Babeczki z werbeną cytrynową i borówkami. Orzeźwiający deser idealny na wiosnę
Te małe tarty mają bogate i maślane kruche ciasto i kremowe, aromatyczne nadzienie zrobione z mleka, śmietany i werbeny cytrynowej. Smaku dodają świeże borówki i odrobina dżemu. Są bardzo apetyczne i mają idealny rozmiar na kilka kęsów.
Aby nadać im sezonowego charakteru, babeczki można dopełnić niemal każdym owocem. Jednak jako wielbiciel borówek uważam, że proponowane zestawienie jest najcudowniejsze. Zachęcam jednak do eksperymentowania.
Ten pyszny, łatwy do wykonania przepis na babeczki łączy świeże borówki z kremowym nadzieniem oraz pyszne, kruche ciasto. Wykonanie sodów do ciasteczek jest bardzo proste, jednak osoby które nie lubią piec, mogą spody po prostu kupić. W wielu piekarniach i lokalnych cukierniach można takie spody kupić bez większego problemu. Przynajmniej u mnie są dostępne od ręki i zawsze są cudownie świeże i pyszne.
Cudownym składnikiem kremu w tych babeczkach jest werbena cytrynowa. Jest to dodatek niezwykle aromatyczny, a jednocześnie nieoczywisty. A takie składniki uwielbiam i staram się przemycać we własnych przepisach. Dlaczego warto poznać i stosować werbenę cytrynową? Werbena cytrynowa zawiera różnorodne związki roślinne, które zapewniają wyjątkowe korzyści zdrowotne. Jest stosowana od setek lat w tradycyjnych systemach medycznych w leczeniu chorób układu oddechowego, problemów trawiennych i innych. Liście i ekstrakt z werbeny cytrynowej są bogate w związek polifenolowy zwany werbaskozydem oraz w geranial, neral, luteolinę i limonen, które według badań mają silne działanie antyoksydacyjne i są silnymi przeciwutleniaczami chroniącymi przed wolnymi rodnikami, zmniejszającymi stres oksydacyjny, utrzymującymi organizm w zdrowiu i wzmacniającymi układ odpornościowy. Badania sugerują również, że werbena cytrynowa może być pomocna dla osób z problemami ze snem, bowiem pomaga w zwalczaniu bezsenności. Liście werbeny cytrynowej od dawna stosuje się także w celu wspomagania trawienia, gdyż łagodzi ona dolegliwości żołądkowe dzięki właściwościom rozkurczowym i rozluźniającym przewód pokarmowy. Kobietom w ciąży i karmiącym piersią zaleca się unikanie werbeny cytrynowej.
Jak przygotować babeczki z borówkami?
Składniki:
– 1 szklanka (250 ml) mleka
– 10 liści werbeny cytrynowej
– 1/4 szklanki (55 g) cukru pudru
– 1 jajko i 2 żółtka, lekko ubite
– 30 g mąki kukurydzianej
– 150 ml śmietanki kremówki
– 250 g borówek
– 1/2 szklanki (160 g) dżemu borówkowego
Babeczki:
– 1 1/2 szklanki (225 g) mąki pszennej
– 1/3 szklanki (40 g) cukru pudru
– 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
– 125 g zimnego niesolonego masła
– 1 żółtko
Przygotowanie:
Wsypać mąkę i cukier do robota kuchennego i miksować, aż się połączą. Dodać wanilię i masło i miksować, aż powstanie drobna bułka tarta. Dodać żółtko i 1 łyżkę lodowatej wody i miksować, aż ciasto połączy się w gładką kulkę. Zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 30 minut.
Do mleka wrzucić werbenę cytrynową i 30 g cukru i gotować w rondlu na średnim ogniu. Doprowadzić do wrzenia, a następnie odstawić na 30 minut, aby całość się zaparzyła. W dużej misce ubić jajko, żółtka, mąkę kukurydzianą i pozostałe 25 g cukru, aż masa stanie się jasna i puszysta. Ponownie postawić mleko na ogień i doprowadzić do wrzenia, a następnie przez drobne sito wlać do mieszanki jajecznej (usuwając werbenę cytrynową). Wlać wszystko do czystego rondla i postawić na małym ogniu. Mieszać przez 5-6 minut lub do uzyskania bardzo gęstej i gładkiej konsystencji. Przełożyć do miski i przykryć folią spożywczą, aby zapobiec utworzeniu się kożucha. Schłodzić w lodówce.
Rozgrzać piekarnik do 180 st. C (160 st. C z termoobiegiem). Nasmarować tłuszczem 6 okrągłych foremek do babeczek (8 x 8 cm). Podzielić ciasto na 6 równych kawałków i rozwałkować na lekko oprószonej mąką powierzchni na grubość 3-4 mm. Foremki wyłożyć ciastem odcinając nadmiar. Wyłożyć foremki papierem do pieczenia i wypełnić obciążnikami do ciasta. Piec przez 8 minut, a następnie usunąć obciążniki i papier. Piec przez kolejne 5 minut lub do uzyskania złotego koloru. Odstawić do ostygnięcia. Używając miksera ubić śmietanę i wmieszać do schłodzonego kremu. Napełnić foremki kremem i udekorować borówkami. Wymieszać dżem i 2 łyżki wody i w rondlu podgrzać na średnim ogniu. Skropić babeczki przed podaniem.