Barszcz czerwony – różne przepisy i sposoby serwowania
Barszcz czerwony to jedna z najważniejszych potraw na wigilijnym stole. Kiedy barszcz jest gotowy, jest to znak, że możemy zasiadać do wieczerzy wigilijnej. Jest to także wspaniała zupa codzienna, którą lubią niemal wszyscy. Oto kilka przepisów naszych czytelniczek również na smaczne, codzienne obiady:
Szybki barszcz wigilijny dla zapracowanych
Autor: Babciagramolka
Składniki:
– 4 duże buraki
– 2 marchewki
– kawałek selera
– 1/2 pora
– 1 cebula
– 1 małe jabłko
– 2 suszone śliwki
– 4 suszone grzyby – kapelusze
– koncentrat buraczany w płynie ( lub sok z buraków )
– sok z kiszonej kapusty do smaku
– 1 goździk
– 5 ziaren pieprzu czarnego
– miód do smaku
– 3 szklanki wody
Przygotowanie: Buraki i resztę warzyw obrać i pokroić na kawałki. Zalać wodą. Dodać pokrojone na ćwiartki nie obrane jabłko , goździk, grzyby, pieprz w ziarnach i gotować 45 minut. Przecedzić. Doprawić do smaku koncentratem buraczanym (lub sokiem z buraków czy barszczem w proszku ), sokiem z kapusty kiszonej i miodem. Zagotować. Zostawić by smaki się przegryzły. Nie jest to co prawda barszcz tradycyjny ale zawsze lepszy niż taki zupełnie papierkowy – smaczny. Do tego proponuję zamiast pasztecików tosty z farszem grzybowym. Barszcz można ugotować dzień wcześniej (na farsz wyjąc grzyby z wywaru), farsz do tostów też dzień wcześniej- a tosty zrobić bezpośrednio przed podaniem.
Barszcz czerwony z kiszonym ogórkiem
Autor: Babciagramolka
Składniki:
– 1 ćwiartka z kurczaka lub 1/2 kg porcji rosołowej
– 3 średniej wielkości buraki
– 2 kiszone ogórki
– 1 duża marchewka
– kawałek selera
– 1/3 pora
– 4 ziemniaki
– 2 łyżki usiekanej natki pietruszki
– 2 cebule
– cytryna do doprawienia wedle uznania
– pieprz mielony
– majeranek
– 3 łyżki mąki
– 1/2 szklanki słodkiej śmietanki
– 6 szklanek wody
Przygotowanie: Ziemniaki pokroić w kostkę, marchewkę w plasterki, cebulę i por w pół plasterki. Pokroić 2 buraczki w cienkie słupki, a 1 utrzeć na tarce jarzynowej. Przełożyć do garnka porcję rosołową, ziemniaki, marchew, buraczki, cebulę, por i pietruszkę i seler. Zalać wodą. Gotować przez godzinę. Wyjąć porcję rosołową, seler i pietruszkę. Obrać mięso (odrzucić skórki i kości) i włożyć do zupy razem z utartymi na tarce jarzynowej (grube oczka) kiszone ogórki. Mąkę rozprowadzić kilkoma łyżkami zimnej wody i wlać do zupy. Zagotować. Doprawić do smaku barszczem w proszku, mielonym pieprzem, majerankiem. Dodać śmietankę. Podawać posypane natką pietruszki.
Barszcz wigilijny z uszkami
Autor: eva45
Składniki:
– czerwone buraki 1/2 kg
– ziele angielskie
– listek laurowy
– pieprz
– sól
– cukier
– ocet
– woda 1,5 l
– sos sojowy
Przygotowanie: Buraki obrać, pokroić na połówki lub na ćwiartki jak są większe. Jednego buraka pokroić drobno lub zetrzeć na grubej tarce. Gotować na wolnym ogniu, dodać grzyby wcześniej namoczone i wypłukane, ziele angielskie, listek laurowy i łyżkę octu, wtedy barszcz ma ładny kolor. Gotować do miękkości buraków. Doprawić solą, pieprzem, sosem sojowym, octem i cukrem. Można podawać jako barszcz do popicia lub z uszkami.
