Ryż na ostro w ananasie

30 sierpnia 2010, dodał: Alfa i Omega
Artykuł zewnętrzny

składniki:

– 2 nieduże ananasy
– szklanka ryżu
– 2 papryczki chili
– mały ogórek
– 2 dymki ze szczypiorkiem
– 2 ząbki czosnku
– łyżka sosu sojowego
– łyżka pasty krewetkowej
– łyżeczka brązowego cukru
– listki kolendry lub natki pietruszki
– sezam
– garść posiekanych orzeszków ziemnych
– oliwa

Zagotować szklankę wody, na wrzątek wsypać ryż, zamieszać, zmniejszyć płomień, gotować na małym ogniu aż ryż będzie miękki. Ananasy przekroić wzdłuż na połówki razem z pióropuszem z liści. Wydrążyć, pozostawiając od brzegu owoców 1 cm miąższu. Wydrążony miąższ pokroić w kostkę, włożyć do lodówki. Ogórek obrać, pokroić w półplasterki, czosnek obrać, posiekać wraz z dymką i chili. Na patelni rozgrzać  olej, podsmażyć czosnek, dodać dymkę, chili, orzeszki i pastę krewetkową, chwilkę smażyć. Wsypać ryż, kostki ananasa, półplasterki ogórka, wymieszać. Doprawić sosem sojowym i brązowym cukrem. Na końcu wymieszać z posiekanymi listkami natki, szczypiorkiem i sezamem. Farszem napełniać ananasa, podawać na ciepło lub zimno. Uwaga: nadzienie można przyrządzić z dodatkiem gotowanego mięsa kurczaka lub ryby.