URODA I ZDROWIE

Brownie z batatów z orzechami

1 listopada 2019, dodał: Redakcja

To amerykańskie ciasto polubili Polacy, bo jest mocno czekoladowe i posiada fajny słodko-gorzki posmak. Istnieją przeróżne konfiguracje tego przysmaku: można je przygotować z dodatkiem chili czyli na ostro lub z warzyw: z dyni, cukinii, batatów, buraków. Sekretem jest dobrej jakości czekolada. Kakao jest bogatym źródłem flawonoidów roślinnych, które mają działanie przeciwutleniające i – jak wykazały wcześniejsze badania – obniżają ciśnienie krwi i mogą obniżać ryzyko chorób układu krążenia. Dlatego, czekolady o niższej zawartości kakao, mogą nie dawać podobnych korzyści zdrowotnych.

 

Składniki:
– 2 duże bataty
– ½ szklanki bezglutenowej mąki (ryżowej, kokosowej)
– 4 łyżki gorzkiego kakao
– szczypta soli
– 1½ szklanki daktyli
– szklanka ulubionych orzechów (niesolonych)

Przygotowanie:
Bataty umyć dokładnie pod bieżącą wodą, osuszyć ręcznikiem papierowym i piec 20 min. w piekarniku rozgrzanym do 200 st. C. Daktyle, zalać wrzątkiem na 15 min, a następnie odsączyć wodę. Przekroić upieczone ziemniaki i łyżką wydrążyć z nich miąższ. Przełożyć go do większej miski i zmiksować razem z daktylami. Do masy wsypać kakao oraz posiekane orzechy. Całość posypać solą i dokładnie wymieszać. Wyłożyć formę papierem do pieczenia i wlać do niej ciasto. Piec przez 20 min. w rozgrzanym do 180 st. C piekarniku.

 

Share and Enjoy !

0Shares
0 0


Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Chodzicie na pedicure?
Ja byłam raz i powiem szczerze, że fachowo zajęto się moimi stopami. Niestety...
Kosmetyki fryzjerskie?
Najważniejsze są geny, jak ktoś ma ładne włosy po mamie to takie kosmetyki...
Telefon na kartę czy abonament
Tylko na kartę, i tak bym nie wykorzystała wszystkiego co jest w abonamencie...
Anoreksja
A moja siostrzenica ma 14 lat i jest zadowolona że wygląda jak...