Sznycle z kurczaka według pomysłu Ani

9 marca 2011, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Dziwne ale akurat na te najprostsze sznycle nigdy nie wstawiłam. Korzystam z okazji , że wnuczka robi dziś obiad.

Czas : 30 minut

Składniki :

  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 2 jajka
  • sól
  • pieprz mielony
  • mąka
  • bułka tarta
  • olej
  • 2 łyżki masła
  • 3 łyżki wody
  • maggi

Mięso podzielić na sznycelki ( wielkość zależy od upodobania – ja kroję każdą pojedynczą pierś na 3 części bo wole małe kotleciki ). Kawałki mięsa wkładać w woreczek foliowy i lekko stłuc tłuczkiem do mięsa ( robię to przez woreczek żeby nie porozrywać włókien ) .

Posolić i posypać pieprzem. Panierować w mące, jajku ( roztrzepanymi z odrobiną wody ), bułce tartej . Smażyć na rumiano na gorącym oleju.  Sznycelki przełożyć do garnka , skropić odrobiną maggi. Dodać masło, wodę i dusić na bardzo małym gazie kilka minut .

Podawać z ziemniakami puree lub ryżem gotowanym na bulionie i surówką .

Przy podawaniu kładę na sznycle kawałki masła i plasterki cytryny .

file1299654442