Babka pomarańczowa z lukrem | Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet!

Babka pomarańczowa z lukrem

28 lutego 2012, dodał: tryingtocookandbake
Artykuł zewnętrzny
Składniki:
1 szklanka mąki pszennej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej,
1 kostka margaryny,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
3/4 szklanka cukru pudru,
4 jajka,
2 łyżeczki otartej skórki z pomarańczy,
Sok z całej pomarańczy

Utrzeć margarynę z cukrem, dodać po jednym żółtku oraz sok. Następnie przesiane mąki i proszek. Ucierać ok 4 min. Po tym czasie dodać skórkę i ubitą pianę, mieszać delikatnie łyżką. Formę do babek wysmarować i wylać ciasto. Piec ok 60min. w 150C

Babkę polałam delikatnym lukrem przygotowanym z 2 łyżek soku pomarańczowego i 2 łyżek cukru pudru. Bardziej nasączył on babkę niż ją ozdobił.


file1330435937



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Bruksizm
fajnie że są na to sposoby, bo niestety ale inaczej można byłoby dosłownie...
Zespół na ostatnią literę
Cinzano (dawne disco polo mi się przypomniało ;)
Laseroterapia
Ja boję się lasera, to jest jednak rodzaj uszkodzenia skóry...
Rossmann
Ja już tam nie chodzę, zawsze są kolejki i ciągle zmieniają położenie produktów...