Bakłażan z grilla z żółtym serem
Artykuł zewnętrzny
proporcje składników dla dwóch osób:
1 duży bakłażan
ząbek czosnku
2 łyżki oliwy lub oleju rzepakowego
sól, pieprz, tymianek, oregano
2 łyżki startego sera żółtego
Bakłażana umyj i pokrój w grube plastry (bez obierania). W miseczce wymieszaj oliwę z ziołam, pieprzem i solą – posmaruj nią plastry bakłażana i pozostaw w chłodnym miejscu na ok. pół godziny.
Następnie połóż warzywa na rozgrzany ruszt i grilluj ok. 2-3 minuty z każdej strony.
Na talerzu posyp startym żółtym serem.
- bakłażan (pokrojony w plastry grubości ok. 1 cm)
- 1 ząbek czosnku (przeciśnięty przez praskę)
- suszony tymianek, oregano lub bazylia
- oliwa z oliwek
- sól, piepr