Dania z wołowiny i pomysły na pieczeń – przepisy

27 listopada 2022, dodał: pinkmause
Artykuł zewnętrzny

Share and Enjoy !

Shares

Wołowina jest mięsem, które ma szerokie zastosowanie w sztuce kulinarnej. Doskonale sprawdza się w daniach pieczonych, smażonych, duszonych oraz grillowanych. Wyśmienicie łączy się z owocami w każdej postaci, warzywami, ryżem lub makaronem, a także z czerwonym wytrawnym winem. Dzięki temu wołowina może być wykorzystywana do sporządzania przeróżnych dań na wszelkie okazje, biesiady i uroczystości rodzinne. Oto kilka dań z wykorzystaniem wołowiny.

 

Gulasz wołowy z dynią

Składniki:

– 800 g mięsa wołowego
– 500 g pokrojonej w kostkę dyni
– 1 średnia cebula
– 1 l wody
– po 1 łyżeczce suszonego tymianku, oregano, papryki słodkiej i ostrej, mielonego kuminu
– 1 łyżeczka startej skórki pomarańczowej
– 2-3 rozgniecione ząbki czosnku
– 4 łyżki sosu sojowo-grzybowego
– sól, pieprz do smaku
– 1 płaska łyżeczka mielonego chilli
– 2 łyżki oleju
Przygotowanie:
Mięso pokroić w kostkę, dynię na mniejsze cząstki, cebulę również w kosteczkę. W garnku rozgrzać olej, dodać pokrojoną cebulę i smażyć aż cebula się zeszkli, dodać rozgnieciony czosnek. Do cebuli dodać wszystkie przyprawy i wymieszać. Do garnka wrzucić mięso i podsmażać około 3-4 min., zalać wodą i dodać sos sojowo-grzybowy. Przykryć i całość dusić, aż mięso będzie miękkie (około 1,5  godziny). Na 15 min. przed wyłączeniem mięsa dodać dynię. Doprawić.

Wołowina z marchewką

Składniki:
– 1,2 kg wołowiny pokrojonej w kostkę
-5 cebul pokrojonych w plasterki
– 6 ząbków czosnku
– 3 małe posiekane pomidory
– starty 2 cm kawałek imbiru
– 1 gałązka tymianku
– 1 kg marchewki pokrojonej na kawałki
– sól i pieprz do smaku
– olej do smażenia
– 6 gałązek natki pietruszki, 6 cebulek dymek
Przygotowanie:

Imbir zmiksować z czosnkiem na pastę. Doprawić solą i pieprzem. Rozgrzać 4 łyżki oleju i obsmażyć na nim mięso. Dodać cebulę i smażyć kilka minut. Następnie dodać pastę czosnkowo – imbirową i pomidory. Dodać gałązkę tymianku i dusić przez 3 minuty. Podlać wodą i dusić aż mięso zmięknie, a sos stanie się gęsty. Marchewkę dodać do potrawki na ok. 10 min. przed końcem gotowania. Danie podawać z ryżem przybrane natką pietruszki i dymką.

Wołowina w pomidorach

Składniki:
– 4 steki wołowe po 15 dag (zrazówka)
– puszka krojonych pomidorów
– czerwona papryka
– cebula
– 3 ząbki czosnku
– łyżeczka suszonego oregano
– 1/2 pęczka bazylii
– 10 łyżek oleju
– 3 łyżki octu balsamicznego
– gałązka świeżego rozmarynu
– ostra papryka
– sól
– pieprz
Przygotowanie:
Mięso opłukać, osuszyć. Zalać połową oleju, octem balsamicznym, dodać rozmaryn oraz pieprz. Wstawić do lodówki na 2 godziny. W garnku przesmażyć na reszcie oleju drobno posiekaną cebulę oraz paprykę. Dodać czosnek, pomidory, dusić 10 min. na średnim ogniu. Sos doprawić oregano, ostrą papryką, solą i pieprzem. Dusić kolejne 10 min., aż zgęstnieje. Dosypać posiekaną bazylię. Steki smażyć na patelni po 5 min. z obu stron. Podawać z sosem.

