Fondant czekoladowy z płynną czekoladą

23 grudnia 2019, dodał: Małgorzata Kopeć
Artykuł zewnętrzny

Czekolada to chyba najbardziej ulubiony słodycz. Występuje w wielu odmianach, z przeróżnymi dodatkami a ponad to posiada mnóstwo właściwości zdrowotnych. Tym razem mamy dla was przepis na fondant karmelowo – czekoladowy. Zobaczcie sami.

Historia czekolady rozpoczyna się mniej więcej 3 tysiące lat temu – według historyków jest ona działem Olmeków – ludu mezoamerykańskiego, który wyginął co najmniej 400 lat przed Chrystusem. Właśnie to plemię jako pierwsze rozpoczęło uprawę kakaowca, w czym pomagały im sprzyjające warunki klimatyczne, takie jak duża wilgotność, wysokie temperatury i zacienienie lasów. Kiedy po Olmekach tereny współczesnego Meksyku zamieszkali Majowie, a potem Aztekowie, otrzymali bezcenny spadek – plantacje kakaowca i tradycję przyrządzania czekolady.

Pozytywną cechą czekolady jest fakt, że zawiera antyoksydanty oraz kwas stearynowy – który jest zdecydowanie lepszy od palmitynowego, występującego przykładowo… w wołowinie! W skład słodkich tabliczek wchodzi również magnez, który bierze udział w bardzo licznych procesach zachodzących w organizmie ludzkim. Zdrowszą alternatywą mlecznej czekolady jedzonej wręcz nałogowo jest czekolada gorzka – prawdziwa, która zawiera ponad 50% czystej miazgi kakaowej. Chociaż jest ona produktem wysokoenergetycznych z pewnością nie można powiedzieć, że dostarcza pustych kalorii – obok nich w gorzkiej tabliczce znajdziemy znaczne ilości wspomnianego już magnezu, żelaza oraz potasu, fosforu, a nawet wapnia, a także witaminy z grupy B, a dodatkowo także witaminy A, D i E.

Mała ilość czekolady jedzona każdego dnia może obniżyć ryzyko zawału serca i udaru – wynika także z badań niemieckich naukowców z Instytutu Ludzkiego Odżywiania w Nuthetal. Z badań wynika, że jeśli dziennie zjemy kawałek wielkości mniej więcej małego czekoladowego wielkanocnego jajka to będziemy mieli mniejsze ryzyko zawału serca. Naukowcy podeszli do problemu bardzo poważnie. Przez osiem lat śledzili prawie 20 tys. ludzi i ich nawyki żywieniowe. Odnotowywali ile czekolady jedli i ile osób w tym czasie przeszło zawały serca. Z tych badań wynika, że osoby, które jadły co tydzień jedno opakowanie czekolady o 27% rzadziej przechodziły zawał serca i 48% rzadziej udar w porównaniu z tymi ludźmi, którzy jedli mniej niż jedno opakowanie czekolady miesięcznie. Te badania potwierdzają wcześniejsze doniesienia. Zła wiadomość, że wystarczy jej mała ilość i nie ma powodów by się nią objadać – zaznaczył Buijsse. Dodał, że jedzenie większych ilość czekolady może prowadzić do otyłości, która jest bardzo niebezpieczna dla ludzkiego serca. – Dlatego jeśli jemy czekoladę, to zrezygnujmy z innych słodyczy. Bo zaszkodzimy sobie zamiast pomóc – ostrzegał naukowiec.

Przepis

Co kupić?

Krem:

  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • sól
  • śmietana kremówka 36 % 150 g
  • orzechy włoskie 50 g

Ciasto:

  • gorzka czekolada 160 g
  • 4 kostki czekolady do środka
  • masło 100 g
  • mąka 50g
  • zmiksowane migdały 90 g
  • 80g cukru
  • 2 białka

Przygotowanie:

Na małym ogniu roztapiamy cukier i dodajemy szczyptę soli. Po tym jak cukier się roztopi , zdejmij rondelek z ognia i zacznij mieszać cukier. Podczas mieszania stopniowo dodajemy orzechy oraz śmietankę.  Teraz zabieramy się za ciasto. Zacznij od roztopienia w kąpieli wodnej czekolady i masła.  Pozostałe składniki należy dokładnie wymieszać. Foremki należy wysmarować tłuszczem i obsypać cukrem. Do foremek wykładamy połowę masy na ciasto i układamy po kostce czekolady oraz po łyżeczce kremu. Wyłóż pozostałą porcję ciasta do foremek tak, aby zakryć kostki. Piecz fondant w 150 stopniach przez 25 minut. Po upieczeniu odstaw ciasto na 10 minut, obróć foremkę i gotowe.