Ziemniaki stanowią podstawę w mojej kuchni, i nie ukrywam są ogólnie ogromnie lubiane. Sposobów na przygotowanie ziemniaków jest nieskończenie wiele, każda pani domu ma swoją tajemniczą recepturę na ziemniaki zapiekane, grillowane czy faszerowane a także na przepyszne i sycące zapiekanki ziemniaczane. Dzisiaj przedstawię przepisy czytelniczek, które mam nadzieję przypadną Wam do gustu.
Ziemniaki w piwie
Autor: Dobrodziejka
Składniki: – 6-8 ziemniaków
– śmietana 18 % – 2 cebule
– pół gałki muszkatałowej lub w proszku
– tłuszcz
– butelka jasnego piwa
– sól, pieprz, papryka
Przygotowanie:
Ugotować ziemniaki na półtwardo, pokroić w talarki. Drobno pokrojoną cebulę zeszklić na oleju na patelni. Pojemnik 18% śmietany zmieszać z połową butelki jasnego piwa (może być mocne), dodaj połówkę startej gałki muszkatałowej, dopraw do smaku solą pieprzem. Pokrojone ziemniaki włóż do naczynia żaroodpornego albo kamionki, wrzuć przygotowaną wcześniej zeszkloną cebulę i zalej sosem śmietanowym, piec w średnio nagrzanym piekarniku około 15 min.
Pieczone ziemniaki z chorizo i kurczakiem
Autor: ewuncja
Bez wątpienia jest to danie ekspresowe, jednogarnkowe i doskonałe w smaku. Przepis pochodzi z programu telewizyjnego Nigelli Lawson. Chorizo to tradycyjna kiełbasa hiszpańska robiona z wieprzowiny. Chorizo charakteryzuje się mocnym zapachem. Najbardziej popularne odmiany to chorizo z chili oraz chorizo z papryką. Dzięki aromatom tej kiełbasy nie ma potrzeby używania wielu przypraw. Polecam i życzę smacznego.
Składniki: – 4 udka kurczaka
– 2-3 ziemniaki na osobę (najlepiej młode ziemniaczki)
– 2 duże lub 3 małe czerwone cebule
– 20 dag kiełbasy chorizo
– łyżka suszonego oregano
– oliwa
– sól i pieprz
Przygotowanie: Mięso płuczemy, osuszamy i oprószamy solą i pieprzem, ziemniaki obieramy, płuczemy i kroimy na ćwiartki lub grube plastry, cebulę obieramy i kroimy w ósemki. Dno naczynia żaroodpornego skrapiamy delikatnie oliwą i układamy chorizo, następnie wkładamy udka kurczaka a pomiędzy „upychamy” ziemniaki i cebulę, całość posypujemy oregano. Wierzch delikatnie skrapiamy oliwą, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220˚C na godzinę.
Grillowane ziemniaki w dwóch wersjach
Autor: thegrooba
Wyśmienite grillowane ziemniaki i słodkie bataty z grilla!
Przygotowanie: Oczywiście można przygotować więcej ziemniaków – w zalezności od tego dla jakiej liczby osób przygotowyjemy danie.
Ziemniaki ugotować w mundurkach, pokroić w 1 cm plastry (można obrać, ale nie trzeba). Grillować z obu stron na wysmarowanej oliwą karbowanej części grilla elektrycznego lub patelni. Gotowe posypać solą, pieprzem, ewentualnie innymi przyprawami, np curry czy specjalną mieszanką do ziemniaków. Idealne jako dodatek do grillowanych mięs, kiełbas, pieczeni, czy samodzielna przekąska- świetne do sałatek.
Ziemniaki po zbójnicku
Autor: magalan83
Składniki: – 1,5 kg ziemniaków
– 500 g kiełbasy najlepiej podwędzanej kruchej
– 200 g boczku wędzonego – 4 cebule
– 1/2 główki kapusty białej
– pół szklanki bulionu
– sól
– pieprz
Przygotowanie: Kapustę płuczemy, kroimy w paseczki, wrzucamy do wrzątku i gotujemy przez 2-3 minuty. Cebule i ziemniaki obieramy, płuczemy i kroimy w plasterki ok. 4 mm następnie oprószamy solą i pieprzem. Kiełbasę kroimy w plasterki ok. 5 mm. Boczek kroimy w kostkę. Naczynie żaroodporne smarujemy smalcem następnie układamy połowę kapusty na nią kładziemy warstwami ziemniaki, cebulę i kiełbasę oraz boczek, całość przykrywamy pozostałą częścią kapusty. Polewamy ok. pół szklanki bulionu, przykrywamy pokrywą i pieczemy około 2,5 godz w temp. 170 stopni C.
Ziemniaki po szwajcarsku
Autor: Anka1910
50 dag ziemniaków wyszorować i zagotować w skórkach. Od chwili zagotowania podgotować jeszcze z 3-4 minuty. Wyjąć z wody, ostudzić, obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych oczkach.
20 dag wędzonego boczku (ale nie parzonego) pokroić w cienkie plastry. Na głębokiej patelni rozgrzać 2 łyżki smalcu (4 dag), ułożyć na dnie patelni plastry boczku, na nich starte ziemniaki i ugnieść lekko, żeby powstał placek. Posypać go pieprzem i smażyć na małym ogniu. Gdy przy poruszaniu patelnią ziemniaczany plcek będzie sie na niej przesuwał, to znaczy że ziemniaki są gotowe. Wyłożyć je z patelni na talerz i podzielić na porcje.
Z uwagi na to, że wędzony boczek jest zwykle dość słony, ziemniaków lepiej już nie solić.
Ziemniaki z bogatym farszem
Autor: msewka
Składniki:
– 15 dużych młodych ziemniaków
– 0,5 kg pieczarek
– 1/2 średniej cukinii
– 1 mała papryka czerwona
– 1 duża cebula
– 30 dag boczku wędzonego
– 1 gruby plaster baleronu
– 30 dag sera żółtego gouda – 1 pęczek natki pietruszki
– 1/2 pęczka cienkiego szczypiorku
– olej do smażenia
– 1 łyżka Vegety do dań włoskich
– 2 łyżki przyprawy do ziemniaków
– sól, pieprz
Przygotowanie:
Pieczarki umyć, pokroić w średniej wielkości kostkę, poddusić, osączyć z płynu. Cukinię ze skórką pokroić w kostkę , dodać pokrojoną paprykę czerwoną i poddusić, osączyć. Boczek i baleron pokroić w drobniutką kosteczkę i wysmażyć z tłuszczu, aż skwarki będą chrupiące.Dodać posiekaną drobno cebulę i zeszklić. 1/3 pęczka natki i szczypiorek posiekać. Wszystkie składniki farszu wymieszać, dodać 10 dag sera żółtego, startego na średnich oczkach, wsypać Vegetę do dań włoskich, pieprz i ew. sól (niewiele, bo boczek jest słony).
Ziemniaki obrać, obgotować w osolonej wodzie ok.20 minut, przelać zimną wodą. Przekroić każdy na pół wzdłuż.Wydrążyć środkowe części ziemniaków (ja użyłam łyżki do wydrążania melona) i posypać połową przyprawy do ziemniaków. Środki ziemniaków, wydrążone, posiekać i dodać do farszu.
Natłuścić blachę olejem, napełniać ziemniaki obficie farszem, posypać startym na grubej tarce pozostałym serem. Posypać wierzch pozostałą częścią przyprawy do ziemniaków. Zapiekać w nagrzanym do 200 stopni piekarniku (grzejnik górny) ok. 15 minut. Posypać pozostałą natką pietruszki. Podałam z sałatą z pomidorami, fetą, rzodkiewką i olejem czosnkowym.
Ziemniaki opiekane
Autor: msewka
Składniki:
– 15 małych ziemniaków
– 2 łyżeczki papryki mielonej słodkiej – 2 łyżeczki czosnku granulowanego
– sól do smaku
– 3 łyżeczki suszonego tymianku
– ok.50 ml oleju
Przygotowanie:
Ziemniaki obrać, opłukać, przekrawać na ćwiartki.
Obgotować w lekko osolonym wrzątku przez 5 minut. Ostudzić po odcedzeniu.
Wsypywać do zimnych ziemniaków przyprawy, mieszając, by równomiernie się rozprowadziły.
