Sałatka
Artykuł zewnętrzny
sałatka brokułowa z serem feta zalana sosem czosnkowym:
* 2 brokuły
* 2 opakowania sera feta
* puszka kukurydzy
* 30 dag słonecznika łuskanego
* majonez – 1 łyżka
* jogurt naturalny
* czosnek
* sól, pieprz
Sposób przygotowania
1. Brokuły umyć, podzielić na różyczki, ugotować (po zagotowaniu wody około 3-4 minuty). Fetę pokroić w kostkę. Kukurydzę odcedzić. Słonecznik usmażyć na lekko rumiano na niewielkiej ilości tłuszczu.
2. Z majonezu i jogurtu oraz czosnku przeciśniętego przez praskę (ilość ząbków w zależności od ich wielkości i własnych upodobań) zrobić sos czosnkowy. Doprawić go do smaku solą i pieprzem. Wszystkie składniki zalać sosem, podawać od razu.