Pyszny sernik z białą czekoladą w cytrynowej polewie – przepis
Puszysty, wilgotny, delikatny… Sernik, nie tylko ten tradycyjny, jest ulubionym ciastem wielu osób. Jedną z jego głównych zalet jest to, że można przygotować go na różne sposoby – na ciepło lub zimno, z ulubionymi owocami, z budyniem, kruszonką na wierzchu. Możliwości jest naprawdę dużo, a jednym z nich jest zrobienie go w połączeniu z białą czekoladą i cytryną. Sprawdzi się idealnie nie tylko, jako orzeźwiający deser na lato, ale również trafi w gust każdego, kto lubi odrobinę mniej słodkie ciasta.
Składniki:
1 kg sera zmielonego na sernik lub sera typu philadelphia/mascarpone
3 łyżki mąki pszennej
3 jajka
200 g białej czekolady
180 g drobnego cukru
starta skóra z cytryny
sok z ½ cytryny
200 ml śmietany kwaśnej 12%
200 g śmietany 30%
2 sztuki cukru wanilinowego
Zaczynamy od połamania czekolady na jak najmniejsze kawałki, a następnie zmielenia ich blenderem. W następnej kolejności w misce łączymy ze sobą ser, cukier, mąkę, jajka, 200 ml śmietany 12% i całość miksujemy. Dodajemy białą czekoladę oraz startą skórkę z cytryny i miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Nie zależy miksować zbyt długo, ponieważ może to napowietrzyć masę, a w efekcie nasz sernik opadnie podczas pieczenia.
Powstałą masę przelewamy do okrągłej formy do pieczenia i wstawiamy ją do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Ciasto zostawiamy na 30 – 35 minut, a po tym czasie przygotowujemy polewę. Do śmietany 30% dodajemy cukier waniliowy, resztę startej skórki oraz opcjonalnie kilka kropel soku z cytryny i całość mieszamy. Po 35 minutach, śmietanę wylewamy równomiernie na ciasto i zostawiamy w piekarniku na kolejne 15 minut.
Po tym czasie studzimy sernik i wstawiamy na kilka godzin do lodówki.
Wierzch ciasta udekorować można też świeżym owocami – truskawkami, borówkami, malinami.
Smacznego!