Tortilla ziemniaczana po hiszpańsku

28 listopada 2022, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

Przygotowanie:

tortilla po hiszpańsku

Ziemniaki obrać, wypłukać i pokroić w cienkie plasterki. Na patelni rozgrzać oliwę z wyciśniętym przez praskę czosnkiem i smażyć pokrojone ziemniaki, mieszając, żeby się nie przypaliły. Pod koniec smażenia doprawić solą i pieprzem. Do dużej miski wbić jaja, posolić i ubić trzepaczką na jednolitą masę. Podsmażone i ostudzone ziemniaki wrzucić do miski z masą jajeczną i dokładnie wymieszać. Na patelni rozgrzać oliwę i wlać na nią ziemniaki z jajami. W czasie smażenia poruszać energicznie patelnią, żeby placek nie przywarł do dna. Kiedy powierzchnia potrawy się zetnie, przyłożyć talerz o średnicy nieco większej od patelni i obrócić patelnię, aby tortilla wypadła z niej na talerz. Pokroić placek na porcje i podawać na gorąco lub na zimno.

 

 

 



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Korektor tuszujący siwe włosy Mytou…
Ja tego używam tylko w podbramkowych sytuacjach...
Balsam do golenia?
Gilette to jednak taka klasyka dla większości facetów.
Wynajmowanie mieszkania czy kredyt …
Jak się jest nastawionym bardziej na karierę niż przesiadywanie w jednym miejscu to raczej...
Manicure w Poznaniu
Używam zwykłych lakierów, więc zmiana koloru to nie problem, kiedy tylko sobie zamarzę...