Gorąca czekolada do picia z cynamonem
Artykuł zewnętrzny
Składniki:
tabliczka czekolady deserowej
1 litr mleka
2 łyżki cukru
2 łyżki kakao
100 ml. kremówki
2 łyżki likieru kawowego
opakowanie cukru waniliowego
1/2 łyżeczki cynamonu
Przygotowanie:
Czekoladę zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Mleko z cukrem i kakao zagotować w garnuszku. Wsypać czekoladę i podgrzewając na wolnym ogniu energicznie mieszać do momentu, aż czekolada całkowicie się rozpuści w mleku. Do miski wlać kremówkę, dosypać cukier waniliowy i ubić na sztywno. Śmietankę przełożyć do szprycy. Gorącą czekoladę przelać do filiżanek.Wierzch polać likierem i na środku wycisnąć rozetkę ze śmietanki. Napój przyprawić cynamonem.