Mięsna pieczeń na święta

23 listopada 2022, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny
Każdemu obiad świąteczny z czasów dzieciństwa kojarzy się inaczej. Dla mnie jest to schab z pomarańczami, ziemniaki z pietruszką, surówka z rzepy w śmietanie i koniecznie bigos. Dla mojego męża to golonka w piwie i kasza oraz brukselka. W USA dzieci indoktrynowane od maleńkości za jedyny prawdziwy obiad świąteczny uważają indyka z nadzieniem z chleba kukurydzianego, z żurawiną, słodkimi ziemniakami i zapiekanką fasolową. Na świąteczny obiad można podać wszystko – wykwintną zupę i pachnące mięsiwa z gotowanymi warzywami lub surówkami. Poznaj różne propozycje i stwórz wyjątkowe menu na rodzinne spotkania.

Schab faszerowany

Składniki:
– 1,5 kg schabu środkowego
– 1 papryka żółta pokrojona w kostkę
– 2 cebule
– 2 piersi z kurczaka
– 8 pełnych łyżek czerwonego pesto z papryką
– 20 dag fety w kostkach
– 4 łyżki posiekanej natki pietruszki
– świeżo mielony czarny pieprz
– sól do smaku
Przygotowanie:
Paprykę, cebulę i pokrojoną pierś kurczaka lekko podsmażyć. Fetę osączyć z zalewy, wymieszać z natką, połową pesto oraz usmażoną papryką, cebulką i kurczakiem. Doprawić solą i pieprzem. W mięsie za pomocą długiego noża naciąć kieszeń. Nadziać 3/4 farszu, zaszyć nacięcie nicią kuchenną. Resztę farszu wymieszać z pozostałym pesto i lekko rozgnieć. Tą masą posmarować mięso, przełożyć do brytfanny i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st. C. Po 20 min. zmniejszyć temperaturę do 180 st. i piec jeszcze 80 min.

Polędwiczki w cieście francuskim

Składniki:
– 2 nieduże polędwiczki wieprzowe
– opakowanie mrożonego ciasta francuskiego
– 2 nieduże cebule
– natka pietruszki i koperek
– 2 łyżki łagodnej musztardy
– 2 ząbki czosnku
Marynata:
– oliwa, majeranek, bazylia, oregano
– szczypta curry
– kilka kropel octu balsamicznego
– czosnek
– sól i pieprz.
Przygotowanie:
Przygotować marynatę. Włożyć do niej polędwiczki, niech poleżą w niej około 2-3 godzin. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na patelni. Delikatnie podsmażyć na niej wyjęte z marynaty polędwiczki z czosnkiem. Przygotować ciasto francuskie. Podzielić je na pół. Posmarować lekko musztardą, podsypać natką pietruszki i koperkiem, ułożyć polędwiczki, przysypać resztą posiekanych natek. Zwinąć ciasto z mięsem w rulony. Posmarować białkiem. Obydwa rulony włożyć do posmarowanej tłuszczem formy. Pieć około 35-40 min. w 180-200 st. C.

Pieczeń wołowa z pieprzem

Składniki:
– 2 kg wołowiny bez kości (krzyżowa, skrzydło, zrazowa)
– kolorowy pieprz
– pieprz i sól do smaku
– oliwa
– zioła prowansalskie
– 1 cebula
– liść laurowy
– ziele angielskie.
Przygotowanie:
Mięso oczyścić z żył, błon i powięzi. Umyć i osuszyć. Natrzeć solą i pieprzem, oliwą, oprószyć ziołami prowansalskimi i kolorowym pieprzem. Odstawić na 60 min. do lodówki. Tak przygotowane mięso ułożyć w naczyniu żaroodpornym (można osznurować) dodać obraną i pokrojoną cebulę, liść laurowy, ziele angielskie, podlać odrobiną wody. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 165 st. C przez 150 min., co jakiś czas polewając wydzielającym się sosem. Upieczone mięso wyłożyć na półmisek posypać pieprzem, przykryć filią aluminiową i pozwolić aby mięso „doszło” przez 15 min. Powstały sos po usunięciu ziela angielskiego i liścia laurowego przetrzeć przez sito lub zmiksować, ewentualnie zagęścić mąką.

Schab pieczony w miodzie

Składniki:
– 1 łyżka przyprawy do zup, sosów, sałatek
– 1 łyżka ziarenek Smaku
– 1 łyżka miodu
– 2 ząbki czosnku
– szczypta cynamonu
– 800 g schabu bez kości
– bazylia i oregano (opcjonalnie)
– sól i pieprz do smaku
– 1 cytryna.
Przygotowanie:
Przyprawę, Ziarenka Smaku, miód, roztarty ząbek czosnku i cynamon utrzeć z 3 łyżkami wody. W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem oraz ziołami. Posmarować dokładnie mięso, obłożyć plasterkami cytryny i pozostawić w lodówce na 12 godz. Następnie przełożyć do naczynia do zapiekania. Piec pod przykryciem 50-60 min. w nagrzanym do 200 st. C piekarniku. Przed końcem pieczenia zdjąć przykrycie na 15 min.

Pieczona szynka pachnąca pomarańczami

Składniki:
– szynka wieprzowa w całości
– filiżanka brązowego cukru
– 2 łyżki musztardy Dijon
– grubo krojona skórka i sok z pomarańczy
– szczypta soli
– czarny pieprz
– goździki
Przygotowanie:
Cukier, musztardę, skórkę i sok z pomarańczy oraz sól i pieprz wymieszać na gęstą masę. Mięso płytko ponacinać w kratkę mniej więcej 2×2 cm. W miejsca, gdzie nacięcia się krzyżują, powkładać skórkę z pomarańczy. Włożyć do brytfanki i polać glazurą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st., piec około 1 godziny. W trakcie pieczenia polewać glazurą co 10 min.

Gęś nadziewana jabłkami

Składniki:
– 1 gęś
– 1 kg jabłek
– 2 ząbki czosnku
– 1 łyżka majeranku
– opcjonalnie inne przyprawy
– kilka gałązek natki pietruszki
– sól
– cukier
– cynamon
– pieprz.
Przygotowanie:
Gęś oczyścić, umyć, natrzeć w środku i na zewnątrz majerankiem i czosnkiem roztartym z solą, po czym odstawić w chłodne miejsce co najmniej na 1 godzinę (można na noc). Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki i oczyścić z gniazd nasiennych, delikatnie posypać cukrem i cynamonem. Gęś napełnić jabłkami, zaszyć, włożyć do brytfanny i podlać 5 łyżkami wody. Piec około 1,5 godziny początkowo w temperaturze 250 st. C. Często podlewać wytworzonym sosem. W połowie pieczenia zmniejszyć ogień. Upieczoną gęś ułożyć na półmisku, obłożyć jabłkami i polać sosem do pieczenia. Pozostały sos podać w sosjerce. Potrawę ozdobić.

Pieczona baranina

Składniki:
2 kg chudej baraniny
– 500 ml maślanki
– 10 ziarenek ziela angielskiego i 10 ziarenek owocu jałowca
– 4 duże liście laurowe-pokruszone
– 5 łyżek sosu sojowego, 5 łyżek oleju z pestek winogron
– 2 łyżki czosnku granulowanego i 2 łyżki przyprawy do pieczeni
– pieprz
– 2 duże cebule
– 8 dużych ząbków czosnku
– 3 duże liście laurowe, 6 ziarenek ziela angielskiego
– pieprz kolorowy
– 2 łyżki przyprawy do pieczeni
– 2 łyżki mąki.
Przygotowanie:
Baraninę umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Ziele angielskie i jałowiec utłuc w moździerzu. Do maślanki dodać utłuczone ziarna, pokruszone liście laurowe, sos sojowy, czosnek granulowany, przyprawę do pieczeni, pieprz i wymieszać. Baraninę zalać marynatą maślankową i włożyć do lodówki na 4 doby – codziennie odwracać mięso. Cebulę pokroić w kosteczkę, czosnek przecisnąć przez praskę. Do rękawa włożyć cebulę, czosnek, wsypać przyprawę do pieczeni, pieprz i dokładnie wymieszać. Na cebuli położyć mięso wyjęte z marynaty i spiąć woreczek zapinką. Woreczek ułożyć w brytfance, włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 st. C i piec 70 min. Mięso wyjąć z piekarnika, rozciąć woreczek i zawartość wyłożyć do brytfanki. Posypać kolorowym pieprzem. Temperaturę w piekarniku zmniejszyć do 180 st.C. Włożyć brytfankę z mięsem i piec jeszcze przez 40-50 min., co jakiś czas podlewając sosem z pieczeni. Sos zlać do rondla. Mąkę wymieszać z wodą wlać do sosu i mieszając zagotować.