Barszcz czerwony o smaku wiśniowym
Autor: Babciagramolka
Składniki:
– 1 ćwiartka kurczaka
– 0,3 kg wołowiny rosołowej
– 3 marchewki
– 1 pietruszka
– 1/3 pora
– 1 cebula
– 1 kg buraków
– 15 wiśni bez pestek (mogą być mrożone)
– 3 liście laurowe
– 4 ziela angielskie
– 1 goździk
– 1 mała papryczka chilli
– maggi (lub inna przyprawa do zup)
– sól
– pieprz mielony
– 1 grzybek suszony
Przygotowanie: Mięso, obrane warzywa, obrane i pokrojone na kawałki buraki, przyprawy (oprócz maggi), 1/3 łyżeczki soli, ½ łyżeczki pieprzu, papryczkę chilli, wiśnie – ułożyć w dużym, szerokim garnku i zalać wodą. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć gaz i gotować 1,5 godziny. Przecedzić wywar. Doprawić do smaku (proponuję dodatkowo dodać odrobinę soku z cytryny który nie tylko lekko zakwasi barszczyk , ale i wydobędzie jego rubinowy kolor). Mięso wyjęte z zupy obrać od kości. Usunąć skóry, i chrząstki. Zmielić i użyć jako farsz np. do pasztecików które podamy do tego barszczu.
Barszcz czerwony z krokietami
Autor: eva45
Barszcz
Składniki:
– 2 buraki czerwone
– 1 porcja rosołowa
– maggi
– 1 listek
– 3 ziele
– sól, ocet, pieprz, cukier do smaku
– ½ szklanki śmietany
– 1 łyżka mąki
Krokiety
Składniki:
Ciasto naleśnikowe:
– 1 szkl mąki
– ½ szkl mleka
– ½ szkl wody gazowanej
– szczypta soli
– 1 jajko
Farsz:
– ¼ kg pieczarek
– 1 cebula
– sól, pieprz
– olej
– 1 jajko
– tarta bułka
Przygotowanie: Usmażyć naleśniki. Cebulę i pieczarki zetrzeć na tarce i usmażyć na oleju z przyprawami. Nałożyć na naleśniki po łyżce farszu, zwinąć. Obtoczyć w jajku i tartej bułce i usmażyć na złoty kolor.
Barszcz czerwony wigilijny- postny na zakwasie
Autor: Babciagramolka
Składniki:
– 2 buraczki
– 1/8 selera
– 2 marchewki
– sól
– 6-8 grzybów suszonych ( zależy od wielkości )
– 2 szklanki wody
– 1-2 szklanki kwasu z kiszonych buraków ( zależy jak jest intensywny )
– ½ łyżeczki miodu
– szczypta mielonego pieprzu
– 1 liść laurowy
– 2 ziela angielskie
– 1 ząbek czosnku
Przygotowanie: Obrane warzywa i buraki zalać wodą, dodać liść laurowy, ziele angielskie, ząbek czosnku, miód, szczyptę soli i gotować ok. 40 minut. Przecedzić. Do wywaru dolać kwasu buraczanego do smaku. Podgrzać – nie gotować. Doprawić do smaku solą, pieprzem i w miarę potrzeby miodem. Podawać z uszkami z farszem grzybowym, farszem z kapusty z grzybami, pasztecikami postnymi itp.
Szybki barszcz z żurawiną i Tortellini
Autor: Babciagramolka
-1 szklanka gotowanych tartych buraczków (nie doprawianych tylko ze szczyptą soli takich jak sie wekuje na zimę)
– 2 łyżeczki konfitury z żurawiny do mięs
– 2 łyżki miodu
– mielony pieprz do smaku
– 3 szklanki bulionu warzywnego (może być z kostki lub inny bulion)
– 30 szt. pierożków Tortellini z grzybami (lub mięsem)
– 1 łyżka pokrojonej natki pietruszki (lub szczypiorku, bazylii czy mięty)
Przygotowanie: Zagotować bulion.Wrzucić do niego pierożki Tortellini i gotować 15 minut (lub tyle ile jest na opakowaniu). Gdy pierożki są miękkie – dołożyć do garnka buraczki i żurawinę. Zagotować. Doprawić do smaku pieprzem grubo mielonym i miodem. Podawać posypane zieleniną. Można dodać słodkiej śmietanki – jak kto lubi.
