczone bataty pokroić w kostkę, daktyle zalać ciepłą wodą i odstawić na 10-15 min. Po tym czasie odcedzić je i przełożyć do miski. Dodać bataty, rozpuszczony olej kokosowy, kakao, sól, mąkę i sodę. Zmiksować wszystko na gładką masę. Dodać jajka i wymieszać. Masę przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Brownie piec przez 35 min. w piekarniku nagrzanym do 180 st. C.
Pomarańczowe brownie z batatów
Składniki:
– 4 bataty
– 50 g mąki kokosowej
– 12 daktyli
– sok wyciśnięty z 1/2 pomarańczy
– 3 jajka
– 40 ml oleju kokosowego
– 1/2 szklanki kakao
– 2 łyżki miodu
– 1 łyżeczka sody
– cynamon, przyprawa korzenna
– skórka z pomarańczy
Polewa czekoladowa:
– 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
– 50 ml mleka
Przygotowanie:
Bataty obrać i pokroić w drobną kostkę. Przełożyć do garnka, zalać ok. 2 szklankami wody i gotować na wolnym ogniu, aż bataty zmiękną, a woda odparuje. Daktyle zalać gorącą wodą i odstawić na chwilkę, aby zmiękły. Następnie odsączyć wodę. Do misy blendera przełożyć ugotowane bataty, daktyle, mąkę kokosową, sok z pomarańczy, jajka, kakao, olej kokosowy, miód, sodę i przyprawy. Całość zmiksować na gładką masę. Do powstałej masy wmieszać skórkę pomarańczową. Całość przełożyć do dwóch keksówek, do połowy ich wysokości. Piec w temperaturze 180 st. C przez ok. 60 min. Rozpuścić czekoladę w mleku i przygotować polewę. Na wystudzone ciasto nałożyć polewę czekoladową.
Brownie z batatów z truskawkami
Składniki:
– 2 bataty (ok. 380 g)
– 60 g wiórków kokosowych
– 1 jajko
– 1/2 łyżki miodu
– 1 łyżka syropu klonowego
– 2 łyżki (20 g) masła migdałowego
– 1 łyżka mąki gryczanej
– szczypta soli himalajskiej
– 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
– 25 g kakao gorzkiego odtłuszczonego
– stewia 100% i wanilia mielona do smaku (ilość zależna od własnych upodobań)
– truskawki (mrożone lub świeże w sezonie)
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 180 st. C. Wiórki kokosowe zmiksować, dodać do nich bataty i jeszcze raz zmiksować. Dodać pozostałe składniki i dobrze wymieszać. Formę na ciasto posmarować delikatnie masłem tylko tyle, aby papier do pieczenia się przyczepił i równo rozprowadził. Do wyłożonej papierem do pieczenia foremki wylać ciasto i piec przez około 25 min. Ostudzone ciasto ozdobić czekoladą i truskawkami.
Brownie z batatów z orzechami
Składniki:
– 2 duże bataty
– ½ szklanki bezglutenowej mąki (ryżowej, kokosowej)
– 4 łyżki gorzkiego kakao
– szczypta soli
– 1½ szklanki daktyli
– szklanka ulubionych orzechów (niesolonych)
Przygotowanie:
Bataty umyć dokładnie pod bieżącą wodą, osuszyć ręcznikiem papierowym i piec 20 min. w piekarniku rozgrzanym do 200 st. C. Daktyle, zalać wrzątkiem na 15 min, a następnie odsączyć wodę. Przekroić upieczone ziemniaki i łyżką wydrążyć z nich miąższ. Przełożyć go do większej miski i zmiksować razem z daktylami. Do masy wsypać kakao oraz posiekane orzechy. Całość posypać solą i dokładnie wymieszać. Wyłożyć formę papierem do pieczenia i wlać do niej ciasto. Piec przez 20 min. w rozgrzanym do 180 st. C piekarniku.
Brownie z czerwonej fasoli
Składniki:
– 280 g ugotowanej czerwonej fasoli
– 3 łyżki kakao naturalnego
– 3 łyżki oliwy
– 4 jajka
– tabliczka gorzkiej czekolady bez cukru!
– 1 banan
– 3 łyżki miodu
– 1 łyżeczka sody
– 2 łyżeczki cynamonu lub przyprawy korzennej
– szczypta soli
– 50 g ulubionych orzechów
Przygotowanie:
Ugotowaną fasolę (sposób gotowania na opakowaniu, jeżeli używasz z puszki, to pamiętaj aby ją wypłukać) połączyć ze składnikami (oprócz czekolady i orzechów) i zmiksować na jednolita masę. Dodać pokrojone na mniejsze kawałki orzechy i czekoladę. Przełożyć do nasmarowanej tłuszczem formy, piec w temperaturze 180 st. C przez ok. 30 min. Po wyjęciu poczekać aż brownie ostygnie.
