Udka pieczone z żurawiną
Artykuł zewnętrzny
Bardzo prosta glazura miodowa z suszoną żurawiną .
Czas : 2 godziny
Składniki :
- 2 uda z kurczaka ( całe ćwiartki )
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki miodu ( płaskie )
- 4 łyżki suszonej żurawiny
- sól
- 1/2 łyżeczki pieprzu grubo mielonego
- 1 łyżeczka papryki mielonej
- 1 łyżka ( płaska ) majeranku
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1/4 szklanki wody
Zagotować marynatę z wody, oleju, miodu, suszonej żurawiny, pieprzu, mielonej papryki, majeranku , szczypty soli i sosu sojowego. Na małym gazie dusić aż marynata zrobi się gęsta . Ostudzić .
Udka z kurczaka natrzeć marynatą i zostawić na godzinę .
Ułożyć mięso w szkiełku do zapiekania , przykryć i wstawić do zimnego piekarnika ( można obok ułożyć obrane ziemniaczki posmarowane odrobina marynaty – resztę marynaty zachować ).
Nastawić piekarnik na 200 * C i piec godzinę ( od osiągnięcie temperatury ).Odkryć i rozsmarować na mięsie resztę marynaty . Dopiec odkryte tak by zrobiła się chrupiąca skórka ok.15 minut .