Barszcz botwinkowy wg Buni

29 kwietnia 2011, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

To taka wczesna botwinka- gdzie młoda botwinka już jest a marchewka, pietruszka i seler jeszcze stare.

Czas : 45 minut

Składniki :

  • 1 duży pęczek botwinki
  • 1 średni burak
  • 2 średnie marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 1/4 pora ( biała część )
  • 5 rzodkiewek
  • liście od 1 pęczka rzodkiewek
  • 1 pęczek koperku ( po pokrojeniu 3/4 szklanki )
  • 3 łyżki masła
  • kawałek łodygi rabarbaru ( ok.15 cz długości i 1 cm grubości ) lub kawałek suszonego tamaryndowca lub sok z cytryny
  • sól
  • pieprz mielony
  • szczypta cukru
  • 4 szklanki bulionu (  drobiowego , wołowego, cielęcego , z żeberek lub warzywnego )- użyłam mocny z żeberek wieprzowych pół na pół z wodą
  • 1/2 szklanki kwaśnej gęstej śmietany
  • 2 łyżki mąki
  • ziemniaki

Umyć botwinkę i liście z rzodkiewki . Odciąć od botwinki buraczki. Obrać buraczki i pokroić w paseczki. Buraka ,marchew, pietruszkę , seler  utrzeć po obraniu na tarce jarzynowej ( duże oczka ) .Rzodkiewki zetrzeć na tarce do mizerii. Dołożyć do garnka łodygę rabarbaru ( lub kawałek tamaryndowca ). Zalać bulionem i gotować 30 minut ( wyjąć rabarbar ).

Liście i łodyżki botwinki i liście rzodkiewki pokroić drobno i smażyć 3 minuty na maśle. Przełożyć do garnka – gotować jeszcze 5 minut. Mąkę zmieszać z kilkoma łyżkami zimnej wody , wlać do ganka i zagotować.Wyłączyć gaz. Śmietanę rozrobić z odrobiną gorącej zupy – dodać do zupy razem z połową koperku .Doprawić do smaku solą , pieprzem, cukrem  i jeśli trzeba sokiem z cytryny.

W trakcie kiedy gotuje się botwinka nastawić  w osolonej wodzie obrane ziemniaki i ugotować do miękkości . Podawać do botwinki albo całe posypane koperkiem albo jako kremowe puree z koprem.

Dowolnie okrasić boczkiem wysmażonym na skwarki .Można dołożyć na talerzu jajka na twardo pokrojone na ćwiartki ( czasem jak chcę żeby było ozdobnie to wyjmuję żółtka z jajek – ucieram z odrobiną śmietany i nakładam w połówki  jajek rękawem cukierniczym jak ozdoby na tort ).

Jak gotuję botwinkę w czasie gdy jest już rabarbar to dodaję łodygę rabarbaru- mam wtedy zupę zakwaszoną w naturalny sposób. Nie znoszę doprawiania octem nawet winnym – jak już nie mogę zakwasić potrawy w inny sposób to dodaję sok z cytryny  lub ostatnio kawałek suszonego owocu tamaryndowca.

Podaję tu że używam bulionu z żeberek wieprzowych -podpowiadam że warto raz na jakiś czas ugotować sobie ze 2 litry takiego bardzo mocnego rosołu mięsnego lub wywaru z warzyw – podzielić go na porcje i zamrozić. Potem kiedy chcemy zrobić jakąś zupę czy sos bierzemy taki bulion – rozrabiamy z wodą i już gotowe .

file1304099020



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Plac zabaw przy przedszkolu
Przedszkole powinno zapewniać dzieciom możliwość korzystania z placu zabaw i możliwość zabawy na świeżym powietrzu.
On nie chce dziecka
Poproś faceta, by wyjaśnił ci powody, dla których nie chce mieć dziecka. Powiedz...
Zafarbowane rzeczy
Sól działa jak naturalny odplamiacz, który pomaga wyciągać niechciane farby z tkanin. Po zauważeniu...
Problem z włosami
Cienkie i rzadkie włosy to często także wynik złej, a nawet agresywnej stylizacji. Codzienne...