Ciasta bez pieczenia – różne przepisy
Artykuł zewnętrzny
Ciasta bez pieczenia są idealną alternatywą dla pieczonych ciast i wtedy gdy nie mamy zbytu dużo czasu na przygotowanie czegoś słodkiego. Są też dobrym pomysłem jak i ciekawym i nieco oryginalnym, niezwykłą pomocą dla gospodyń, które nie potrafią piec. Zawsze też mógł zepsuć się piekarnik, a ulubiona cukiernia została zamknięta na sezon urlopowy. Oto kilka ciekawych pomysłów na ciasta bez pieczenia.
Ciasto lodowo-serowe
Składniki:
Składniki na spód:
– 400 g twarogu zmielonego przynajmniej 2-krotnie
– 100 ml śmietany kremówki (można zastąpić jogurtem)
– 300 g lodów waniliowych, miękkich
– 1/4 szklanki cukru pudru (lub więcej, do smaku)
– 300 g nutelli
– 300 g nutelli
Dodatki:
– 200 ml śmietany kremówki
– 1,5 łyżki cukru pudru
– 1,5 łyżki cukru pudru
Przygotowanie:
Formę o średnicy 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciastka i nutellę umieścić w malakserze i zmiksować. Powstałą masą wyłożyć dno i boki formy, wyrównać. Włożyć do lodówki. Wszystkie składniki na masę włożyć do misy miksera i zmiksować na gładką masę. Masę przelać do formy z ciasteczkowym spodem. Formę przykryć folią spożywczą (nie powinna dotykać sernika). Włożyć do zamrażarki najlepiej na całą noc, minimum około 7 godzin. Przed podaniem na górę sernika wyłożyć ubitą kremówkę, dowolnie ozdobić. Kroić ciepłym nożem.
Blok czekoladowy
Składniki:
– pół szklanki wody
– 200 g masła

– cukier waniliowy
– 3 -5 łyżek kakao
– mleko w proszku
Dodatkowo:
– opakowanie herbatników
– pół szklanki rodzynek
– dowolne bakalie
– pół szklanki rodzynek
– dowolne bakalie
– galaretki, draże itp.
Przygotowanie:
Wodę, masło, cukier, cukier waniliowy i 3 łyżki kakao umieścić w rondlu o grubym dnie. Na średnim ogniu gotować do powstania gładkiej masy (masło i cukier muszą się dokładnie rozpuścić). Nadal gotując dodawać stopniowo mleko, aż do uzyskania gęstej, czekoladowej, masy (uwaga! szybko się przypala, więc należy nieustannie mieszać łyżką lub malakserem). Najmniejszą keksówkę o długości 24 cm wyłożyć przezroczystą folią. Rodzynki namoczyć we wrzątku, osuszyć. Bakalie rozdrobnić. Herbatniki połamać na większe cząstki. Wmieszać do lekko przestudzonej masy. Przełożyć masę do blaszki, wyrównać, nakryć z wierzchu folią i odrobinę docisnąć ręką. Schłodzić kilka godzin.
Tarta czekoladowa
Składniki:
Składniki na spód:
– 50 g czekolady gorzkiej, połamanej i roztopionej

– 2 łyżki kakao
– 175 g ciastek digestive, pokruszonych
– 2 łyżki cukru pudru
Składniki na mus czekoladowy:
– 150 g czekolady gorzkiej, połamanej
– 3 duże jajka + 1 żółtko
– 4 łyżki likieru pomarańczowego Cointreau
– 3 łyżki cukru pudru
– 3 duże jajka + 1 żółtko
– 4 łyżki likieru pomarańczowego Cointreau
– 3 łyżki cukru pudru
Przygotowanie:
Formę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia (spód), boki wysmarować masłem. Wszystkie składniki na spód włożyć do malaksera i zmiksować na jednolitą masę. Masą ciasteczkową wyłożyć dno formy i boki do wysokości około 3 cm. Wyrównać i schłodzić. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, aż będzie gładka i błyszcząca. W międzyczasie białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier (jak na bezy). Do roztopionej czekolady dodać alkohol i po kolei wbijać żółtka, miksując, na zmianę z połową ubitych białek, dla rozluźnienia struktury. Dodać resztę białek i delikatnie wymieszać. Tak przygotowany mus wyłożyć delikatnie na schłodzony spód z ciastek i włożyć do lodówki na minimum 4 godziny lub na całą noc. Wyjąć z formy, delikatnie oddzielając nożem od boków, podawać.
Torcik bakaliowy
Składniki:
– 25 dag podłużnych biszkoptów
Poncz:
Poncz:
– 1/2 słoiczka dżemu porzeczkowego lub malinowego
– 1,5 szklanki mleka
– 1 budyń waniliowy
– 4 łyżki cukru
– 25 dag masła
– 3 łyżki cukru pudru
– 10 dag uprażonych płatków migdałowych
Dekoracja:
– 1,5 szklanki mleka
– 1 budyń waniliowy
– 4 łyżki cukru
– 25 dag masła
– 3 łyżki cukru pudru
– 10 dag uprażonych płatków migdałowych
Dekoracja:
– bita śmietana
– kilkanaście niedużych herbatników w czekoladzie
– kilkanaście niedużych herbatników w czekoladzie
Przygotowanie:
Ugotować budyń z mlekiem i cukrem, ostudzić. Masło utrzeć z cukrem pudrem. Nie przerywając ucierania, dodawać po łyżce zimny budyń. Wymieszać składniki ponczu. Tortownicę wyłożyć połową biszkoptów, nasączyć połową ponczu. Podgrzać dżem, połowę rozłożyć małymi kleksami na biszkoptach. Posmarować grubo częścią kremu, posypać płatkami.
Podobnie wykonać drugą warstwę z biszkoptów, dżemu, kremu i płatków. Wstawić do lodówki. Gdy krem stwardnieje, zdjąć obręcz tortownicy, posmarować boki ciasta resztą kremu i obkleić płatkami. Udekorować herbatnikami i bitą śmietaną. Wstawić do lodówki.
Ciasto śmietanowo-bananowe
Składniki:
– herbatniki
– masło
– kilka łyżek wody
– śmietana kremówka
– cukier
– banany
– truskawki
– orzechy
– pół tabliczki gorzkiej czekolady
– owoce do ozdoby
Przygotowanie:
Herbatniki pokruszyć, dodać masło i odrobinę wody, wymieszać. Dno tortownicy wyłożyć masą ciasteczkową. Śmietanę ubić z cukrem na gładką i słodką masę. Ułożyć grubą warstwę kremu na herbatnikowym spodzie. Banany ugnieść widelcem na mus i wyłożyć na śmietanowy krem. Następnie położyć truskawki pokrojone na połówki. Ozdobić kremem śmietanowym, roztopioną polewą z czekolady, orzechami i owocami. Schłodzić kilka godzin w lodówce.
Ptasie mleczko
Składniki:
– 3 waniliowe serki homogenizowane
– galaretka cytrynowa
– galaretka pomarańczowa
– 1/2 l śmietany 30%
– 3 łyżki cukru pudru
– 2 łyżki żelatyny
– 10 dag biszkoptów
– puszka brzoskwiń w syropie
– galaretka cytrynowa

– 1/2 l śmietany 30%
– 3 łyżki cukru pudru
– 2 łyżki żelatyny
– 10 dag biszkoptów
– puszka brzoskwiń w syropie
Przygotowanie:
Dno tortownicy wyłożyć biszkoptami (w odstępy między nimi wkruszyć kilka ciastek). Galaretkę cytrynową rozpuścić w szklance gorącej wody, ostudzić. Kiedy zacznie tężeć, wymieszać z serkami homogenizowanymi. Połowę brzoskwiń pokroić w kostkę, dodać do masy serowej, wymieszać, wyłożyć na biszkopty. Schłodzić przez 30 min. W 1/2 szklanki gorącej wody rozpuścić żelatynę, ostudzić. Śmietanę ubić z cukrem pudrem, dodać żelatynę, wymieszać i wylać na masę serową. Pozostałe brzoskwinie pokroić na paski, rozłożyć na masie śmietanowej. Przygotować galaretkę pomarańczową i poczekać, aż zacznie tężeć. Zalać nią brzoskwinie. Schłodzić ciasto w lodówce.
Torcik orzechowo-owocowy
Składniki:
– gotowy spód biszkoptowy
– 1/2 l kremówki
– 10 łyżeczek żelatyny
– po 3 łyżki soku z cytryny, płatków migdałowych i fistaszków
– 2 łyżki cukru pudru

– 10 łyżeczek żelatyny
– po 3 łyżki soku z cytryny, płatków migdałowych i fistaszków
– 2 łyżki cukru pudru
– kieliszek rumu
– cukier waniliowy
– łyżeczka kakao
– różne owoce
– cukier waniliowy
– łyżeczka kakao
– różne owoce
Przygotowanie:
Biszkopt nasączyć rumem wymieszanym 1:1 z wodą. Kremówkę lekko ubić, dodając pod koniec cukier puder. Żelatynę rozpuścić w małej ilości zimnej wody, podgrzać ją, i razem z cukrem waniliowym i sokiem z cytryny dodać do śmietany. Ubić ją na sztywny krem. Biszkopt posmarować kremem (boki też; trochę kremu zostawić do dekoracji), posypać boki pokruszonymi fistaszkami i płatkami migdałowymi. Wierzch udekorować kleksami z odłożonego kremu, posypać kakao. Na środku ułożyć owoce.
Rolada kokosowa
Składniki:
Ciasto:
– 100 g masła
– 0,5 szkl. cukru pudru
– 2 łyżki kakao
– 35 dag herbatników wieloziarnistych
Krem:
– 200 g masła
– 0,5 szkl. cukru pudru
– 200 g wiórek kokosowych
– 1 kieliszek spirytusu
– 2 łyżki gęstej śmietany
Przygotowanie:
Masło włożyć do garnuszka, dodać cukier puder, kakao i wlać wodę. Na małym ogniu doprowadzić do rozpuszczenia masła i połączenia wszystkich składników. Odstawić z ognia i lekko przestudzić. Herbatniki zmiksować lub rozdrobnić za pomocą wałka na drobny mak. Następnie wlać do nich przestudzoną masę i zagnieść wszystko razem. Ciasto rozwałkować na papierze do pieczenia i włożyć do lodówki. W tym czasie można zająć się robieniem kremu. Masło utrzeć z cukrem pudrem, dodać kokos i spirytus. Wymieszać dodając śmietanę i rozłożyć na cieście. Zwinąć w roladę. Papier, na którym jest rozwałkowane ułatwi nam to zadanie. Ozdobić według uznania. Wstawić do lodówki.
Bezy z owocami
Składniki:
– gotowe duże bezy
– 500 ml śmietanki 30%
– kilka malin
– 1 nektarynka (pokrojona na plasterki)
– mandarynka lub klementynka
– pół szklanki jagód lub borówek amerykańskich
– cukier puder
Przygotowanie:
Śmietanę kremówkę, która powinna wcześniej schładzać się na najwyższej półce lodówki, ubić z niewielką ilością cukru pudru i układać na bezie. Wierzch przystroić, układając na środku pokrojone owoce kiwi, truskawek i jagód. Można wykorzystać torciki bezowe oraz mniejsze bezy, ale efekt zależy od naszej inwencji.
SMACZNEGO!
Ciasto śmietanowo-bananowe wygląda obłędnie :) koniecznie muszę spróbować
super przepisy na bank sprobuje :)
Ciasto śmietanowo-bananowe kusi mnie najbardziej…ale to bomba kaloryczna :)
Ptasie mleczko wyszło pyszne. Przy polaniu biszkoptów masą serkową, biszkopty poszły do góry, ale to w niczym nie przeszkodziło :)
Bardzo ciekawe przepisy apetycznie wyglądających ciast. Przez to że są one robione bez pieczenia szybko się je przygotowuje i można je zrobić kiedy się tylko chce.
Takie przepisy są idealne w lecie, szybkie bez pieczenia i dodatkowego gorąca od piekarnika. Ponadto niemal od razu są gotowe :)