Sos gulaszowy z mączką grzybową i razowcem
W sumie bardzo prosty sos . Ciekawy ze względu na możliwość wykorzystania suchych kawałków razowego chleba i bardzo drobno połamanych kawałeczków suszonych grzybów .
Czas : 2 godziny
Składniki :
30 dag chudego mięsa z łopatki ( lub od szynki )
4 cebule
2 liście laurowe
4 ziela angielskie
3 łyżki mączki grzybowej
2 kromki zmielonego suszonego razowca
sól
pieprz mielony
2 łyżeczki mielonej papryki
maggi w płynie
4 szklanki wody
Pokroić mięso i cebulę w kostkę ( jak na gulasz ) .Wrzucić do garnka . Dodać ziele angielskie, i liść laurowy , szczyptę soli , pieprzu i mielonej papryki .Zalać wodą i dusić przy uchylonej pokrywce przez godzinę ( woda powinna odparowywać ) .Dodać mączkę grzybową .Dusić jeszcze przez 30 minut . Doprawić do smaku maggi , pieprzem mielonym i papryką . Zagęścić sos zmielonym suchym razowcem .Zagotować .
Mączkę grzybową robię mieląc w młynku do kawy ( elektrycznym ) pokruszone kawałki suszonych grzybów .A piętki z razowca i kromki zbyt suchego razowca mielę w maszynce do mięsa i używam do zagęszczania sosów mięsnych ( trzeba tylko by się w sosie rozkleił ) .