Biała kiełbasa z rodzynkami
Artykuł zewnętrzny
Pachnąca kiełbasa podduszona z rodzynkami w pikantnym sosie.
Czas : 30 minut
Składniki :
- 4 cienkie białe kiełbaski surowe
- 1/2 szklanki wywaru z parzenia kiełbasek
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oleju
- 1 cebula
- pieprz
- 1/2 szklanki rodzynek
- mielona papryka
- 1 łyżka kwaśnego dżemu agrestowego ( lub chetneyu agrestowo-cebulowego )
- 1/4 szklanki śmietanki słodkiej
Kiełbaski parzyć we wrzątku 15 minut. Rodzynki zalać wrzącą wodą i zostawić na 15 minut Wyjąć. Cebulę pokroić w cienkie pół plasterki i zrumienić na oleju. Dodać masło. Obsmażyć kiełbaski na rumiano ze wszystkich stron. Dołożyć odsączone rodzynki, dżem (lub chutney), wlać wywar i dusić na małym gazie aż sos zrobi się gładki. Dolać śmietankę. Doprawić sos do smaku pieprzem, papryką.
Podałam z ziemniakami z wody i sałatą.