Orzechowe babeczki

13 listopada 2012, dodał: bitedelite
Artykuł zewnętrzny
PRZEPIS
Składniki:
składniki suche:
  • 2 szkl mąki
  • 3/4 szkl cukru (jeśli nie dekoruję babeczek ani nie dodaję białej czekolady czy innych dodatkowych słodkich składników do ciasta – dodaję szklankę cukru)
  • aromat waniliowy lub cukier wanilinowy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 60 g zmielonych orzechów włoskich
składniki mokre:
  • 1 szkl mleka
  • 1 jajko
  • 100 g roztopionego ale schlodzonego masła
inne:
  • krem czekoladowy i morelowy lub bita śmietana
  • orzechy, pokruszone
Przygotowanie:
  1. Wymieszać osobno składniki mokre, osobno składniki suche a następnie wszystko razem, niedokładnie, dosłownie kilka razy zakręcić mieszadełkiem.
  2. Ciasto przelać do foremek wyłożonych papilotkami do ok 3/4 objętości.
  3. Piec w ok 180-200 °C przez 15-20 min.
  4. Wystudzić i udekorować kremem czekoladowym, morelowym lub bitą śmietaną i posypać pokruszonymi orzechami.

file1352816948



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz