Grillowany camembert. Pomysł na szybkie, efektowne danie z nutą luksusu

25 kwietnia 2025,
dodał: Marta Dasińska

Można grillować nie tylko mięso i warzywa, ale także sery. Sery, które najlepiej smakują na grillu to cypryjski halloumi, francuski camembert i indyjski paneer. W sklepach dostępne są również różne rodzaje serów specjalnie do grillowania. Dzisiaj chcę zachęcić do zrobienia grillowanego sera camembert.

Osobiście zazwyczaj grilluję ten ser na patelni grillowej i podaję go z chutneyem lub dżemem. Można też grillować ser na tackach na grillu ogrodowym, wymaga to jednak odrobinę przygotowań.

Grillowany camembert

Przed wrzuceniem sera na patelnię lub grill należy lekko natrzeć go miodem, oliwą i szczyptą soli. Dodanie miodu nie jest koniecznością, ale należy posmarować ser lub przynajmniej patelnię lub tackę, na której jest grillowany, oliwą lub olejem. Metoda grillowania na patelni lub grillu jest podobna, należy tylko pamiętać, że ser grillujemy krótko i na małym ogniu.

Polecam podawać grillowany ser z dżemem lub słodkim chutneyem. Moją szczególną rekomendacją jest chutney morelowy. Grillowany camembert smakuje również wyśmienicie z dżemem żurawinowym, chutneyem cebulowym i octem balsamicznym.

Ser camembert to rodzaj sera pleśniowego, który wywodzi się z Francji. Wytwarza się go z mleka krowiego i jest ceniony za swoją delikatną konsystencję i jedyny w swoim rodzaju smak. Smak serka camembert zmienia się w zależności od stopnia jego dojrzewania. Im jest starszy, tym przybiera on bardziej wyraziste nuty. Popularność francuskiego przysmaku szybko zjednała sobie wielu zwolenników również w Polsce, dlatego serek camembert z powodzeniem można znaleźć w polskich sklepach.

Grillowany ser powinien być dobrze zrumieniony na zewnątrz i mieć płynną konsystencję w środku. Ponieważ ser jest smarowany miodem przed grillowaniem, może to spowodować, że miód się mocniej skarmelizuje z powodu wysokiej temperatury. Dlatego dobrym pomysłem jest bardzo dokładne pilnowanie grillowania sera.

Jak przygotować grillowany ser camembert?

Składniki:
– 1 łyżeczka miodu
– 2 sery camembert (po 125 g)
– 1 łyżka oliwy z oliwek
– szczypta soli
– dodatkowo: chutney morelowy do podania

Przygotowanie:
Ser camembert natrzeć miodem, oliwą z oliwek i szczyptą soli. Jeśli grillujemy ser na patelni grillowej, położyć na nim folię aluminiową, aby zapobiec przypaleniu sera. Przy grillowaniu sera na grillu należy używać aluminiowej tacki i nie kłaść sera bezpośrednio na grillu. Postawić patelnię na ogniu, przykryć ją folią aluminiową i rozgrzać. Kiedy patelnia jest gorąca, zmniejszyć ogień i położyć ser camembert posmarowany oliwą z oliwek, miodem i solą. Grillować z obu stron przez około 2-3 minuty łącznie. Podczas grillowania sprawdzać czy ser się nie przypala. Podawać grillowanego camemberta z chutneyem morelowym.

 



FORUM - bieżące dyskusje

śmierć...
Śmierć nam przypomina,że tak naprawę należymy do przyrody, a nie do naszych...
Picie wody w ciąży
Nie pijcie samej wody, bo ona osłabia. Pijcie wodę z dodatkiem np. soku...
Utrata słuchu po antybiotykach
Okropny objaw, ale może to był zbieg okoliczności...? Jakaś infekcja uszu po prostu?
Modne kolory na wiosnę
Dla mnie niebieski i fioletowy to najlepsze kolorki:)