Słodko-słona szynka pieczona

Składniki:
– szynka, około 1,5 kg
– 2 łyżki sosu sojowego
– 2 łyżki soku z cytryny
– 2 łyżki oliwy
– łyżka brązowego cukru lub miodu
– pół łyżeczki papryki
– 2 ząbki czosnku – posiekane
– łyżeczka ziół prowansalskich
– 1/4 łyżeczki soli.
Przygotowanie:
Wszystko, oprócz mięsa, włożyć do naczynia żaroodpornego. Dokładnie wymieszać. Włożyć do naczynia mięso i obracać je we wszystkie strony aż będzie dokładnie obtoczone przyprawami. Przykryć naczynie pokrywką lub folią aluminiową. Piec z termoobiegiem w temperaturze 200 st. C przez godzinę. Po wyjęciu z piekarnika, pozostawić mięso na 15 min., aby odpoczęło – wchłonie soki, które wypływają natychmiast po wyjęciu z piekarnika. Polać sosem z pieczenia. Można  wstawić do lodówki, a przed podaniem podpiec w temperaturze 180 st. C przez 20 min.

Szynka pieczona w żurawinie

Składniki:
– szynka 1,8 kg
– 3-6 szt liści laurowych
– 1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu
– 225 g żurawiny
– 100 g cukru
– 50 ml porto
– 1-2 łyżki goździków.
Przygotowanie:
Szynkę moczyć przez noc w zimnej wodzie. Rano zalać nową porcją wody, zagotować, odcedzić, zalać wodą, dodać liście laurowe i pieprz. Doprowadzić do wrzenia, przykryć i gotować 30 min. Żurawinę gotować z cukrem przez 5 minut w 150 ml wody. Gotować, póki nie zrobi się syrop, dolać porto. Piekarnik rozgrzać do 200 st. C, szynkę wyciągnąć z garnka, naciąć w romby. W narożniku każdego rombu włożyć po jednym goździku. Związać. Górną część szynki posmarować syropem. Piec 1 godzinę i 45 min. regularnie polewając mięso syropem.

Kaczka pieczona z pomarańczami

Składniki:
– 1 kaczka
– sól i czarny pieprz, swieżo mielony
– oliwa z oliwek
– 3 słodkie pomarańcze
– 2 łyżki miodu
– 1 cebula
– 1 szklanka rosolku (np. z kostki).
Przygotowanie:
Na co najmniej 24 godziny przed pieczeniem kaczkę ponakłuwać wykałaczką, natrzeć sporą ilością soli, pieprzu i oliwy i wstawić do lodówki. Tuż przed pieczeniem włożyć do wnętrza kaczki cebulę pokrojoną na ćwiartki i wcisnąć sok z jednej pomarańczy. Otwór zaszyć nicią. Ułożyc kaczkę w formie do pieczenia piersiami w dół i podlać rosołkiem. Wstawic do piekarnika nagrzanego do 175 st. C. W międzyczasie z drugiej pomarańczy wycisnąć sok, dodać do niego miód i wymieszać. Tą mieszaniną smarować co jakiś czas kaczkę. Po 1 godzinie obrócić kaczkę. Kontynuować smarowanie aż do zużycia mieszaniny. Trzecią pomarańczę obrać i pokroić w plasterki. Po 1,5 godziny pieczenia dodać do kaczki. Po 2 godzinach pieczenia sprawdzić, czy mięso odchodzi od kości. Jeśli nie, nakryć kaczkę folią aluminiową i dopiec.

Pieczony schab z mandarynkami

Składniki:
– 1,8 kg schabu
– 1 szklanka wody
– 4-6 mandarynek
– sok z cytryny
– 1-2 łyżki miodu
– 20 ml likieru pomarańczowego
– cynamon
– sól
– pieprz
– płatki migdałowe.
Przygotowanie:
Mięso natrzeć solą, pieprzem i obsmażyć na patelni ze wszystkich stron na brązowy kolor. Podlać wodą, mięso w wywarem przełożyć do formy żaroodpornej. Piec przez 2 godziny w temp 160 st. C, stale podlewając małymi ilościami wody. Upieczone mięso wyjąć, zawinąć w folię aluminiową. Sos spod pieczeni przecedzić wymieszać z likierem, miodem, sokiem z cytryny. Dodać cynamon, plasterki mandarynki, na małym ogniu gotować przez 10 min. przyprawić do smaku. Polać mięso. Udekorować mandarynkami i płatkami migdałów.

Pieczony indyk

Składniki:
– 100 g suszonych fig i 100 g rodzynek
– 50 ml brandy i 100 ml wytrawnego wina
– 2 duże cebule i 2 ząbki czosnku
– 1 ostra papryka
– 5 łyżek oliwy z oliwek
– 500 g pomidorów z puszki
– 500 g zielonych jabłek
– skórka z dwóch pomarańczy
– 100 g migdałów obranych ze skórki
– 4 kg indyk
– przyprawa Delikat
– 500 g mielonego mięsa wieprzowego
– 1 l bulionu drobiowego
– 4 łyżki przyprawy do kurczaka
– pieprz do smaku
– 100 g masła i 100 g mąki.
Przygotowanie:
Namoczyć suszone owoce w winie i brandy, nastepnie wyjąć i pokroić na mniejsze kawałki. Pokroić cebule, czosnek i papryczkę w kostkę, podsmażyć na oliwie, dodać pomidory z puszki i całość smażyć dłuższą chwilę, aż do zupełnego odparowania. Pokroić jabłka w małe kawałki, podsmażyć na oliwie na oddzielniej patelni. Dodać do farszu skórkę z pomarańczy, migdały, suszone owoce  i podsmażone jabłka, całość doprawić do smaku paroma łyżkami przyprawy w płynie. Farsz wystudzić i dodać mięso mielone. Umyć indyka, wysuszyć i natrzeć dokładnie przyprawą do kurczaka, włożyć farsz do środka indyka i związać nogi. Tak przygotowanego indyka piec około 4 godzin w temperaturze 180 st. C polewając go od czasu do czasu wytopionym tłuszczem.

Udka w sosie morelowym

Składniki:
– 2 udka
– pół szklanki suszonych moreli
– pół szklanki rosołu
– 3 łyżku dżemu morelowego
– łyżeczka słodkiej papryki
– pół łyżeczki imbiru
– 3 łyżki wódki
– kilka łyżek wrzątku
– łyżka sosu sojowego
– olej do smażenia.
Przygotowanie:
Morele zalać wrzątkiem wymieszanym z wódką, moczyć przez około godzinę, odsączyć, pokroić w kawałki. Udka wrzucić na gorący olej, podsmażyć. Następnie dodać morele, zalać rosołem, dusić, dopóki większość rosołu nie wyparuje. Dżem morelowy wymieszać z sosem sojowym oraz przyprawami. Przełożyć do brytfanki wraz z sosem i zapiec (15 min.) na złoty kolor.

Zebrała: Marta

Zobacz również:

  1. Świąteczne pierniki – przepisy
  2. Makowe wypieki i desery świąteczne
  3. Wigilijna kapusta postna z dodatkami
  4. Śledzie na wigilijnym stole
  5. Pyszne zupy wigilijne
  6. Jak zrobić świąteczną kutię?
  7. Karp na różne sposoby
  8. Świąteczne dekoracje stołu i mieszkania