Gorąca czekolada do picia z cynamonem

26 listopada 2019, dodał: Gad
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

tabliczka czekolady deserowej

1 litr mleka

2 łyżki cukru

2 łyżki kakao

100 ml. kremówki

2 łyżki likieru kawowego

opakowanie cukru waniliowego

1/2 łyżeczki cynamonu

Przygotowanie:

Czekoladę zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Mleko z cukrem i kakao zagotować w garnuszku. Wsypać czekoladę i podgrzewając na wolnym ogniu energicznie mieszać do momentu, aż czekolada całkowicie się rozpuści w mleku. Do miski wlać kremówkę, dosypać cukier waniliowy i ubić na sztywno. Śmietankę przełożyć do szprycy. Gorącą czekoladę przelać do filiżanek.Wierzch polać likierem i na środku wycisnąć rozetkę ze śmietanki. Napój przyprawić cynamonem.