Biała kiełbasa z rodzynkami

18 lipca 2011, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Pachnąca kiełbasa podduszona z rodzynkami w pikantnym sosie.

Czas : 30 minut

Składniki :

  • 4 cienkie białe kiełbaski surowe
  • 1/2 szklanki  wywaru z parzenia kiełbasek
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oleju
  • 1 cebula
  • pieprz
  • 1/2 szklanki rodzynek
  • mielona papryka
  • 1 łyżka kwaśnego dżemu agrestowego ( lub chetneyu agrestowo-cebulowego )
  • 1/4 szklanki  śmietanki słodkiej

Kiełbaski parzyć we wrzątku 15 minut. Rodzynki zalać wrzącą wodą i zostawić na 15 minut Wyjąć. Cebulę pokroić w cienkie pół plasterki i zrumienić na oleju. Dodać masło. Obsmażyć kiełbaski na rumiano ze wszystkich stron. Dołożyć odsączone rodzynki, dżem (lub chutney), wlać wywar i dusić na małym gazie aż sos zrobi się gładki. Dolać śmietankę. Doprawić sos do smaku pieprzem, papryką.

Podałam z ziemniakami z wody i sałatą.

file1311014184