Brownie z buraków
Składniki:
– 1/2 kg ugotowanych buraków
– 4 tabliczki gorzkiej czekolady
– 6 jaj (osobno białka i żółtka)
– 200 g masła
– 100 g mąki lub mielonych migdałów
– 75 g cukru
– 15 g cukru z wanilią
– 40 g mielonych orzechów
Przygotowanie:
Buraki ugotować lub upiec w piekarniku. Gdy ostygną obierać i zetrzeć na tarce. Równocześnie rozpuścić w kąpieli wodnej czekoladę z masłem. Odstawić, by lekko przestygła. Żółtka utrzeć z cukrem. Utrzymując wolne obroty miksera, dolać przestudzoną czekoladę. Następne dodać orzechy i mąkę, a buraki jako ostatnie. W osobnej misce ubić białka na sztywną pianę i delikatnie dodać ją do masy czekoladowej. Ciasto przełożyć do foremki i piec ok. 35-40 min. w 180 st. C.
Brownie z cukinii
Składniki:
– 1,5 średniej cukinii
– 7 łyżek masła
– 1 jajko
– 1/2 szklanki ksylitolu lub erytrolu
– 1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej
– 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
– 1/3 szklanki kakao
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 1 łyżeczka soli
– 2 paski czekolady gorzkiej (przynajmniej 70% kakao)
Polewa:
– 3-4 paski czekolady gorzkiej (przynajmniej 70% kakao)
Przygotowanie:
Nagrzać piekarnik do 180 st. C. Obrać cukinię i zetrzeć na najmniejszych oczkach do dużej miski. Odcisnąć, by usunąć nadmiar wody, np. przez ręcznik papierowy. Dodać roztopione masło, jajko, słodzidło, aromat wanilii i dokładnie wymieszać. Następnie dodać mąkę, proszek do pieczenia, sól, kakao, pokruszoną czekoladę i dokładnie wymieszać. Ciasto powinno mieć gęstą konsystencję. Blaszkę prostokątną pokryć papierem do pieczenia. Piec przez 30 min. Polać roztopioną czekoladą.
Brownie z marchewki
Składniki:
– 150 g czekolady gorzkiej 70%
– 200 g masła
– 200 g marchewki startej na bardzo drobnej tarce
– 110 g mąki pszennej
– 150 g cukru
– 6 jajek
Przygotowanie:
Czekoladę i masło roztopić w kąpieli wodnej lub w kuchence mikrofalowej. Jajka ubić, a następnie dodać mąkę, cukier i marchewkę, wymieszać. Do masy jajecznej dodać roztopioną czekoladę z masłem i dokładnie wymieszać. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i wlać ciasto. Piekarnik rozgrzać do temperatury 190 st. C. Wstawić ciasto i piec przez 20 min.
Brownie z dyni
Składniki:
Na masę dyniową:
– 1 szklanka zmiksowanego miąższu z dyni
– 2 jajka
– 3 łyżeczki cynamonu
– 1/2 szklanki cukru
– 250 g serka mascarpone
Na masę czekoladową:
– 3/4 szklanki mąki
– 3 łyżki kakao
– 170 g czekolady, najlepiej gorzkiej
– 120 g masła
– 2/3 szklanki cukru
– 1 łyżeczka esencji waniliowej
– 4 jajka
Przygotowanie:
Serek mascarpone utrzeć z cukrem. Do masy dodać zblendowany miąższ dyni. Dodać 2 jajka, wsypać cynamon i wszystko razem wymieszać. Czekoladę rozpuścić razem z masłem (np. w kąpieli wodnej). Przestudzić i do czekoladowej masy dodać cukier. Wbijać pojedynczo 4 jajka. Mąkę przesiać z kakao i dodać do masy czekoladowo-jajecznej. Niewielką formę wyłożyć papierem do pieczenia. Do formy przelać połowę masy czekoladowej. Następnie wylać całą masę dyniową. Pozostałą część masy czekoladowej wylać na wierzch – najlepiej dość nieregularnie, aby powstały fantazyjne esy-floresy. Piec w piekarniku rozgrzanym do 175 st. przez 25 min.
zobacz również:
Klasyczne brownie się przejadło? Sprawdź przepyszny przepis na fondant czekoladowy!
Ciasto brownie inaczej – różne przepisy, pomysły i wariacje
Wegańskie desery – różne przepisy na ciasta i słodkości
Włoskie desery – przepisy na najpopularniejsze i klasyczne słodkości