Bazyliowe grissini z sałatką z rukoli i mozzarelli
składniki na paluszki:
– 350 g mąki pszennej
– 200 ml letniej wody
– 50 ml oliwy z oliwek
– 2 łyżeczki suchych drożdży
– 1 łyżeczka cukru
– 2 łyżeczki soli
– bazylia Kamis (ilość wedle uznania, zależy jak bardzo chcemy uzyskać bazyliowy smak paluszków)
– plasterki szynki parmeńskiej
przygotowanie paluszków:
Mąkę mieszamy z wodą, oliwą, drożdżami, cukrem, bazylią i solą a następnie wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto.
Wyrobione ciasto przekładamy do natłuszczonej miski, przykrywamy i odstawiamy na jakieś 30 min. Po 30 min wykładamy ciasto na oprószoną mąką stolnicę, rozwałkowujemy na placek grubości ok. 5 mm i kroimy na paseczki o szerokości ok. 5-7 mm, a każdy z paseczków rolujemy na cieniuteńkie wałeczeki (powinny być bardzo cieniutkie, gdyż urosną i podwoją swoją objętość).
Takie chlebowe wężyki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, układając je obok siebie i wkładamy je do nagrzanego piekarnika na 200 stopni.
Paluszki pieczemy ok. 10 min do czasu aż się ładnie przyrumienią a potem studzimy i owijamy w plasterki szynki.
składniki na sałatkę:
– mieszanka sałat: rukola, frisee, escarola, radicchio
– 15 pomidorków koktajlowych
– 1 kula sera mozzarella
– sól, estragon Kamis
– dressing: kubeczek jogurtu naturalnego, 2 łyżeczki soku z cytryny, 1 łyżeczka oliwy z oliwek, pół łyżeczki miodu, sól, pieprz, odrobina estragonu Kamis.
przygotowanie sałatki:
Do mieszanki sałat dodajemy pokrojone na połówki lub ćwiartki pomidorki koktajlowe oraz ser mozzarella (odsączony z zalewy i pokrojony na małe kawałki).
Przyprawiamy solą oraz estragonem. Całość polewamy wcześniej przygotowanym dressingiem i delikatnie mieszamy. Smacznego:)