Babeczka z kureczką

30 listopada 2009, dodał: Pyza
Artykuł zewnętrzny

czyli inna wersja placków ziemniaczanych z grzybami

Składniki

  • 3 ziemniaki średniej wielkości
  • 1 cebula
  • 10 dkg wędzonego, chudego boczku
  • 25 dkg świeżych kurek
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1-2 łyżki drobno startego żółtego sera
  • 1 łyżeczka mąki
  • 2 łyżki oleju lub oliwy
  • 1-2 łyżki bułki tartej
  • do smaku: sól, pieprz mielony

Opis przygotowania

Foremki do babeczek natłuścić lekko olejem i obsypać tartą bułką. Kurki dokładnie oczyścić, opłukać, osączyć, pokroić na mniejsze kawałki. Ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce jarzynowej, ew. odcisnąć, dodać mąkę, trochę soli i pieprzu. Boczek pokroić w drobną kostkę, cebulę drobno posiekać. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju, podsmać boczek i cebulkę na złoto, 1/3 dodać do ziemniaków a do reszty dorzucić grzyby, dusić 10 min.. Na koniec dodać ser, zieleninę i przyprawić. Do każdej foremki nałożyć po łyżce ziemniaków i docisnąć równo masę palcami do ścianek. Wstawić foremki do nagrzanego piekarnika i piec ok. 15 min. w temp. 170 st. C aż ziemniaki się zrumienią. Następnie napełnić je farszem grzybowym i zapiekać kolejne 10-15 min.. Po upieczeniu dobrze jest babeczki zostawić do przestygnięcia zanim wyjmiemy je z foremek. Podawać na ciepło, jako przystawkę albo samodzielne danie z dodatkiem świeżych warzyw.


file1259605246



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz