Niedzielny schab jak marzenie. Soczysty, delikatny i pełen smaku

Avatar photo
22 czerwca 2025,
dodał: Marta Dudzińska

Ten przepis na roladki ze schabu to moje odkrycie – mięso wychodzi tak soczyste i delikatne, że rozpływa się w ustach! Do środka dodaję rukolę i paprykę, żeby było jeszcze smaczniej i bardziej kolorowo. Podaję je na rodzinny obiad i za każdym razem wszyscy są zachwyceni. Jeśli tak jak ja uwielbiasz zaskakiwać i próbować nowych smaków, musisz wypróbować ten przepis!

roladki ze schabuFot.: Redakcja (M.D.)

Jak zrobić roladki inne niż wszystkie?

Roladki mięsne zazwyczaj przygotowywane są z mięsa drobiowego, a zwłaszcza piersi z kurczaka. Taki przepis znają niemal wszyscy. Sama jednak wypróbowałam różne wersje i odkryłam, że roladki ze schabu są znacznie smaczniejsze i bardziej aromatyczne. Sam schab jest mięsem suchym, ale bardzo delikatnym dlatego dodatek mięsistych warzyw jest w tym przepisie strzałem w dziesiątkę smaku.

Schab to jeden z moich ulubionych kawałków mięsa. Jest chudy i bardzo delikatny. Jednak kotlety schabowe mogą się znudzić, podobnie schab w sosie z kminkiem czy duszony w śmietanie. Ponieważ tak bardzo uwielbiam schab postanowiłam poeksperymentować kulinarnie i przenieść znany pomysł na roladki na inny rodzaj mięsa. I tak powstały roladki ze schabu. Ten przepis wykorzystuje znany proces, ale wyróżnia go jeszcze więcej smaku dzięki temu, że schab jest bardziej wyrazisty, a także soczysty dzięki smażonej papryce w czosnku i świeżej rukoli. W moim domu ten przepis z papryką i schabem stał się letnim hitem. Na talerzu, po przekrojeniu wygląda oszałamiająco.

To danie przyrządza się na jednej patelni. Aby roladki były smaczne i aromatyczne w pierwszej kolejności na odrobinie oliwy z oliwek podsmażamy paprykę pokrojoną w paski z dodatkiem czosnku i soli. Możemy wykorzystać czosnek świeży przeciśnięty przez praskę lub czosnek granulowany. Smażenie trwa 2-3 minuty, nie chcemy bowiem, aby papryka za bardzo zmiękła. Ma być sprężysta i pełna soku.

Schab przygotowujemy tak jak na kotlety, tylko znacznie bardziej rozbijamy tłuczkiem. Mięso będziemy zawijać wokół papryki, dlatego powinno być łatwe do owijania. Po owinięciu mięso panierujemy dokładnie tak jak kotlety schabowe, czyli w mące, jajku i bułce tartej. Wypróbowałam także przepis na roladki w cieście naleśnikowym, jednak ten pomysł mnie osobiście nie zachwycił. Do roladek możemy też dodać ser, ja jednak odchudzam przepisy i uważam, że wersja warzywna jest wystarczająco smaczna i pożywna.

Roladki ze schabu – przepis i przygotowanie

Składniki:
– schab pokrojony na kotlety
– papryka czerwona
– papryka żółta
– świeża rukola
– czosnek świeży lub granulowany
– sól i czarny pieprz do smaku
– jajko
– mąka uniwersalna
– bułka tarta

Przygotowanie:
Mięso rozbić tłuczkiem do mięsa na bardzo cienkie plasterki. Delikatnie posolić. Paprykę pokroić na cienkie paski. Na patelni rozgrzać odrobinę oliwy z oliwek, wrzucić paprykę i przeciśnięty przez praskę 1 ząbek czosnku (lub użyć granulowanego). Smażyć ok 2 min., pilnując aby papryka się nie przypaliła. Zdjąć z patelni. Na rozbite mięso nałożyć kilka listków rukoli i paprykę. Zawinąć mięso w rulonik wokół papryki i spiąć wykałaczką. Końce zawinąć do środka. Roladki panierować jak kotlety mielone, w mące, jajku i bułce tartej. Smażyć na patelni z każdej strony, tak aby roladka wyglądała na rumianą. Przełożyć na talerze. Przed podaniem przekroić. Podawać jako obiad lub kolację z ulubionymi dodatkami.

Polecamy również:

Znudził ci się tradycyjny schabowy? Ta nowa marynata zachwyci mięsożerców

Schab na szybki obiad – 5 super przepisów!

Na uroczysty obiad przygotuj w ten sposób mięso



FORUM - bieżące dyskusje

jaki nastrój macie dziś...?
Oj, ból głowy potrafi uprzykrzyć dzień. Coś o tym wiem, niestety.
Black Friday
Fakt, można trafić świetne okazje przy likwidacji. Jak tam dziewczyny, skorzystałyście na tegorocznym Black Friday?
Wędkowanie
To rzeczywiście może być trudne, choć podobno ta "cisza" natury ma relaksujące działanie.
Pochwalcie się ostatnimi zakupami :…
Brzmi jak coś milutkiego i ciepłego. Jaki kolorek tego zestawu?

Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.