Farfalle z prostym sosem serowym

4 marca 2011, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Mój ulubiony makaron. Wyjątkowo dekoracyjny. A sos to prosta pychotka – zawsze mam składniki na niego.

Czas : 30 minut

Składniki :

25 dag makaronu Farfalle ( lubię kolorowy barwiony szpinakiem i pomidorami )

1 szklanka słodkiej śmietanki

20 dag surowego boczku bez skóry i żeberek

10 dag sera topionego kremowego( z reguły używam Gouda do smarowania )

sól

pieprz mielony

przyprawa ,, Suszone pomidory z bazylią i czosnkiem ”

garść pokrojonej natki pietruszki

garść pokrojonego koperku

sok z cytryny

15 czarnych oliwek bez pestek w zalewie

Makaron ugotować w osolonej wodzie al dente. W czasie kiedy się gotuje pokroić w drobną kostkę boczek i wysmażyć na rumiano na patelni. Gdy jest gotowy zalać śmietanką , dodać ser i ogrzewać na małym gazie aż ser się rozpuści , śmietanka trochę zgotuje a sos zrobi kremowy. Doprawić do smaku przyprawą suszone pomidory, solą , pieprzem, sokiem z cytryny. Wsypać połowę natki i koperku. Wymieszać .Odcedzić makaron i włożyć z powrotem do garnka w którym sie gotował. Wlać sos i wymieszać. Zostawić na moment by makaron zaczął wchłaniać sos. Podawać posypany resztą zieleniny i pokrojonymi w plasterki oliwkami na świeżo .

file1299093290