Klasyczne brownie się przejadło? Sprawdź przepyszny przepis na fondant czekoladowy! | Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet!

Klasyczne brownie się przejadło? Sprawdź przepyszny przepis na fondant czekoladowy!

20 marca 2019, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Share and Enjoy !

Shares

Ciastko czekoladowe z płynnym środkiem do efektowny i pyszny deser. Wykonanie go nie należy do łatwych, dlatego ważne jest, by znaleźć przepis z dokładnie przedstawionymi proporcjami i sposobem przygotowania. Dzięki temu po przekrojeniu deseru zobaczyć można, jak z jego wnętrza apetycznie wylewa się płynna czekolada.

Składniki:

 

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 2 jajka
  • 50 g masła (dodatkowo odrobina masła do posmarowania czterech małych foremek)
  • szczypta soli
  • 1 łyżka mąki (dodatkowo niewielka ilość do posypania posmarowanych foremek
  • dodatki do dekoracji według preferencji (migdały, owoce, cukier puder, lody)

 

Przygotowanie

Cztery foremki o pojemności nie mniejszej niż 100 ml posmarować dokładnie masłem, a następnie oprószyć mąką. Włączyć piekarnik, ustawić temperaturę na 200 st. Celsjusza i włożyć do środka blaszkę, na której ustawione będą foremki.

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej z dodatkiem masła. Mieszać do uzyskania gładkiej i jednolitej konsystencji.

Do miski wbić jajka, dodać sól i cukier cały czas mieszając. Po uzyskaniu jednolitej masy dodać mąkę i dokładnie wymieszać nie wykonując gwałtownych ruchów.

Następnie dodać masę czekoladową i wymieszać całość.

Masę wlać do foremek, ustawić na rozgrzanej blaszce i piec 8 minut.

Po wyjęciu z piekarnika należy odczekać minutę, a następnie przełożyć deser na talerzyki.

Z czym podawać fondant?

Mniej tradycyjne przepisy z https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/ urozmaicone są czekoladą karmelową, solą, czy kawowym kremem. Aby dodać nie tylko oryginalnego smaku, ale również stworzyć wizualnie ładny deser, warto wybrać do niego pyszne dodatki. Szczególnie efektownie prezentować się będą maliny i mięta lub frużelina truskawkowa posypana migdałami. Wykorzystać można również polewy z białej czekolady, wiórki kokosowe, cukier puder oraz wszystko, na co ma się ochotę. Fondant czekoladowy może by serwowany z dużą ilością dodatków, które podkreślą jego wyborny smak.

 

 

 

 

Share and Enjoy !

Shares


Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz