Pomarańczowo-orzechowe ciasto
Artykuł zewnętrzny
- 4 jajka
- 1 1/2 szkl. mąki
- 1 szkl. cukru
- 1 kostka masła
- 1 łyżeczka proszku od pieczenia Delecta
- cukier waniliowy Delecta
- garść kandyzowanej skórki pomarańczy
- 2 łyżeczki kandyzowanej skórki cytrynowej
- garść pokruszonych orzechów włoskich
- olejek rumowy Delecta – kilka kropel
- polewa czekoladowa Delecta
Masło roztapiamy. Białka ubijamy na sztywno – miksujac dorzucamy resztę składnikow czyli makę, cukier zwykły i waniliowy, żółtka, kilka kropel olejku, proszek do pieczenia a na końcu powoli wlewamy masło. Gdy uzyskamy jednolitą masę wyłączamy mikser, wrzucamy orzechy i skórke pomarańczową oraz cytrynową, delikatnie mieszamy. Wlewamy do wytłuszczonej i wysypanej bulłką tartą formy – pieczemy ok 40 minut w temt 180 stopni.
Wystudzone ciasto oblewamy polewą czekoladową i dekorujemy np kandyzowana skorką pomaranczową.