Babeczki z polewą czekoladową i orzechami

13 listopada 2012,
dodał: bitedelite
Artykuł zewnętrzny
PRZEPIS
Składniki:
składniki suche:
  • 2 szkl mąki
  • 1  szkl cukru
  • aromat waniliowy lub cukier wanilinowy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao ( do 1/2 ciasta)
składniki mokre:
  • 1 szkl mleka
  • 1 jajko
  • 100 g roztopionego ale schłodzonego masła
inne:
  • 100g gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki wody lub mleka
  • pokruszone orzechy
Przygotowanie:
  1. Wymieszać osobno składniki mokre, osobno składniki suche a następnie wszystko razem, niedokładnie, dosłownie kilka razy zakręcić mieszadełkiem.
  2. Ciasto podzielić na 2 części, do jednej dodać kakao i wymieszać.
  3. Ciasta przelać do foremek wyłożonych papilotkami do ok 3/4 objętości.
  4. Piec w ok 180-200 °C przez 15-20 min.
  5. Zrobić polewę czekoladową: rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej ( w miseczce postawionej w garnuszku z gotującą się wodą), dodać 2 łyżeczki wody (lub mleka) i mieszać aż czekolada całkowicie się rozpuści.
  6. Upieczone i ostudzone babeczki zanurzyć w czekoladzie i obtoczyć w orzechach.

file1352817002



FORUM - bieżące dyskusje

jaką wodę pić?
Nie lubisz smaku samej wody? Miałam tak kiedyś, a potem jakoś się przyzwyczaiłam.
Ogólnie o zdrowiu
Witaminka D musi być, do tego B12 i jak czuję się gorzej,...
Problem z włosami
No właśnie, słusznie zauważyłaś Iwonko, że to skład powinien decydować o wyborze suplementu. Zazwyczaj...
Na Jesienne smutki jakie zapachy?
O zapachu prania? :D Brzmi ciekawie. Zawsze lubiłam tę świeżość, jak ktoś w pobliżu...

Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.