Polać olejem i wymieszać.
Wyłożyć na brytfankę wyłożoną papierem do pieczenia. Posolić i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Opiekać ok.30-40 minut, przewracają w trakcie pieczenia.
Ziemniaki z creme fraiche i serem cheddar
Autor: thegrooba
To danie (a raczej przekąska lub dodatek do mięsa) jest inspirowane kuchnią amerykańską. Polecam wszystkim „ziemniakożercom” :)
Składniki:
– 6 średniej wielkości ziemniaków
– 15 dag sera cheedar – creme fraiche
– sól morska
– świeżo mielony pieprz
– szczypta gałki muszkatołowej
– boczek wędzony
– masło
– natka pietruszki
Przygotowanie:
Ziemniaki opłukać, wyszorować skórkę. Każdy zawinąć w folię aluminiową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 230 stopni na 50 minut. Wyciągnąć, zmienić temp. na 180 stopni.
Po wyciągnięciu przekroić na pół i wydrążyć, ostrożnie, by nie uszkodzić skórki. Należy też uważać, bo są gorące! Wnętrza umieścić w misce, utłuc na puree z 2 łyżkami śmietany. Wymieszać ze startym na grubych oczkach cheddarem. Doprawić szczyptą gałki, solą i dużą ilością pieprzu. Masą napełniaćziemniaczane mundurki. Piec w piekarniku 20 minut.
Zwiększyć temp. do 230 i zapiec jeszcze 3-5 minut. Podawać z uprażonymi na suchej patelni kawałkami boczku i śmietaną lub z płatkiem masła i świeżą zieleniną.
– 700 g ziemniaków ugotowanych w mundurkach
– 150 g boczku (np boczek z komina)
– 2 średnie cebule czerwone – 2 małe marchewki
– 2/3 puszki groszku konserwowego
– sól morska prowansalska Kamis (w młynku)
– czerwony pieprz świeżo mielony
– listki tymianku
– 100 g wędzonej mozzarelli
– szczypior od dymki
– masło
Przygotowanie:
Ziemniaki przestudzić i obrać. Pokroić dowolnie. Cebule pokroić na ósemki, obraną marchewkę i boczek na cienkie plasterki, ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Naczynie żaroodporne wysmarować miękkim masłem, umieścić w nim ziemniaki, pokrojoną w cienkie plasterki marchew, cebulę. Boczek zarumienić na suchej patelni, dodać do ziemniaków. Całość posypać solą prowansalską. Zapiekać 35 min. w temp. 200 st. C, raz po raz mieszając. Na kolejne 15 min. zwiększyć temp. do 225 st. C i piec jeszcze 15 min. z dodatkiem odcedzonego z zalewy groszku, listkami tymianku. Gotową potrawę posypać startym serem, pieprzem, szczypiorem. Podawać od razu :)
Ziemniaki zapiekane z serem
Autor: Pyza
Gorące i pikantne – jako samodzielne danie albo dodatek do mięsa
Składniki:
– 10 średniej wielkości ziemniaków
– ok.30 dkg sera żółtego, użyłam ostrego – Zbójnickiego
– 4-6 łyżek ketchupu – w/g uznania łagodny albo pikantny
– do smaku: sól, pieprz mielony
Przygotowanie:
Ziemniaki wyszorowałam pod bieżącą wodą – wybrałam bulwy m/w równej wielkości. Zalałam je w garnku zimną wodą tak żeby były przykryte i ugotowałam – trwało to ok. 20 min.. Następnie odcedziłam i zostawiłam żeby przestygły. Każdego ziemniaka przekroiłam poziomo na pół i przy pomocy łyżeczki wybrałam miąższ ze skórki – nie musi być bardzo dokładnie, ale trzeba uważać żeby łupinki nie popękały a są cienkie! Wydrążony miąższ przełożyłam do miski i rozgniotłam widelcem. Dodałam na wiórki ser i ketchup oraz trochę soli i pieprzu do smaku, wymieszałam. W każdą łupinkę nałożyłam czubato masy ziemniaczano – serowej i ułożyłam ziemniaki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Blachę wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 200st.C i piekłam ok. 30 min. Podałam gorące, pycha!
Ziemniaki w pomarańczach
Autor: pinkmause
Składniki: – 1 i 1/2 szklanki soku pomarańczowego (sok z 2 pomarańczy) – skórka z 2 pomarańczy
– 4-5 świeżych liści bazylii
– 8 łyżeczek cukru
– 4 duże ziemniaki. Przygotowanie: Ziemniaki pokroić w kostkę, włożyć do patelni z 2 łyżkami oliwy z oliwek i smażyć na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż ziemniaki będą miękkie i złote. Skórkę z pomarańczy pokroić w paski. Sok, skórkę i cukier włożyć do rondelka i doprowadzić do wrzenia. Gotować, aż sos się zredukuje i zgęstnieje. Skropić ziemniaki glazurą przybrać cienkimi paskami pomarańczy i bazylią. Idealnie komponuje się z sałatą i zielonymi pomidorami.
Ziemniaki na ciepło z serem bałkańskim
Autor: Pyza
Pyszne danie na obiad albo kolację
Składniki:
– 15-20 młodych, małych ziemniaczków – 2-3 plasterki chudego boczku wędzonego
– 1-2 łyżki oleju słonecznikowego
– kilka liści sałaty (użyłam czerwonej karbowanej)
– 100 g sera bałkańskiego
– 2 łyżki octu winnego albo jabłkowego
– 1/2 pęczka koperku
– 1 mała cebula
– do smaku: sól, pieprz mielony
Przygotowanie:
Ziemniaki umyć, ew. oskrobać, ugotować. Po przestudzeniu poprzekrawać na połówki albo ćwiartki. Sałatę i koperek opłukać i dokładnie osączyć. Boczek pokroić w kostkę albo paseczki, zrumienić na rozgrzanej patelni, przełożyć na talerz a do wytopionego tłuszczu dodać olej i podsmażyć na złoto ziemniaki. Pod koniec smażenia dodać z powrotem boczek i posiekaną w kosteczkę cebulę, smażyć chwilkę aż ta się zeszkli. Doprawić solą i pieprzem. Na talerzach rozłożyć po trochu sałaty, na to ziemniaki. Na gorącą patelnię z tłuszczem po smażeniu wlać ocet zmieszany z 3 łyżkami wody a gdy zawsze i nieco odparuje polać tym sosem sałatkę. Posypać pokruszonym serem i listkami koperku. Podałam z konfiturą żurawinową.
Ziemniaki z folii
Autor: Pyza
Można je upiec na grillu albo w piekarniku
Składniki:
– 8 dużych ziemniaków
– 3 łyżki oleju
– dodatkowo: folia aluminiowa
– do smaku: sól, masło ziołowe albo sos jogurtowo-cebulowy
Przygotowanie:
Ziemniaki dokładnie wyszorować, wytrzeć do sucha, lekko natłuścić. Z folii aluminiowej odrywać kawałki tak aby można było nią owinąć każdego ziemniaka osobno, ale pojedynczą warstwą. Ziemniaki układamy na błyszczącej stronie, zawijamy szczelnie. Układamy na ruszcie i pieczemy ok. 30-45 min. obracając w trakcie pieczenia. Ja piekłam na kratce w piekarniku nagrzanym do 200 st. C. Przed wyjęciem dobrze jest rozwinąć folię największego ziemniaka i sprawdzić patyczkiem albo widelcem czy jest już miękki. Można też (szczególnie w piekarniku) zostawić ziemniaki na kilka minut z odwiniętą folią albo z wierzchu nieco się zrumieniły. Po wyjęciu (ostrożnie, bo bardzo gorące!) odwijamy z folii, przekrawamy wierzch na krzyż i obiema rękami naciskamy lekko z dwóch dłuższych końców. Ziemniak powinien tak jakby lekko się ”otworzyć”. To ”otwarcie” oprószamy solą i nakładamy np. kawałek ziołowego masła albo polewany sosem np. z cebuli i jogurtu.
Ziemniaki umyć, obrać cienko ze skórki, jeśli mamy większe sztuki to przekrawamy je na połówki, obgotowujemy 5 min.. Osączone dokładnie studzimy, ale nie całkiem. Następnie posypujemy je solą i ziołami oraz skrapiamy olejem, mieszamy dokładnie aby wszystkie były pokryte cienką warstwą tłuszczu i przypraw. Ziemniaki przekładamy na blaszkę i pieczemy ok. 60 min. w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. W trakcie pieczenia można je kilka razy obracać aby ładnie się zrumieniły ze wszystkich stron.
Ziemniaki faszerowane kurkami
Autor: eva45
Składniki:
– duże ziemniaki
– kurki – cebula
– tarta bułka
– olej
– wegeta
– pieprz Przygotowanie: Kurki przebrać, pokroić drobno, usmażyć na oleju razem z pokrojoną w piórka cebulą. Przyprawić wegetą i pieprzem. Na końcu dodać łyżeczkę tartej bułki. Następnie ziemniaki obrać, przekroić na połowę, wydrążyć jak najwięcej ze środka i nałożyć farsz. Ułożyć w płaskim rondlu. Podlać wodą, wrzucić połówkę kostki rosołowej lub łyżeczkę wegety. Gotować na wolnym ogniu, aby farsz nie wypłynął.
Ziemniaki nadziewane brokułami i kremem avokado
Autor: pinkmause
Rozgrzać piekarnik. Nakłuć ziemniaki kilka razy widelcem i zawinąć w ręczniki papierowe. Włożyć do kuchenki mikrofalowej na 13 do 15 min. (aż ziemniaki będą ugotowane). Wyjąć i schłodzić. Przeciąć wzdłuż. Łyżką wydrążyć część wnętrza ziemniaka, pozostawiając nienaruszoną skórkę. Skropić zarówno wewnątrz jak i na zewnątrz oliwą i posypać solą. Ułożyć ziemniaki na blaszce do pieczenia i piec do złotego koloru, około 20 min. W tym czasie przygotować nadzienie. Wrzucić brokuły do gorącej wody i gotować 3 do 4 min. Odcedzić i odstawić. Boczek pokroić i podsmażyć na patelni, często mieszając, około 3 do 4 min. Cebulę, awokado, śmietanę, sok z limonki, kolendrę, czosnek i sól wrzucić do blendera i zmiksować. Wymieszać brokuły z serem i łyżką napełniać miseczki ziemniaków. Włożyć do ciepłego piekarnika i piec, aż ser się rozpuści (około 5 min.). Wyjąć i położyć po łyżce kremu z awokado na każdym ziemniaku, posypać szczypiorkiem i boczkiem.
Ser rozetrzeć z cebulą, szczypiorkiem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Ziemniaki starannie wyszorować pod bieżącą wodą, osuszyć i natrzeć solą i przyprawą do grilla Prymat. Każdy owinąć w folię aluminiową wysmarowaną masłem i włożyć między węgle w grillu. Piec 40-50 min, do miękkości. Następnie odwinąć z folii, przekroić na pół i wyjąć łyżeczką część miąższu, pozostawiając dość grube ścianki. Masę serową rozetrzeć z wyjętym miąższem i napełnić tą masą wydrążone ziemniaki.
Podawać do mięs lub ryb z grilla.
Piec ziemniaki w piekarniku około 1 godz. Plasterki boczku zapiec delikatnie (ok. 15 min.). Ziemniaki przeciąć na pół. Roztopić masło w rondelku i dodać roztarty czosnek. Ziemniaki polać mieszaniną masła i czosnku. Położyć ziemniaki oraz mięso na ruszcie i grillować ok. 4 min. z każdej strony. Na gorące ziemniaki położyć ser i polać sosem barbecue, grillować ok. 1 min. Ułożyć ziemniaki na talerzu, udekorować śmietaną, pokrojonym mięsem, boczkiem i szczypiorkiem.
Zapiekanka ziemniaczano-śmietanowa
Składniki: – 1 kg ziemniaków
– 1 cebula
– 150 g boczku wędzonego – 100 g kiełbasy
– 2 łyżki masła
– 200 ml śmietany 18%
– 200 g sera żółtego
– 1 jajko
– pieprz
– 1 ząbek czosnku
– natka pietruszki Przygotowanie: Ziemniaki obrać i pokroić w plastry, wrzucić do wrzącej wody, gotować 10 minut, odsączyć. Boczek pokroić w dość dużą kostkę, kiełbasę w plasterki. Cebulę obrać i pokroić w kostkę, podsmażyć na maśle razem z boczkiem i kiełbasą. Doprawić posiekanym czosnkiem i pieprzem. Naczynie do zapiekania posmarować masłem. Na dno wyłożyć ziemniaki, na nie zawartość patelni. Do śmietany dodać starty ser żółty i rozmącone jajko. Zalać zapiekankę i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C na 15–20 minut. Podawać udekorowane świeżą natką pietruszki, szczypiorkiem lub tymiankiem.
Zapiekanka z brokułami
Składniki: – 1 cebula
– 4 ziemniaki
– 500 g brokułów
– sól, pieprz
– 4 filety z kurczaka
– 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
– 2 łyżki oleju
– 1 łyżka mąki
– 250 ml białego wytrawnego wina
– 250 ml bulionu drobiowego
– 200 g śmietany
– 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
– 1/2 łyżeczki cukru
– 75 goudy Przygotowanie: Ziemniaki obrać, pokroić w plastry i podgotować w osolonej wodzie 10 minut. Przestudzone wyłożyć do naczynia żaroodpornego. Cebulę obrać i posiekać. Brokuły oczyścić, umyć i podzielić na różyczki. Gotować 5 minut w lekko osolonej wodzie. Osączyć. Piekarnik rozgrzać do 175 stopni. Mięso umyć, osuszyć i pokroić w paski. Oprószyć solą, pieprzem i tymiankiem. Na rozgrzanym oleju podsmażyć kurczaka. Przełożyć do ziemniaków. Na tłuszczu po smażeniu kurczaka zeszklić cebulę. Oprószyć mąką i chwilę smażyć. Mieszając, wlać wino, bulion i śmietanę. Dodać koncentrat pomidorowy i dokładnie wymieszać, Gotować około 5 minut na małym ogniu. Doprawić solą, pieprzem i cukrem. Brokuły ułożyć wokół mięsa i polać sosem. Żółty ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach i oprószyc potrawę. Zapiekać 30-40 minut.
Zapiekanka ziemniaczana
Składniki: – 5 ziemniaków pokrojone w cienkie plastry
– 1 szklanka śmietany
– 1 szklanka mleka – troszkę tartej gałki muszkatołowej
– 1 ząbek czosnku, przekrojony na pół
– 1 szklanka utartego sera mozzarella
– łyżka masła
– 1 szklanka bułki tartej
– sól i pieprz
– świeży tymnianek Przygotowanie: Rozgrzać piekarnik do 1 80 stopni.W misce dobrze wymieszać ziemniaki ze śmietaną, gałką muszkatołową, świeżym tymiankiem, serem, solą i pieprzem. Natłuść dobrze naczynie do zapiekania masłem i natrzeć ząbkiem czosnku. Przełożyć do niego ziemniaki i posypać tartą bułką. Dla smaku i aromatu posypać wierzch serem. Piec około godziny, najlepiej sprawdzić czy ziemniaki będą już miękkie i złote. Ziemniaki idealnie pasują do grillowanych i pieczonych mięs. Są niezłym dodatkiem podnoszącym potrawie jakość i smak.
Zapiekanka z cukinią
Składniki: – 6 średniej wielkości ziemniaków
– 3 cukinie
– 2 marchewki – 1 jajko
– 1 szklanka śmietany
– garść tartego żółtego sera
– sól, pieprz
– łyżka masła
– 1-2 łyżki posiekanego koperku Przygotowanie: Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w cienkie plasterki. Gotować 5 minut w osolonej wodzie. Odcedzić. Cukinię umyć i również pokroić w plasterki. W żaroodpornym naczyniu wysmarowanym masłem ułożyć warstwę ziemniaków, warstwę plasterków marchewki, a na wierzchu warstwę cukinii. Zalać śmietaną wymieszaną z jajkami i koperkiem oraz doprawioną do smaku solą i pieprzem. Na koniec posypać wiórkami z pozostałego masła. Zapiekać 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 st. Pod koniec pieczenia posypać startym żółtym serem.