Babeczki z polewą czekoladową i orzechami
Artykuł zewnętrzny
PRZEPIS
Składniki:
składniki suche:
-
2 szkl mąki
-
1 szkl cukru
-
aromat waniliowy lub cukier wanilinowy
-
1 łyżeczka proszku do pieczenia
-
2 łyżki kakao ( do 1/2 ciasta)
składniki mokre:
-
1 szkl mleka
-
1 jajko
-
100 g roztopionego ale schłodzonego masła
inne:
-
100g gorzkiej czekolady
-
2 łyżki wody lub mleka
-
pokruszone orzechy
Przygotowanie:
-
Wymieszać osobno składniki mokre, osobno składniki suche a następnie wszystko razem, niedokładnie, dosłownie kilka razy zakręcić mieszadełkiem.
-
Ciasto podzielić na 2 części, do jednej dodać kakao i wymieszać.
-
Ciasta przelać do foremek wyłożonych papilotkami do ok 3/4 objętości.
-
Piec w ok 180-200 °C przez 15-20 min.
-
Zrobić polewę czekoladową: rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej ( w miseczce postawionej w garnuszku z gotującą się wodą), dodać 2 łyżeczki wody (lub mleka) i mieszać aż czekolada całkowicie się rozpuści.
-
Upieczone i ostudzone babeczki zanurzyć w czekoladzie i obtoczyć w orzechach.