PRZEPIS
Składniki:
składniki suche:
2 szkl mąki
3/4 szkl cukru (jeśli nie dekoruję babeczek ani nie dodaję białej czekolady czy innych dodatkowych słodkich składników do ciasta – dodaję szklankę cukru)
aromat waniliowy lub cukier wanilinowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
60 g zmielonych orzechów włoskich
składniki mokre:
1 szkl mleka
1 jajko
100 g roztopionego ale schlodzonego masła
inne:
krem czekoladowy i morelowy lub bita śmietana
orzechy, pokruszone
Przygotowanie:
Wymieszać osobno składniki mokre, osobno składniki suche a następnie wszystko razem, niedokładnie, dosłownie kilka razy zakręcić mieszadełkiem.
Ciasto przelać do foremek wyłożonych papilotkami do ok 3/4 objętości.
Piec w ok 180-200 °C przez 15-20 min.
Wystudzić i udekorować kremem czekoladowym, morelowym lub bitą śmietaną i posypać pokruszonymi orzechami.