Biała czekolada – przepis na zdrową, domową czekoladę
Jeśli jesteś małym łasuchem i uwielbiasz białą czekoladę oraz desery z jej dodatkiem postaraj się wykonać ja we własnym zakresie w swojej kuchni z dostępnych składników. Taka czekolada jest znacznie smaczniejsza i zdrowsza a niżeli tak ze sklepowej półki, co więcej – nie zawiera szkodliwych substancji, dodatków i konserwantów. Białą czekoladę może dodawać do serników, deserów w pucharkach, brownie itp.
Aksamitna, słodka i rozpływająca się w ustach! Czysta rozkosz niestety często okraszona… wyrzutami sumienia ;)
Nie dość, że kalorie i utwardzony tłuszcz palmowy, to jeszcze mnóstwo cukru i dziwnych dodatków w postaci stabilizatorów i in. Dlatego spieszę Wam z pomocą – będzie słodko i będzie tłusto! Ale za to będzie bez emulgatorów, bez tłuszczu palmowego, bez aromatów oraz… co najważniejsze bez polirycynooleinianu poliglicerolu (E 476).
Dlaczego nie chcemy E476 w naszej diecie? To stabilizator oraz emulgator nadający czekoladzie pożądaną aksamitną konsystencję. Niestety, poza tym że dzięki niemu czekolada dosłownie rozpuszcza nam się w ustach, powoduje on także powiększenie wątroby oraz nerek u badanych zwierząt (a co za tym idzie zaburzoną pracę tych narządów). Nie ma twardych dowodów, by związek ten działał tak samo u ludzi, ale mimo to zaleca się ostrożność. Obecnie obowiązujące przepisy unijne zezwalają na użycie E 476 w artykułach spożywczych, przy czym zaznaczają wyraźnie maksymalne ilości związku w poszczególnych produktach. A jako ciekawostkę dodam, że używanie polirycynooleinianu poliglicerolu jest kategorycznie zabronione w Australii, USA i Japonii… o czymś to chyba świadczy.
,
0Biała czekolada przepis
60 g masła kakaowego
30 – 35 g orzechów nerkowców
2 czubate łyżki odżywki białkowej niesłodzonej
2 łyżki cukru
ew. orzechy, rodzynki, wiórki kokosowe, owoce goji lub inne ulubione dodatki
Najpierw uwagi:
Nerkowce możesz zastąpić fistaszkami, ale wpłynie to na smak gotowego produktu (moim zdaniem niekorzystnie, nerkowce są najdelikatniejszymi z orzechów).
Odżywkę niesmakową możesz zastąpić odżywką smakową lub ew. zwykłym mlekiem w proszku, ale wtedy pomiń cukier. Jeśli zależy Ci na wersji wegańskiej użyj roślinnego „mleka” w proszku. Jeśli chcesz otrzymać czekoladę mleczną połowę odżywki zastąp kakao, jeśli chcesz czekoladę gorzką całą odżywkę zastąp gorzkim kakao.
Masło kakaowe możesz zastąpić nieco tańszym i bardziej dostępnym olejem kokosowym, ale wpłynie to znacząco na konsystencję i smak. Czekolada z olejem kokosowym nie będzie się rozpływała w ustach, a jej smak będzie mniej czekoladowy.
Biała czekolada jak zrobić
Orzechy zmiksuj na pył. Masło kakaowe rozpuść w kąpieli wodnej, następnie dodaj pozostałe składniki – odżywkę lub mleko w proszku, zmielone orzechy oraz ew. cukier i kakao. Masę dokładnie wymieszaj i przelej do foremki (najlepiej silikonowej) i udekoruj orzechami lub owocami goji. Wstaw do lodówki na około 15 – 20 minut.
Z racji tego, że masło kakaowe ma temperaturę topnienia około 30-35 st. C domową czekoladę należy przechowywać w lodówce. Spokojnie wytrzyma około tygodnia.
Jeśli chcesz przeczytać więcej m.in. o tym dlaczego kocham czekoladę zapraszam na swojego bloga zdrowonajedzeni.pl
Justyna Marszałkowska-Jakubik
dietetyk www.zdrowonajedzeni.pl
zobacz również:
Pyszny sernik z białą czekoladą w cytrynowej polewie – przepis
Fondant czekoladowy z płynną czekoladą
Gorąca czekolada do picia z cynamonem
Gorąca czekolada z chilli – super przepis!