Ziołowe klopsiki ziemniaczane w sosie

14 listopada 2010, dodał: thegrooba
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 3 łyżki mleka
  • 1 jajo
  • 1 łyżka mąki
  • posiekana natka pietruszki
  • posiekany koperek
  • listki tymianku
  • bułka tarta
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz
  • sos sojowy
  • 1 cebula
  • gałka muszkatołowa
  • łyżka masła
  • 1/2 kostki bulionowej wołowej
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
  • Przygotowanie:

    Obrane ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. Wodę odlać. Ziemniaki podusić na puree z odrobiną mleka. Ziemniaki doprawić solą, pieprzem, dodać po 1 łyżce posiekanych ziół i  trochę tymianku. Wbić jajo, dodać mąkę, wymieszać dokładnie. W dłoniach formować małe okrągłe lub podłużne placuszki, lekko je spłaszczyć. Obtoczyć w bułce tartej. Będą smażone gdy sos będzie gotowy.

    Sos:

    Na łyżce masła, w rondelku podsmażyć pokrojoną cebulę. Do 1/2 szklanki zimnej wody dodać mąkę i śmietanę. Dokładnie wymieszać, powoli wlewać do rondelka z cebulą cały czas mieszając. W miarę potrzeby dolać wody- do uzyskania odpowiedniej gęstości sosu. Dodać kostkę bulionową, doprawić do smaku sosem sojowym, pieprzem, gałką, ewentualnie solą. Dodać świeżych ziół w ilości wg uznania. Gdy sos jest gotowy, można usmażyć klopsiki puree. Smażyć z obu stron, na rozgrzanym dobrze oleju, na złocisty kolor. Obracać delikatnie.

    Podawać z dodatkiem sosu i dowolnego mięsa. Ja jadłam z klopsami mielonymi, pieczarkami i ogórkiem konserwowym:)

    file1289730602