Farfalle z prostym sosem serowym
Mój ulubiony makaron. Wyjątkowo dekoracyjny. A sos to prosta pychotka – zawsze mam składniki na niego.
Czas : 30 minut
Składniki :
25 dag makaronu Farfalle ( lubię kolorowy barwiony szpinakiem i pomidorami )
1 szklanka słodkiej śmietanki
20 dag surowego boczku bez skóry i żeberek
10 dag sera topionego kremowego( z reguły używam Gouda do smarowania )
sól
pieprz mielony
przyprawa ,, Suszone pomidory z bazylią i czosnkiem ”
garść pokrojonej natki pietruszki
garść pokrojonego koperku
sok z cytryny
15 czarnych oliwek bez pestek w zalewie
Makaron ugotować w osolonej wodzie al dente. W czasie kiedy się gotuje pokroić w drobną kostkę boczek i wysmażyć na rumiano na patelni. Gdy jest gotowy zalać śmietanką , dodać ser i ogrzewać na małym gazie aż ser się rozpuści , śmietanka trochę zgotuje a sos zrobi kremowy. Doprawić do smaku przyprawą suszone pomidory, solą , pieprzem, sokiem z cytryny. Wsypać połowę natki i koperku. Wymieszać .Odcedzić makaron i włożyć z powrotem do garnka w którym sie gotował. Wlać sos i wymieszać. Zostawić na moment by makaron zaczął wchłaniać sos. Podawać posypany resztą zieleniny i pokrojonymi w plasterki oliwkami na świeżo .