Zrazy indycze nadziewane porami w sosie serowym
Pyszne danie: połączenie mięsa z porami jest super, do tego ten pyszny deliktany serowy sos
składniki:
2 pory
– sól, pieprz
– 8 sznycli z indyka
– 4 plastery szynki
– 4 łyzki oleju
– pół szklanki białego wina
– 20 dag śmietanki kremówki
– 10 dag sera topionego
– po 2 łyżki jasnej zasmażki
– zioła
– pieprz czerwony
Pory oczyścić, naciąć wzdłuż, do garnka z wrzącą wodą i osoloną włożyc pory i gotować 6 minut. Odcedzić, wystudzić, polewać zimną wodą. Zupełnie zimne pory pokroić na 10 cm kawałki. Sznycle z indyka opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem. lekko rozbić tłuczkiem pomiędzy dwiema warstwami folii spożywczej. Kawałki mięsa oprószyć solą i świeżo zmielonym pieprzem, na każdym sznyclu położyć po pół plasterka szynki i kawałek pora, płaty mięsa zwinąc i spiąć wykałaczką. W rondelku rozgrzac olej, zrumienić roladki, podlać winem, dusic pod przykryciem 15 minut. Mięso przełożyć na talerzyk, trzymac w cieple, do sosu dolać smietankę, dodać serek, mieszać podgrzewać , aż sie rozpuści.Sos zagęścić zasmażką. Wymieszać z posiekany ziołami, doprawić do smaku. Roladki polać sosem, podawać z makaronem.