Wołowina z sosem paprykowym

Składniki:
– 4 steki wołowe z biodrówki (po 20 dag)
– 4 ząbki czosnku pokrojone w plasterki
– płaska łyżeczka rozmarynu
– płaska łyżeczka tymianku
– 4 łyżki koniaku
– 5 łyżek oliwy
– sól
– pieprz
Sos:
– 2 czerwone papryki
– żółta papryka
– 1/2 szklanki śmietany kremówki (30 proc. tł.)
– 2 łyżki masła
– mielony biały pieprz
– sól
– szczypta cukru
Przygotowanie:
Oliwę wymieszać z czosnkiem, rozmarynem, tymiankiem, koniakiem oraz sporą ilością pieprzu. Tak powstałą marynatą nasmarować mięso i odstawić do lodówki na 3 godziny. Papryki ułożyć na blasze i piec 30 min. w temp. 200 st. C, aż skórka zbrązowieje. Wyjąć i lekko ostudzić. Zdjąć skórkę i usunąć pestki. Paprykę przełożyć do blendera i zmiksować na miazgę. W rondelku zagotować śmietanę, dodać paprykowe purée. Zagotować, doprawić solą, białym pieprzem i szczyptą cukru. Zestawić z ognia i dodać masło. Patelnię grillową rozgrzać, położyć zamarynowane kotlety i smażyć 3–4 min. z obu stron. Przed końcem smażenia posypać solą. Steki ułożyć na talerzu i polać sosem. Podawać z pieczywem lub pieczonymi ziemniakami.

Pieczeń wołowa

Składniki:
– 800 g udźca wołowego
– 1/2 liścia laurowego
– 1 łyżeczka zielonego pieprzu
– 1 łyżeczka musztardy
– 4 łyżki oleju
– 4 dymki
– sól i łyżka masła
– 1/8 l bulionu mięsnego
– 1/8 l czerwonego wina
– 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Przygotowanie:
Mięso oczyścić z błon, umyć i osuszyć. Połowę liścia laurowego oraz pieprz rozetrzeć w moździerzu na proszek i wymieszać z musztardą i 2 łyżkami oleju. Otrzymaną zalewą natrzeć mięso i włożyć je do żaroodpornego naczynia. Obraną cebulę pokroić w plasterki i rozdzielić na oddzielne pierścienie. Następnie podsmażyć na 2 łyżkach oleju, stale mieszając. Dodać do mięsa, po czym całość piec w gorącym piekarniku. Podczas pieczenia, mięso obracać i polewać wrzącym sosem, uzupełniając go w miarę potrzeby wodą. Gotową pieczeń ułożyć na posmarowanej masłem folii aluminiowej, oprószyć solą, po czym dokładnie zawinąć i umieścić w chłodnym miejscu. Sos z pieczeni zmieszać z bulionem, dodać wino i zagęścić mąką ziemniaczaną. Zagotować, cały czas mieszając, przetrzeć przez sito i doprawić do smaku.

Wołowina po burgundzku

Składniki:
– 1 kg przerośniętej wołowiny
– 200 g wędzonego boczku
– 50 g słoniny
– ok. 20-25 szalotek lub małych cebulek
– 3 marchewki
– świeży tymianek
– 1,5 butelki czerwonego wytrawnego burgunda
– kieliszek (100 ml) żubrówki
– opcjonalnie: wywar wołowy do podlania
– smalec gęsi lub zwykły
– sól, pieprz, liść laurowy
Przygotowanie:
Na patelni zrumienić drobno pokrojoną słoninę i boczek krojony w małą kostkę, aż boczek będzie lekko chrupiący. Na wytopionym tłuszczu usmażyć na złoto cebulki lub szalotki. Na tym samym tłuszczu smażyć wołowinę, dodając w razie potrzeby odrobinę smalcu. Podsmażone z każdej strony mięso przełożyć do dużego garnka. Całość podsypać łyżką mąki pszennej, dodać usmażony boczek i słoninę, listek laurowy, sól, pieprz, gałązkę tymianku i czerwone wino (pozostawiając jednak szklankę). Pozostałości na patelni zdeglasować żubrówką, przelać całość do wołowiny. Gotować na małym ogniu ok. 2.5-3 godziny. Na godzinę przed podaniem dorzucić pokrojoną w plasterki marchew, a na pół godziny przed końcem – podsmażone cebulki. Można też dolać wina. Podawać z czosnkiem i natką pietruszki.