Mój barszcz czerwony
Autor: gusia1000
Składniki:
– 4 czerwone buraki-500 gram
– 1 duża marchewka
– 1 duża cebula
– 2 ząbki czosnku
– 200 ml kwaśnej śmietany 18%
– 2 kostki rosołowe
– 3 liście laurowe
– 4 ziarna ziela angielskiego
– 1 łyżka octu, lub 2 łyżki soku z cytryny
– 1 łyżka majeranku
– sól-do smaku
– pieprz-do smaku
– przyprawa do zup-maggi
Przygotowanie: Warzywa-marchew, pietruszkę, cebulę obrać, umyć i pokroić w kostkę. Czosnek przecisnąć przez praskę. W/w warzywa włożyć to wraz z liściem laurowym, zielem angielskim i pieprzem, majerankiem do 2 litrów wody i do miękkości-15 minut. Potem dodać do tego wywaru 500 gram, zagotowanych wcześniej, potartych na grubych oczkach buraków czerwonych (wyrób własny). Jak, kto nie ma ich ze słoika, to musi wcześniej ugotować w skórce 4 buraki, potem je obrać i pokroić je na ćwiartki i wtedy dodać. 200 ml kwaśnej śmietany wlać do wrzątku. (Wlać do tego trochę gorącego wywaru, by się zupa nie zważyła). Dodać do smaku 2 różne kostki rosołowe (mniej, bo 1 kostka jest na pół litra wody), 1 łyżkę octu lub 2 łyżki soku z cytryny dla zakwaszenia. Przyprawić do smaku solą, pieprzem, maggi. Gotować, aż zakipi. Następnie przecedzić zupę przez sitko. Podawać, np. z uszkami, krokietem, lub pasztecikami.
Barszyk czysty z grzybami
Autor: eva45 [Monarcha mistrzów]
– 3 buraki czerwone
– 1,5 l wody
– garść grzybów suszonych (najlepiej borowiki)
– 5 listków laurowych
– 5 ziela angielskiego
– sól i pieprz do smaku
– ocet
– cukier
Przygotowanie:
Gotujemy obrane buraki, przekrojone na połowę. Po pół godziny dodajemy wcześniej zalane gotującą wodą i wymoczone grzyby. Dodajemy listki i ziele angielskie, gotujemy aż buraki będą miękkie. Do barszczu w czasie gotowania dolewamy 2 łyżki octu, wtedy barszcz ma ładny kolor. Doprawiamy do smaku, możemy też dodac kostkę rosołową. Barszczyk może być do uszek, krokietów, lub do popicia.
Barszcz czerwony
Autor: Babciagramolka [Monarcha mistrzów]
Składniki:
– 1 ćwiartka kurczaka
– 0,3 kg wołowiny rosołowej
– 3 marchewki
– 1/8 selera ( wielkości pietruszki )
– 1/3 pora
– 1 cebula
– 1 kg buraków
– skórki z 4 dużych jabłek
– 3 liście laurowe
– 4 ziela angielskie
– 1 goździk
– maggi (lub inna przyprawa do zup)
– sól
– pieprz mielony
– 1 grzybek suszony
Przygotowanie: Mięso, obrane warzywa, obrane i pokrojone na kawałki buraki, przyprawy (oprócz maggi), 1/3 łyżeczki soli, ½ łyżeczki pieprzu, skórki z jabłek – ułożyć w dużym, szerokim garnku i zalać wodą. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć gaz i gotować 1,5 godziny. Przecedzić wywar. Doprawić do smaku.
zobacz również:
-
Jak upiec soczystego indyka
-
Świąteczne dekoracje stołu
-
Sztuka nakrywania stołu
-
Jak perfekcyjnie ułożyć sztućce
-
Karp na różne sposoby
-
Makowe świąteczne desery i ciasta