Ryba po grecku

23 listopada 2010, dodał: eva45
Artykuł zewnętrzny

składniki:

  • mrożona filety rybne 1/2 kg
  • marchew 2 szt
  • pietruszka 2 szt
  • seler 1/2 szt
  • cebula 4 szt
  • koncentrat pomidorowy 1 mały słoik
  • liść laurowy 1 szt
  • ziele angielskie 4 szt
  • olej do smażenia 1/2 szklanki
  • cukier 1 łyżka
  • cytryna 1 szt
  • woda 1/2 szklanki
  • kilka pieczarek

file1290511142

Warzywa obieramy , myjemy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebulę kroimy w kostkę. Rozgrzewamy 3 łyżki oleju podsmażamy starte warzywa. Lekko solimy i po kilku minutach przykrywamy patelnię. W tym czasie na drugiej patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy rybę posypaną solą i pieprzem (lub gotujemy) Usmażone kawałki odkładamy na talerz, by ociekły z nadmiaru tłuszczu. Zaglądamy do warzyw – podlewamy 1/4 szklanki wody i dalej dusimy. Po usmażeniu filetów, smażymy cebulkę na lekko złoty kolor. Przekładamy cebulę do garnka oraz warzywa z patelni. Dodajemy listek, pieprz w ziarenkach i ziele angielskie podlewamy znów wodą, żeby się nie przypaliło, dodajemy koncentrat sok z cytryny i odrobinę cukru. Dusimy na wolnym ogniu mieszając od czasu do czasu. Doprawiamy solą do smaku. Pieczarki smażymy na odrobinie oleju.  Gdy warzywa będą miękkie, układamy na zmianę: warzywa, ryba, warzywa. Na wierzchu powinny być warzywa. Potrawę odstawiamy do wystygnięcia. Dekorujemy cytryną i pieczarkami.  Najlepiej smakuje następnego dnia.



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Jak rozmawiać z małym dzieckiem o j…
Mówmy dziecku o swoich potrzebach i uczuciach. Dawanie jasnych komunikatów – jak twoje zachowanie...
Jak poznałyście i zakochałyscie się…
Ja swojego przyszłego męża poznałam na dyskotece. To były czasy pięknej młodości,beztroskiej i niezapomnianej zabawy.
Wzór na spodniach
Choć wydaje się to kłopotliwe, stworzenie stylizacji ze spodniami we wzory nie jest...
wzdęcia
Dobrym sposobem na wzdęcia są herbatki ziołowe. Osobom, które często mają problem z uciskającymi...