Pikantna w koniaku

Składniki:
– 2 grube plastry polędwicy wołowej
– 2 łyżki koniaku
– 2 łyżki oleju
– 1 łyżka masła
– sól
– pieprz

Przygotowanie:
Plastry mięsa polać koniakiem, odstawić na 2 min. Osączyć z płynu, obficie posypać mielonym pieprzem, skropić olejem, odstawić na 5 min. Steki smażyć na patelni do grillowania po 3–4 min. z każdej strony. Polać podgrzanym koniakiem, zapalić, zdjąć z patelni. Podawać polane stopionym masłem i lekko oprószone solą.

Wołowina w pomarańczach

Składniki:
– 80 dag wieprzowej szynki
– sól
– grubo mielony pieprz
– 1 szklanka bulionu (cielęcego lub warzywnego)
– 2 pomarańcze
– 1 słoiczek zielonego pieprzu
– 2 łyżki masła
Przygotowanie:
Mięso natrzeć solą i pieprzem. Mięso włożyć do garnka, podlać bulionem. Przykryć, piec godzinę w 200 st. C. Odkryć, wlać pół szklanki gorącej wody, ponownie przykryć i piec ok. 1 godzinę. Z jednej pomarańczy zetrzeć skórkę i wycisnąć sok. Drugą obrać, wyciąć cząstki i usunąć błonki. Pieczeń wyjąć z garnka, sos wlać do rondla, dodać skórkę, sok i cząstki pomarańczy. Doprawić solą, dodać zielony pieprz. Zagotować, by sos nieco odparował. Dodać zimne masło, podgrzewając, aż sos zgęstnieje i zrobi się lśniący. Pieczeń podajemy z sosem.

Wołowina w piwie

Składniki:
– 2 kg wołowiny na pieczeń
– szklanka bulionu
– 1/2 szklanki ciemnego piwa
– 2 duże cebule pokrojone w piórka
– 2 listki laurowe
– olej do smażenia
– ziarenka pieprzu
– sól
Jarzynka:
– 50 dag fasolki szparagowej
– 15 dag pokrojonego w kostkę wędzonego boczku
– pokrojony w ćwiartki duży pomidor
Przygotowanie:
Mięso natrzeć solą oraz mielonym pieprzem. Chłodzić godzinę. Obsmażyć na oleju. Przełożyć do brytfanny, wlać bulion, piwo, dodać cebulę, listki laurowe, ziarenka pieprzu. Przykryć i piec 1,5 godz. w temp. 190 st. C. Odkryć, przełożyć na drugą stronę i piec 1,5 godz., polewając sosem. W tym czasie oczyścić fasolkę szparagową, dokładnie opłukać i gotować pod przykryciem 15 min. w lekko osolonej wodzie. Osączyć na sicie, trzymać w cieple. Boczek wytopić na patelni, dodać fasolkę i smażyć 10 min. Dodać pomidory, doprawić solą, pieprzem. Smażyć 5 min. Pieczeń podawać na jarzynce.

Wołowina w sosie kaparowym

Składniki:
– 1,20 kg wołowiny na bitki
– 10 dag smalcu
– 2 łyżki mąki
– 3/4 szklanki śmietany
– 2 czubate łyżki masła
– 2 duże marchewki
– mały seler
– 2 cebule
– łyżeczka kaparów
– słodka i ostra papryka
– sól
– pieprz
Przygotowanie:
Mięso pokroić na 8 kotletów, rozbić, oprószyć solą, pieprzem i połową mąki. Obsmażyć na rumiano na smalcu, przełożyć do garnka. Na tłuszczu ze smażenia mięsa zrumienić resztę mąki, wlać 1/4 szklanki wody, śmietanę, dodać kapary, doprawić słodką i ostrą mieloną papryką. Sos wlać do mięsa i dusić do miękkości na małym ogniu. Jarzyny obrać, opłukać. Cebulę pokroić w niewielką kosteczkę, marchew i seler w cienkie słupki. Cebulę podsmażyć, mieszając, na maśle, dodać pozostałe jarzyny, smażyć, mieszając, aż zmiękną, co jakiś czas podlewać wodą. Wołowinę podawać z jarzynami, polaną sosem kaparowym.

Wołowina duszona

Składniki:
Marynata:
– 1 szklanka Chianti lub innego czerwonego wina
– 1 szklanka wody
– 1 marchew
– 1 cebula
– 4 liście laurowe
– 5-6 ziaren ziela angielskiego
– 4 ząbki czosnku
– 1 kg wołowiny np. udźca
– mąka ziemniaczana
Przygotowanie:
Wino połączyć z wodą. Marchew i cebulę obrać i pokroić na plasterki. Ząbki czosnku obrać i przekroić wzdłuż na 2 połówki. Czosnkiem naszpikować mięso. Wołowinę umieścić w niedużej misce lub garnku, obłożyć plasterkami marchewki i cebuli i zalać przygotowaną marynatą. Wstawić do lodówki na minimum 12 godzin. Co kilka godzin mięso odwracać na drugą stronę. Mięso wyjąć z marynaty i osuszyć ręcznikiem papierowym. W dużym garnku rozgrzać olej i obsmażyć mięso z obu stron. Dolać pół szklanki marynaty, przykryć przykrywką i dusić do miękkości. Gdy marynata wyparuje, stopniowo dolewać resztę. Mięso musi się dusić około 3 godzin. Sos zagęścić mąką ziemniaczaną rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody, i doprawić solą i pieprzem.

Wołowina po katalońsku

Składniki:
– 500 g wołowiny (najlepiej polędwica wołowa, ale może być też taka na gulasz)
– 3 ząbki czosnku – obrane
– sól, pieprz
– 2 czubate łyżki mąki
– 5 łyżek oliwy z oliwek, extra vergine – do smażenia
– 500 g grzybów leśnych (najlepiej jak będą różne: borowiki, podgrzybki, rydze, kozaki, etc.)
– 1 cebula
– 1 marchewka
– 2 listki laurowe
– 1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego
– 1 kieliszek (150 ml) czerwonego wytrawnego wina
Przygotowanie:
Zamarynować wołowinę: umyć mięso, pokroić, w misce wymieszać z odrobiną soli, pieprzu oraz przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku. Na końcu dodać mąkę, wymieszać wszystko łyżką i wstawić na kwadrans do lodówki. Na wielkiej patelni albo jeszcze lepiej w woku rozgrzać 3 łyżki oliwy z oliwek. Podsmażyć na niej wyjęte z lodówki, zamarynowane mięso. Mieszać szpatułką, żeby lekko zbrązowiało, a po około 8 min. przełożyć na talerz. Umyć dokładnie grzyby pod bieżącą wodą i pokroić na mniejsze cząstki. Obierać cebulę i marchewkę, pokroić. Pomidory umyć i pokroić na cząstki. Na patelni albo w woku rozgrzać pozostałe 2 łyżki oliwy i usmażyć cebulę wraz z marchewką i grzybami. Dodać listki laurowe i łyżeczkę mielonego ziela angielskiego, po czym dusić potrawę na średnim ogniu. Po około 5 min., gdy warzywa zmiękną, dodać wino. Wymieszać dobrze i dusić z mięsem do miękkości na małym ogniu. Na samym końcu przyprawić do smaku solą i pieprzem. Na talerzach rozłożyć mięso i dodać sos.

Wołowina w sosie orzechowym

Składniki:
– 800 g wołowiny gulaszowej
– 2 łyżki oleju
– 1 łyżeczka papryki
– szczypta mielonej kurkumy
– 2 cebule
– 2 ząbki czosnku
– 270 g karpieli
– 450 ml bulionu wołowego
– 350 g ziemniaków
– 1 łyżka sosu rybnego
– 2 łyżki sosu tamarind
– 2 łyżeczki cukru
– 1 liść laurowy
– 3 gałązki tymianku
– 3 łyżki ryżu długoziarnistego
– 50 g orzeszków lub 2 łyżki masła orzechowego
– 1 łyżka białego octu winnego
– sól i pieprz
Przygotowanie:
Wołowinę pokroić w 2-3 cm kawałki. Cebule i czosnek posiekać. Karpiel i ziemniaki pokroić w grubą kostkę. Cebulę, czosnek i karpiel podsmażyć do zmięknięcia na rozgrzanym w woku oleju, nie dopuszczając do zrumienienia. Dodać wołowinę i smażyć ją na silnym ogniu, by mięso dobrze się zamknęło. Wsypać paprykę i kurkumę. Dodać bulion, ziemniaki, sos rybny i tamarind, cukier, liść laurowy i tymianek. Zmniejszyć ogień i gotować przez 2 godz. Tymczasem zalać ryż zimną wodą i odstawić na pół godziny. Uprażyć orzeszki. Odcedzić ryż i utrzeć go w moździerzu z orzeszkami lub masłem orzechowym (można też użyć malaksera). Kiedy wołowina będzie miękka dodać kilka łyżek płynu z garnka do zmielonej pasty, wymieszać i wlać do garnka. Gotować dalej ok. 20 min. Pod koniec dodać ocet winny i doprawić.

Wołowina w cieście francuskim

Składniki:
– 1 kg polędwicy wołowej
– 30 dag pasztetu drobiowego
– marynata do kurczaka Knorr
– 1 jajko
– 1 opakowanie ciasta francuskiego
– 3 łyżki masła
– 2 cebule
– 3 łyżki oleju
– 0,5 kg pieczarek
Przygotowanie:
Marynatę do kurczaka Knorr połączyć z olejem, posmarować mięso i odstawić na 30 min. do lodówki. Mięso obsmażyć na rozgrzanej patelni. Drobno pokrojone cebule i pieczarki podsmażyć na maśle. Ciasto lekko rozwałkować i rozłożyć na nim pieczarki z cebulą, na tym ułożyć mięso. Posmarować je pasztetem i zawinąć w ciasto. Zlepić brzegi, a wierzch posmarować rozmąconym jajkiem. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 st C, na 10 min., po czym zmniejszyć temperaturę do 180 st. C i piec ok. 1,5 godziny.

Rolada wołowa

Składniki:
– 1 kg wołowiny na pieczeń (udźca lub rostbefu)
– 20 dag daktyli
– pół szklanki czerwonego wytrawnego wina
– 3 łyżki musztardy z całymi ziarnami gorczycy
– 3 łyżki startego parmezanu
– cytryna
– cebula
– 2 ząbki czosnku
– 2 łyżki mąki
– 2 łyżki sosu sojowego
– 3 łyżki masła
– chili
– tymianek
– sól
– pieprz
Przygotowanie:
Wołowinę opłukać, rozkroić, nie przecinając do końca i lekko rozbić, formując jak największy płat. Natrzeć czosnkiem roztartym ze sporą szczyptą soli i pieprzu. Cebulę obrać, posiekać, zeszklić na łyżce masła, ostudzić, wymieszać z musztardą i parmezanem. Farsz rozsmarować na płacie mięsa. Następnie ułożyć wzdłuż przekrojone na połówki daktyle bez pestek. Posypać skórką otartą z cytryny i skropić wyciśniętym z niej sokiem i sosem sojowym. Posypać listkami tymianku i mieloną papryczką chili. Zwinąć roladę, obwiązać nicią kuchenną, formując pieczeń. Oprószyć mąką, obsmażyć na 2 łyżkach masła. Przełożyć do brytfanki. Podlać winem. Przykryć i piec 50 min. w piekarniku nagrzanym do temp. 200 st. C.

zobacz również:

  1. Pomysł na gulasz – różne przepisy na mięsne kociołki
  2. Ziemniaki na różne sposoby do mięs i grilla
  3. Warzywa faszerowane – ciekawe przepisy
  4. Jesienne zupy – przepisy
  5. Pomysł na szybki i smaczny obiad – przepisy czytelniczek
  6. Marchewka na różne sposoby – przepisy

 

 

Share and Enjoy !

Shares


Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Jeden komentarz do Dania z wołowiny i pomysły na pieczeń – przepisy

  1. avatar Inka pisze:

    Ja też znam bardzo fajny przepis na pyszne i proste danie z wołowiny. Otóż robi się je bardzo prosto. Kupujemy steki siekane wołowe BOS, następnie zamrożone kładziemy na mocno rozgrzaną patelnię grillową na kilka minut, żeby były usmażone, a zarazem soczyste. Później doprawiamy do smaku solą i pieprzem i podajemy z czym chcemy. Mi osobiście smakują z sałatką, ale same też są dobre. Pyszne i proste danie w kilka minut. Smacznego!

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Kiedy wg Was skończy się wojna na U…
Ja obstawiam lipiec tego roku
Koszty pozycjonowania strony
Fajną opcją jest reklama na Fb, pozwala dotrzeć do wielu odbiorców, którzy są zainteresowani...
Klub puszystych
Podstawą jest odstawić węglowodany, bo to jest kluczowa przyczyna tycia, niszczy gospodarkę hormonalną...
Modne kolory na wiosnę
Pewnie żółty będzie w modzie...