Holenderskie ciasteczko waflowe. Chrupiące marzenie do porannej kawy

14 lipca 2024, dodał: Marta Dasińska

Holandia to mały kraj w Europie znany głównie z wiatraków i pól kwitnących tulipanów. Ale kolejną rzeczą, o której każdy powinien wiedzieć jest holenderskie ciasteczko waflowe. W Holandii ciasteczko to nazywane jest Stroopwafel. W dosłownym tłumaczeniu oznacza to wafle z syropem. Można dodać niezmiernie słodkie, przepyszne cieniutkie wafelki idealne na deser do mocnej kawy.

Przysmak ten powstał w wyniku eksperymentów w 1810 roku w piekarni Kamphuis i jest typowym i bardzo charakterystycznym produktem holenderskim. Jest znane na całym świecie i jest wyrabiane przez kilka piekarni według własnego, niepowtarzalnego przepisu. W Holandii ludzie jedzą Stroopwafels do kawy, ale także jako przekąskę w pracy lub w domowym zaciszu, kiedy mają na to ochotę. Przepis na to holenderskie ciastko waflowe można również znaleźć w wielu wpisach kulinarnych, więc wszyscy kreatywni ludzie powinni spróbować! Niezależnie od tego, czy deser ten nazwiemy Stroopwafel, czy gofrem z syropem takie ciasteczka na pewno wszystkim się spodobają.

Fot.: Redakcja (M.D.)

Czym są Stroopwafle czyli wafelki holenderskie?

Stroopwafel to ciasto składające się z dwóch cienkich warstw świeżego wafla z bogatym nadzieniem maślanym lub syropem pomiędzy nimi. Sztuka polega na tym, aby uzyskać odpowiednią kombinację, która zapewni wspaniałe doznania smakowe. To cienkie ciastko waflowe wypełnione syropem przypominającym karmel ma absolutnie boski, słodki smak, którego nie sposób porównać z innymi znanymi deserami.

Stroopwafel składa się z kilku głównych składników. Najważniejszymi składnikami oryginalnego ciasteczka są syrop i wafelki. Najbardziej znane jest nadzienie z syropu karmelowego. Odpowiednie dobranie syropu jest ważne, ponieważ syrop utrzymuje razem dwie połówki gofra. Poza tym syrop dodaje słodyczy, co nadaje ciastku niepowtarzalny smak. Syrop to najważniejszy składnik holenderskiego przysmaku, bez syropu nie ma holenderskiego ciasteczka waflowego.

Ciasteczka Stroopwafel przygotowywane są z masła, drożdży, cukru pudru, jajka i mąki, a następnie wypełnione nadzieniem typu karmelowego składającym się z melasy, brązowego cukru i cynamonu. Zjedzenie holenderskiego gofra to nie to samo, co zjedzenie jakiegokolwiek innego ciasteczka. To wyjątkowe przeżycie smakowe. Osobiście przetestowałam różne sposoby jedzenia tych wafelków i najbardziej smakują mi po prostu popijane herbatą. Jednak smakosze twierdzą, że warto położyć holenderskiego wafelka na filiżance wypełnionej kawą lub herbatą i czekać, aż ciasteczko stanie się lepkie i miękkie. Jest to tradycyjny sposób jedzenia Stroopwafel i ulubiony rytuał w holenderskiej kulturze.

Jak przygotować wafelek holenderski w domu? 

Holenderski przysmak możemy kupić, ale równie łatwo możemy zrobić stroopwafel w domu. Jest to całkowicie wykonalne. Z podanego poniżej przepisu wychodzą naprawdę dobre stroopwafle, prawie tak dobre, jak te, które jadłam w kraju ich pochodzenia na targu. Niestety musimy posiadać specjalną gofrownicę czyli beper (maszyna do wafelków). Już sam zapach świeżych stroopwafli, niczym na targu w Holandii jest naprawdę wspaniały.

Składniki:

Ciasto:
– 80 ml ciepłego mleka
– 2 i ¼ łyżeczki suszonych drożdży
– 2 jajka
– 180 g rozpuszczonego masła
– 150 g cukru trzcinowego
– 450 g mąki pszennej
– szczypta soli
Nadzienie:
– 2 łyżki wody
– 220 g cukru trzcinowego
– 6 łyżek masła
– 80 ml jasnego syropu kukurydzianego
– 1 łyżeczka cynamonu
– szczypta soli
– kropla ekstraktu rumowego (opcjonalnie)

Przygotowanie:
Zmiksować ciepłe mleko i suche drożdże do ich rozpuszczenia. Dodać jajka, roztopione masło i cukier oraz sól. Wymieszać. Używając haka wyrabiać ciasto dodając porcjami mąkę. Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić aby wyrosło (ok. 45 min.). W rondelku podgrzać wodę z cukrem, masłem i syropem kukurydzianym. Mieszać aż cukier się rozpuści i syrop się zagotuje. Następnie dodać cynamon, sól i ekstrakt. Podgrzewać mieszjąc do uzyskania gęstego syropu o wyglądzie karmelu i odstawić do lekkiego ostygnięcia. Ciasto podzielić na małe kulki, każdą spłaszczać i układać na rozgrzanej płycie gofrownicy. Piec do uzyskania złotobrązowego koloru. Na wafelku rozsmarowywać 2 łyżki syropu i przykrywać drugim ciastkiem. Można przechowywać w słoiku do ciasteczek do 2 tygodni.

Polecamy również:

Nietypowy przepis na bezy z lukrecją

Szybki przepis na ciacho z herbatników

Ciasta bez pieczenia – różne przepisy