Babka ziemniaczana

10 października 2010, dodał: Antalis
Artykuł zewnętrzny
  • Składniki:
  • 2 kg ziemniaków surowych
  • 1/2 kg boczku wędzonego
  • 2 duże cebule
  • maka ziemniaczana
  • 2 łyżki oleju
  • 5 jaj
  • majeranek lub zioła prowansalskie
  • pieprz
  • sól

Ziemniaki zetrzeć  tarce o grubych okach,włożyć do ściereczki o odcisnąć nadmiar soku, dodać 2 łyżki oleju.Boczek pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na patelni. Pod koniec smażenia dodać cebulkę aby się zeszkliła. Całość wrzucić do startych ziemniaków. Dodać jajka i przyprawy. Mąki dodać tyle, by masa nie była bardzo lejąca-ma być zwarta, ale niezbyt gęsta. Wymieszać. Masę przełożyć na blachę (ja używam do tego keksówek) wysmarowaną olejem . Piec w temp. 190-200 st przez 1,5 godziny.

Pod koniec pieczenia można na wierzch wylać ok. pół szklanki mleka. Do babki dodaje czasem np przyprawę do kurczaka, a w sezonie starta cukinie :)

Podaje z sosem grzybowym, gulaszem lub sosem koperkowym. Super smakuje na drugi dzień odsmażana na masełku.file1286721537



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz