Karkówka na ruszt i na medal. Tak grilluję, że sąsiedzi zerkają przez płot

dodał: Małgorzata Kopeć
Nie wiem, jak Ty, ale dla mnie sezon grillowy to coś więcej niż tylko jedzenie. To rytuał, zapach dymu, lekko opalona skórka na karkówce i ta satysfakcja, gdy ktoś z gości mówi: „Ale to mięso jest miękkie!”. Jeśli miałabym wybrać jedno danie, które zawsze robi furorę – to bez wahania byłaby karkówka. I dziś właśnie o niej Ci opowiem. Będzie swojsko, pachnąco i… pysznie!
Karkówka to kawałek mięsa, który idealnie nadaje się na grilla. Ma w sobie odrobinę tłuszczu, który sprawia, że nie wysycha jak piersi z kurczaka, a jednocześnie jest na tyle miękka, że nie trzeba jej godzinami rozbijać. Dobrze zamarynowana, potrafi być prawdziwym królem ogrodu. Co ważne – to mięso wybacza błędy. Nawet jeśli się chwilę zagapisz, nie zmieni się od razu w podeszwę.
Mięso miękkie jak masło – klucz do sukcesu
Zanim wrzucisz karkówkę na ruszt, pozwól jej odpocząć… w marynacie. I to nie przez godzinę, a najlepiej przez całą noc. Mięso wchłonie aromaty, stanie się soczyste, miękkie i nabierze charakteru. Dobrze też, jeśli pokroisz je na plastry średniej grubości – zbyt cienkie szybko się spalą, zbyt grube będą się piekły w nieskończoność.
No dobrze, do rzeczy. Oto trzy marynaty, które wypróbowałam i z czystym sumieniem polecam.
Marynata klasyczna z nutą wędzonki
Taka, która pachnie latem, ogniskiem i domem.
Składniki:
-
4 łyżki oleju rzepakowego
-
2 łyżki sosu sojowego
-
1 łyżka musztardy francuskiej
-
1 łyżeczka wędzonej papryki
-
2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
-
sól, pieprz do smaku
Wszystko mieszam, smaruję mięso i zamykam w pojemniku. Po nocy w lodówce karkówka staje się poezją. Idealna z pieczonym ziemniakiem i świeżym ogórkiem.
Marynata miodowo-musztardowa
Słodko-pikantna, dla tych, którzy lubią kontrasty.
Składniki:
-
3 łyżki miodu
-
2 łyżki musztardy (najlepiej sarepskiej)
-
2 łyżki soku z cytryny
-
3 łyżki oleju
-
1 łyżeczka majeranku
-
sól, pieprz
Mięso zamarynowane w tej mieszance nabiera złocistej skórki i zachwyca zapachem. Świetnie komponuje się z grillowaną cukinią i sałatką z rukoli.
Marynata z jogurtem i ziołami
Delikatna, aromatyczna, a jednocześnie genialna do długiego marynowania.
Składniki:
-
200 g jogurtu naturalnego
-
1 łyżka oliwy
-
1 łyżka soku z limonki
-
2 łyżeczki ziół prowansalskich
-
1/2 łyżeczki chili (opcjonalnie)
-
2 ząbki czosnku
-
sól
Jogurt nie tylko nadaje smaku, ale i zmiękcza włókna mięsa. Ta karkówka aż rozpływa się w ustach – szczególnie podana z pieczonymi warzywami.
Moje tipy z rusztu
-
Nie solę mięsa wcześniej niż godzinę przed grillowaniem, jeśli nie dodaję jej do marynaty – sól wyciąga wodę.
-
Mięso zawsze wyciągam z lodówki 30 minut przed grillowaniem – zimne mięso wrzucone na ruszt to przepis na katastrofę.
-
Przewracam tylko raz, żeby nie tracić soku. Karkówka lubi cierpliwość!
Grillowanie karkówki to nie wyścigi – to ceremonia. Dobry grill, spokojna pogoda, zgrana paczka i aromatyczne mięso to przepis na udane popołudnie. Niech karkówka będzie Twoim asem w rękawie, a marynaty tajną bronią. A kiedy sąsiedzi zaczną się wychylać przez płot – wiedz, że zrobiłeś to dobrze.