Pierś z indyka w szafranie z sosem z pomarańczy | Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet!

Pierś z indyka w szafranie z sosem z pomarańczy

17 listopada 2010, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Ilość: dla 6 osób
Czas przygotowania: 60 minut + czas marynowania

składniki:

1 sztuka piersi z indyka
50 ml oleju
5 pomarańczy
3 łyżek miodu
200 ml śmietanki 30-36%

Przyprawy KAMIS:
Kardanom owoce Specialite
Gałka muszkatołowa
Szafran nitki Specialite
Sól morska w młynku

Pierś z indyka oprószyć solą, gałką muszkatołową, szafranem, posmarować olejem, miodem, odstawić na kilka godzin. Następnie piec ok. 60 minut w temp 160-170 st.
Z 4 pomarańczy wycisnąć sok, wlać do rondelka, dodać kilka ziaren kardamonu, odparować ½ soku. Dodać śmietankę, gotować do uzyskania konsystencji sosu. Pod koniec dodać kilka cząstek z pozostałej pomarańczy. Najlepiej podawać z kluseczkami kładzionymi lub ziemniakami dauphine.

www.kamis.pl



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Tabletka "po" od 15 roku życia
Dla mnie seks 15 latki jest czymś niepojętym, przeraża mnie to! ale teraz...
Błędy w komunikacji - 12 zdań, któr…
Będąc w związku trzeba wręcz należy rozmawiać. Nie tylko o problemach, bo te bardzo...
Podwyżka renty socjalnej
Uważam, że skutki podniesienia renty socjalnej będą korzystne społecznie. Grupa osób najbardziej w...
Złomowanie auta
Też tak myślę, że dzisiaj każdy patrzy gdzie kupić coś taniej tym bardziej...