Jak piec indyka, żeby był soczysty?

24 listopada 2010, dodał: Redakcja

Mięso z indyka jest bardzo zdrowe i smaczne. Polecamy je osobom starszym, na diecie oraz dzieciom. Pierś indyka jest jednym z chudszych mięs, doskonałym źródłem witamin B6 i B12, cynku, selenu i niacyny.

Szczególnie ciekawy i dobroczynny jest ten ostatni związek. Zawarta w indyku niacyna (witamina PP) ma bardzo korzystny wpływ na wiele procesów zachodzących w organizmie. Usprawnia metabolizm oraz wspomaga odporność na bakterie układu pokarmowego i płuc. Pomaga usunąć nadmiar cholesterolu. Wygładza  skórę, chroni przed przebarwieniami, łuszczeniem się i nadmiernym rogowaceniem. Osobom cierpiącym na trądzik lub inne problemy z cerą dermatolodzy zalecają częste jedzenie mięsa z indyka. Spożywana w dużej ilości niacyna hamuje również siwienie włosów. Indyk to bogate źródło białka przy niskim poziomie kalorii i cholesterolu. Dla porównania 200 g kotleta z piersi indyka to 150 kcal, podczas gdy kotlet schabowy o takiej samej wadze to 260 kcal.

Aby upiec indyka, należy zacząć od natarcia tuszki przyprawami – z zewnątrz i od wewnątrz. Polecamy do tego celu np. dostępną w naszym sklepie przyprawę do drobiu firmy FUCHS.

Jeżeli nie dysponujemy gotową mieszanką przypraw możemy użyć soli, pieprzu, oliwy, ziół prowansalskich, rozmarynu i tymianku.

Aby nacieranie mięsa było łatwiejsze, a mięso po upieczeniu bardziej soczyste, warto wymieszać przyprawę z kilkoma łyżkami masła. Następnie wkładamy indyka do lodówki na 2 godziny aby mięso skruszało. Przed włożeniem tuszki do piekarnika należy ją odpowiednio ułożyć: skrzydła wkładamy pod spód, a udka tak aby przylegały do reszty (można je w tym celu przywiązać). Zaczynamy piec w 220 st. Po 20 minutach przykrywamy indyka folią aluminiową, aby mięso nie wyschło nadmiernie podczas pieczenia, i pieczemy tak przez 1 godzinę. Po tym czasie zdejmujemy folię, obniżamy temperaturę do 150 st. i czekamy aż mięso uzyska odpowiednią miękkość i rumianą barwę. W ten sposób pieczemy indyka 3-4 kilogramowego.

Całość zajmuje ok. 1,5 – 2 godziny. Jeśli natomiast chcemy upiec dużego 10 kg indyka, to potrzebować będziemy na to aż 5 godzin. Indyk faszerowany to dodatkowa godzina pieczenia w obydwu przypadkach.

Podawać można z żurawiną lub borówkami. Doskonale smakuje polany sosem wytopionym podczas pieczenia.

Smacznego życzy załoga sklepu www.Befsztyk.pl

 

 

Przeczytaj również:

  1. Pierś z indyka w szafranie z sosem z pomarańczy
  2. Indyk z ogórkiem, rzodkiewkami i sałatą lodową
  3. Zrazy indycze nadziewane porami w sosie serowym
  4. Sałatka z indykiem, bananem i jabłkiem
  5. Steki z indyka z soczewicą
  6. Indyk Teriyaki z makaronem orkiszowym
  7. Więcej przepisów z indyka


loading...

Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz

Rozwiąż poprawnie równanie: *


Aleja handlowa

Owoce goji Berry 2000
Nazjdrowsze owoce świata!
Cena:
89 zł
Sukienka plażowa z falbanką
Pareo ze sklepu Lorin.eu!
Cena:
126 zł
Complete naturalny olejek CBD/CBDa z ekstrakcji CO2 10ml
Olejek 10% 10ml CO2 Z kodem rabatowym 10% KOD: „urodaizdrowie”
Cena:
229,90
Elegancki portfel skórzany
Praktyczny, z przegródkami, o wysokiej jakości wykonania - skóra licowa.
Cena:
159,00 zł
Naturalny olejek cedrowy
Sklep Afandi.eu
Cena:
45,51 zł

FORUM - bieżące dyskusje

ogród marzeń
W sezonie zimowym i wczesno wiosennym marzenia o ogrodzi są jeszcze silniejsze. Przygotowania...
Blogerki i blogerzy
Ja coraz częściej czytam, przyznam, że niektóre są bardzo fajne. Czytałam ostatnio...
Wyciszanie drzwi
Witam, hałas to problem, który dotyka wielu mieszkańców i może pojawić się znienacka, dlatego...
Buty na ślub gdzie kupić ?
Też szukam czegoś na wesele, muszę znaleźć mojemu mężowi coś ciekawego. Uwielbiamy tańczyć...
facebook