Zapiekanka makaronowa z pieczarkami i brokułem

27 września 2013, dodał: zofya
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

pół kg makaronu kokardki – ugotować

40 dkg pieczarek-podsmażyć – odsączyć z tłuszczu

40 dkg mięsa mielonego – podsmażyć odsączyć z tłuszczu

cały brokuł lub kalafior – ugotować, odcedzić

3 cebule -pokroić w pół talarki usmażyć i odsączyć z tłuszczu

30 dkg sera żółtego-utrzeć na tarce o grubych oczkach

przyprawy: sól ,pieprz

1 duża śmietana

1 mały jogurt

5-6 ząbków czosnku

Wszystkie ugotowane i usmażone składniki wsypać do naczynia żaroodpornego, wymieszać z utartym żółtym serem. Z jogurtu i śmietany zrobić zalewę, wlać do miseczki, wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Przecisnąć czosnek przez praskę i dodać do zalewy. Gotową zalewą zalać składniki, wymieszać wstawić do piekarnika – piec w 150 stopniach przez 15 minut następnie zwiększyć temperaturę na 180 stopni – piec do lekkiego zrumienienia. Idealne ciepłe danie obiadowe lub na imprezkę