Buni fascynacje Obento

25 września 2010, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Obsesyjnie oglądam w internecie zdjęcia i filmiki obrazujące japońskie Obento (nie wiem czy to jeszcze drugie śniadanie czy lunch). Jedno jest pewne – jest to po prostu śliczne  Postanowiłam podjąć próby robienia różnych. (Sushi inaczej…)

Czas: 15 minut

Składniki:

1 woreczek białego ryżu (10 dag) ugotowanego (powinien to być ryż z tzw. kleistych)

kilka liści sałaty

1/2 plasterka sera do tostów

kilka plasterków salami

pokrojony drobno szczypior

kilka rzodkiewek

łuskane pestki dyni (zielone)

odrobina chrzanu Wasabi (lub cawiartu zielonego o smaku Wasabi)

odrobina czerwonego cawiartu lub czerwonego kawioru

mięso raków lub krewetek z zalewy

Odłożyć listki sałaty do dekoracji – resztę sparzyć gorącą wodą i natychmiast schłodzić. Osuszyć. Usunąć gruby nerw. Ułożyć jeden na drugim tworząc coś w rodzaju płatu wodorostu nori.  2/3 ryżu ugnieść w wałeczek. Obtoczyć w szczypiorku. Zawinąć ściśle w sałatę. Wałeczek przekroić na 4 części. Udekorować kładąc na środku czerwony cawiart lub kawior. Pozostały ryż wymieszać z odrobiną chrzanu Wasabi (by mu nadać chrzanowy smaczek).Uformować w 2 kulki. Obtoczyć w pestkach dyni. Udekorować mięsem raka lub krewetką. Z sera wyciąć (malutkimi stempelkami do ozdób, foremkami do ciasteczek – co tam kto ma) mini gwiazdki, serduszka czy inne ozdoby. Z rzodkiewek zrobić kwiatki. Salami zwijać w rożki, składać po kilka takich rożków razem i spiąć wykałaczką tworząc kwiatek.

Wszystko ułożyć w płaskich pojemniczkach tak by je całkowicie wypełniały. Udekorować.

Z woreczka ryżu wychodzą 2 takie porcje.

Dodatkowo można podać do maczania dip zrobiony z majonezu z odrobiną sosu sojowego i innymi dodatkami.

file1285438155