Mój indyk Teriyaki z makaronem orkiszowym
Artykuł zewnętrzny
- 200 gram makaronu orkiszowego z pełnego przemiału typu spaghetti
- 150 gram fileta z indyka
- 200 gram brokułów
- 100 gram pieczarek
- 3 łyżki sosu tajskiego Teriyaki
- oliwa z oliwek
- sól morska
- pieprz czarny świeżo mielony
Fileta z indyka myjemy pod bieżącą wodą , osuszamy ręcznikiem kuchennym papierowym i kroimy w cienkie paseczki.Solimy i pieprzymy i odstawiamy na chwilę . Brokuła dzielimy na drobne kawałki , a pieczarki kroimy na pół.Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i podsmażamy indyka aż się ładnie zarumieni.Następnie zmniejszamy gaz i wrzucamy warzywa i dusimy pod przykrywką około 15 minut.W międzyczasie nastawiamy osoloną wodę i na wrzątek wrzucamy nasz makaron z orkiszu.Gotujemy około 10 minut.Do warzyw z indykiem dolewamy sos teriyaki , mieszamy dokładnie i podajemy z ugotowanym makaronem.Smacznego