Koktajlowe tortille z mięsnymi kuleczkami i rukolą

31 stycznia 2011, dodał: thegrooba
Artykuł zewnętrzny

  • 400 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
  • sól, pieprz, przyprawa do dań kuchni węgierskiej
  • małe jajko
  • 3 łyżki mąki
  • oliwa do smażenia
  • placki tortilla (4 duże)
  • rukola
  • pomidor
  • papryka czerwona
  • awokado
  • sos jogurtowy

Przygotowanie:

Mięso doprawić, dodać 1 łyżkę przyprawy węgierskiej (jej główny składnik to papryka mielona), wymieszać wszystko z jajkiem. Z paprykowej masy mięsnej formować małe kuleczki – wielkości orzecha włoskiego lub nawet mniejsze. Obtoczyć w dłoniach oprószonych mąką. Smażyć na rozgrzanej oliwie, potrząsając patelnią, by klopsiki usmażyły się równomiernie z każdej strony.
Proponuje koktajlową i efektowną wersję podania w przezroczystych szklaneczkach.
Placki tortilla trzeba przekroić na pół, zwinąć w rulon i umieścić w naczynkach. Do środka włożyć rukolę, paski papryki, półplasterki pomidora, awokado oraz kuleczki mięsne – tyle ile się zmieści (ok. 6 sztuk mieści się bez problemu). Ułożyć wszystko dość ściśle, by potem składniki nie wypadły, gdy będziemy wyciągać tortille. Podawać z sosem jogurtowym. Zajadać nad talerzykiem :)

file1296514455



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz