Ryba po grecku

23 listopada 2010, dodał: eva45
Artykuł zewnętrzny

składniki:

  • mrożona filety rybne 1/2 kg
  • marchew 2 szt
  • pietruszka 2 szt
  • seler 1/2 szt
  • cebula 4 szt
  • koncentrat pomidorowy 1 mały słoik
  • liść laurowy 1 szt
  • ziele angielskie 4 szt
  • olej do smażenia 1/2 szklanki
  • cukier 1 łyżka
  • cytryna 1 szt
  • woda 1/2 szklanki
  • kilka pieczarek

file1290511142

Warzywa obieramy , myjemy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebulę kroimy w kostkę. Rozgrzewamy 3 łyżki oleju podsmażamy starte warzywa. Lekko solimy i po kilku minutach przykrywamy patelnię. W tym czasie na drugiej patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy rybę posypaną solą i pieprzem (lub gotujemy) Usmażone kawałki odkładamy na talerz, by ociekły z nadmiaru tłuszczu. Zaglądamy do warzyw – podlewamy 1/4 szklanki wody i dalej dusimy. Po usmażeniu filetów, smażymy cebulkę na lekko złoty kolor. Przekładamy cebulę do garnka oraz warzywa z patelni. Dodajemy listek, pieprz w ziarenkach i ziele angielskie podlewamy znów wodą, żeby się nie przypaliło, dodajemy koncentrat sok z cytryny i odrobinę cukru. Dusimy na wolnym ogniu mieszając od czasu do czasu. Doprawiamy solą do smaku. Pieczarki smażymy na odrobinie oleju.  Gdy warzywa będą miękkie, układamy na zmianę: warzywa, ryba, warzywa. Na wierzchu powinny być warzywa. Potrawę odstawiamy do wystygnięcia. Dekorujemy cytryną i pieczarkami.  Najlepiej smakuje następnego dnia.