W ponure jesienne dni warto sięgnąć pod naturalne dopalacze i energetyzujące napoje. Bez wątpienia takim rozkosznym dla podniebienia gorącym i pysznym rozgrzewaczem jest gorąca czekolada, która poprawi humor nawet największym smutasom. Poza tym jak wykazują badania Kakao zawarte w czekoladzie jest bogatym źródłem flawonoidów roślinnych, które mają działanie przeciwutleniające i – jak wykazały wcześniejsze badania – obniżają ciśnienie krwi i mogą obniżać ryzyko chorób układu krążenia..
Składniki (na 2 porcję po około 300ml):
- 100g ulubionej czekolady (ja dałam mleczną)
- 500 ml mleka
- 50 ml śmietanki kremówki
- 4 ziarenka kardamonu
- 1 łyżka ekstraktu z wanilii
- 1 papryczka chilli
- 2 łyżki kakao
- 5-6 łyżeczek cukru
- bita śmietana do podania
Do garnka wkładamy połamaną czekoladę i zalewamy śmietanką, rozpuszczamy na wolnym ogniu. W małej ilości mleka rozrabiamy kakao z cukrem, dolewamy do czekolady i mieszamy. Dodajemy mleko, kardamon, esencję waniliową, pozbawioną nasionek i rozkrojoną na pół papryczkę. Gotujemy całość przez około 10 minut i podajemy ciepłe, udekorowane bitą śmietaną.
zapraszam na http://odkuchnii.blox.pl
fot: red.