Szybkie ciasto bez pieczenia

5 stycznia 2012,
dodał: Antalis
Artykuł zewnętrzny

Szybkie ciasta bez pieczenia: przygotuj biszkopty, galaretkę, śmietankę itp

Składniki

  • 1 op.ciasteczek typu markizy
  • pól kostki masła
  • 400 ml śmietany 30% lub 36%
  • śmietana typu „Śnieżka”
  • 2 szt ŚmietanFix
  • 2 galaretki
  • kilka truskawek lub innych owoców (maliny, mandarynki itp)

Etapy przygotowania

Markizy potraktować blenderem ( lub młotkiem ) i połączyć z miękkim masłem.Dokładnie wymieszać aż powstanie jednolita masa którą wykładamy do formy. Schłodzoną śmietankę ubijamy, pod koniec dodajemy śnieżkę i Fixy ( można dodać też trochę żelatyny rozpuszczonej w wodzie ) – wylewamy na markizowy spod i wkładamy do lodówki.Gdy wszystko stężeje układamy na śmietanę połówki truskawek i zalewamy chłodną galaretką przygotowana w/g wskazówek na opakowaniu. Po tym jak galaretka stężeje można zajadać.


Cytrusowe Tiramisu

składniki:

– duża pomarańcza
– czerwony grejpfrut
– 25 dag serka mascarpone
– 50 dag chudego mielonego twarożku
– 7,5 dag cukru
– sok i skórka otarta z cytryny
– 15 dag  podłużnych biszkoptów
– 8 łyżek likieru cytrynowego
– 5 dag bezów

Grejpfruta i pomarańczę obrać, dokładnie usunąć białą skórkę. Z  miąższu owoców ostrym nożem wyciąć cienkie fileciki (ostrożnie usunąć pestki), z resztek wycisnąć sok. Serek mascarpone utrzeć na gładko razem z twarożkiem i cukrem. Wyciśnięty sok z owoców przecedzić przez sitko, dodać do kremu wraz ze skórką z cytryny i sokiem z cytryny. Biszkopty skropić likierem cytrynowym, połowę biszkoptów ułożyć, jeden obok drugiego na spodzie formy do pieczenia. Na biszkoptach równomiernie rozsmarować połowę kremu. Przykryć cząstkami pomarańczy a cytrusy pozostałymi biszkoptami. Na nich rozsmarować resztę kremu, wierzch wygładzić, wstawić do lodówki na 6 godzin. Deser posypać pokruszonymi bezami.

Bananowa rozkosz

składniki:

– 4 jaja
– szklanka mąki
– 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
– 1/2 szklanki cukru pudru
– 3 duże banany
– krem:
– 0,5 litra śmietanki kremówki
– wiórki czekoladowe (lub połowa startej gorzkiej czekolady)
– 2 łyżeczki żelatyny
– polewa czekoladowa

Tortownicę o średnicy 27 cm wysmarować tłuszczem (tylko dolną część) i  posypać bułką tartą. Przygotować biszkopt: żółtka oddzielić od białek, białka ubić na sztywną pianę. Stale ubijając dodać cukier, a następnie żółtka. Na końcu posługując się drewnianą łyżką, połączyć całość z mąką z proszkiem do pieczenia. Piec biszkopt 30 minut w temp. 200 stopni C. Po upieczeniu wyjąć ciasto z tortownicy, przykryć ściereczką, aby nie obeschło. Banany obrać, odciąć końce, przekroić wzdłuż na połówki. Ułożyć je ciasno na wystudzonym biszkopcie tak, by do ciasta przylegała płaska powierzchnia bananów. Ubić kremówkę, a gdy będzie gotowa dodać rozpuszczoną w gorącej wodzie żelatynę. Do kremu dodać wiórki czekoladowe, wymieszać. Krem wyłożyć na banany i delikatnie wyrównać powierzchnię. Opakowanie polewy czekoladowej włożyć do wrzątku, polać nią ciasto. Postawić w lodówce na dwie godziny.

Więcej przepisów kliknij TUTAJ



FORUM - bieżące dyskusje

jaki nastrój macie dziś...?
Oj, ból głowy potrafi uprzykrzyć dzień. Coś o tym wiem, niestety.
Black Friday
Fakt, można trafić świetne okazje przy likwidacji. Jak tam dziewczyny, skorzystałyście na tegorocznym Black Friday?
Wędkowanie
To rzeczywiście może być trudne, choć podobno ta "cisza" natury ma relaksujące działanie.
Pochwalcie się ostatnimi zakupami :…
Brzmi jak coś milutkiego i ciepłego. Jaki kolorek tego zestawu?

Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.