Biszkopt cynamonowy z jabłkami
Artykuł zewnętrzny
Pachnące jesienią ciasto. Nie lubię piec – ale jak mus to mus – niespodziewanie zapowiedziała się kuzynka a w domu były tylko jabłka.
Czas : 1 godzina
Składniki :
- 3 jajka
- 12 łyżek cukru cynamonowego ( lub cukru i 2 łyżeczki cynamonu- miałam gotowy od robienia deseru z grzanek w cukrze cynamonowym )
- 6 łyżek mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki mąki pszennej
- szczypta soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka masła
- 2 łyżki bułki tartej
- 1,5 dużego jabłka
Rozdzielić białka od żółtek. Ubić pianę z białek ze szczyptą soli. Utrzeć żółtka z cukrem cynamonowym ( 9 łyżek ) i zmieszać z pianą z białek. Dodać wymieszane mąki i proszek do pieczenia. Mikser włączyć na niskie obroty i wymieszać masę biszkoptową.
Obrać jabłka i pokroić w ćwiartki. Wsadzić w ciasto. Posypać po wierzchu cukrem cynamonowym.
Tortownicę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą.
Włożyć ciasto.
Piekarnik rozgrzać do 180 * C . Wstawić ciasto i piec 50 minut.