Sznycle z kurczaka według pomysłu Ani
Dziwne ale akurat na te najprostsze sznycle nigdy nie wstawiłam. Korzystam z okazji , że wnuczka robi dziś obiad.
Czas : 30 minut
Składniki :
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- 2 jajka
- sól
- pieprz mielony
- mąka
- bułka tarta
- olej
- 2 łyżki masła
- 3 łyżki wody
- maggi
Mięso podzielić na sznycelki ( wielkość zależy od upodobania – ja kroję każdą pojedynczą pierś na 3 części bo wole małe kotleciki ). Kawałki mięsa wkładać w woreczek foliowy i lekko stłuc tłuczkiem do mięsa ( robię to przez woreczek żeby nie porozrywać włókien ) .
Posolić i posypać pieprzem. Panierować w mące, jajku ( roztrzepanymi z odrobiną wody ), bułce tartej . Smażyć na rumiano na gorącym oleju. Sznycelki przełożyć do garnka , skropić odrobiną maggi. Dodać masło, wodę i dusić na bardzo małym gazie kilka minut .
Podawać z ziemniakami puree lub ryżem gotowanym na bulionie i surówką .
Przy podawaniu kładę na sznycle kawałki masła i plasterki cytryny .