Biszkopt cynamonowy z jabłkami

25 listopada 2011, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Pachnące jesienią ciasto. Nie lubię piec – ale jak mus to mus – niespodziewanie zapowiedziała się kuzynka a w domu były tylko jabłka.

Czas : 1 godzina

Składniki :

  • 3 jajka
  • 12 łyżek cukru cynamonowego ( lub cukru i 2 łyżeczki cynamonu- miałam gotowy od robienia deseru z grzanek w cukrze cynamonowym )
  • 6 łyżek mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka masła
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1,5 dużego jabłka

Rozdzielić białka od żółtek. Ubić pianę z białek ze szczyptą soli. Utrzeć żółtka z cukrem cynamonowym ( 9 łyżek )  i zmieszać z pianą z białek. Dodać wymieszane mąki i proszek do pieczenia. Mikser włączyć na niskie obroty i wymieszać masę biszkoptową.

Obrać jabłka i pokroić w ćwiartki. Wsadzić w ciasto. Posypać po wierzchu cukrem cynamonowym.

Tortownicę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą.

Włożyć ciasto.

Piekarnik rozgrzać do 180 * C . Wstawić ciasto i piec 50 minut.

file1322246955