Pierś z indyka w szafranie z sosem z pomarańczy

17 listopada 2010, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Ilość: dla 6 osób
Czas przygotowania: 60 minut + czas marynowania

składniki:

1 sztuka piersi z indyka
50 ml oleju
5 pomarańczy
3 łyżek miodu
200 ml śmietanki 30-36%

Przyprawy KAMIS:
Kardanom owoce Specialite
Gałka muszkatołowa
Szafran nitki Specialite
Sól morska w młynku

Pierś z indyka oprószyć solą, gałką muszkatołową, szafranem, posmarować olejem, miodem, odstawić na kilka godzin. Następnie piec ok. 60 minut w temp 160-170 st.
Z 4 pomarańczy wycisnąć sok, wlać do rondelka, dodać kilka ziaren kardamonu, odparować ½ soku. Dodać śmietankę, gotować do uzyskania konsystencji sosu. Pod koniec dodać kilka cząstek z pozostałej pomarańczy. Najlepiej podawać z kluseczkami kładzionymi lub ziemniakami dauphine.

www.kamis.pl