Flaki po polsku

13 września 2010, dodał: Alfa i Omega
Artykuł zewnętrzny

składniki:

– kg ugotowanych flaków wołowych
– 50 dag wołowiny z kością
– włoszczyzna
– cebula
– łyżka masła
– listek laurowy
– 4 ziarenka ziela angielskiego
– pieprz, sól, papryka, maggi
– goździk
– po łyżce mąki, majeranku, ostrej papryki
– szczypta startej gałki muszkatałowej
– sól

Oczyszczone flaki i wymyte zalać wrzątkiem i gotować 10 minut, osączyć na sitku, ponownie włożyć do rondelka i zalać wrzątkiem. Czynność tę powtarzać 3 razy, za czwartym razem flaki posolić i gotować do miękkości około 3 godzin na małym ogniu, odcedzić, ostudzić i pokroić w cienkie paseczki. Z mięsa, włoszczyzny, cebuli i korzeni ugotować rosół, przecedzić go. Jarzyny oraz chude mięso pokroić w paseczki i razem z flakami dodać do rosołu. Zagotować, zagęścić zasmażką z masła i mąki. Doprawić na koniec przyprawami

Zobacz również:

Flaczki po warszawsku z pulpetami

Flaki po algiersku

Flaki po liońsku

Flaki po nicejsku

Flaki po portugalsku

Flaki cielęce Iwony

Flaczki z boczniaków

Flaczki rybne

Najlepsze imprezowe dania część I